Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайнството на произхода (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Atlantis Gene, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,7 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2016)

Издание:

Автор: А. Дж. Ридъл

Заглавие: Атлантският ген

Преводач: Юлиян Стойнов

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски

Издание: 1

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2015

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Полиграфюг“ АД, Хасково

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-655-602-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/422

История

  1. — Добавяне

138.

Равномерното туптене на Камбаната над Конрад набираше сила.

Зад лицевото стъкло на шлема му се появи изображение, нещо като умалена версия от картина, която нямаше нищо общо с околната обстановка. Сивокос мъж, седнал зад голямо дървено бюро в кабинет, с флага на „Имари“ зад него. На стената имаше карта на света, но беше различна, сякаш сбъркана. И лицето на мъжа… Конрад го познаваше.

— Малори! — извика Конрад. — Помогни ми…

— Разбира се, Конрад. В коша има спринцовка. Инжектирай си я.

Конрад се втурна напред, опитвайки се отчаяно да стигне до коша. Падна веднъж, после пак. Разбра, че не може да тича със скафандъра, и запълзя напред под оглушителния тътен на Камбаната.

— Какво има в спринцовката?

— Нещо, което разработваме. Трябва да побързаш, Конрад.

Конрад стигна коша и взе металната кутия със спринцовката.

— Малори, изкарай ме горе. Забрави проклетия научен експеримент.

— Не можем да поемаме този риск, Конрад. Трябва да се инжектираш. Това е единственият ти шанс.

Конрад погледна спринцовката. Бумтенето на Камбаната се усилваше. Нещо се стичаше по лицето му. Той зърна червеникаво отражение в стъклото на шлема. Колко ли време му оставаше? Смъкна решително предпазителя на иглата и я забоде в ръката си през скафандъра. Имаше чувството, че течността замръзва, докато нахлува във вените му.

— Готово! Сега ме вдигни.

— Не мога да го направя, Конрад.

Конрад усети, че ръцете му са влажни. Не беше пот. Камбаната продължаваше да бумти. Чувстваше се някак странно отпаднал.

— Какво направихте с мен?

Малори се облегна в креслото. Изглеждаше доволен.

— Помниш ли, че ме разходи из лагера, когато изучавахте Камбаната? Беше в началото на трийсетте, не помня точно кога, но си спомням речта ти — какво каза на служителите, за да правят онези ужасни неща. Тогава се зачудих как ще го обясниш. Ти каза: „Това е ужасна работа, но тези хора дават живота си, за да може да разберем Камбаната и да запазим чистотата на човешката раса. Тяхната жертва е необходима. И ще бъде запомнена. Ще умрат малцина, за да се спаси болшинството“. — Поклати глава. — Тогава бях толкова впечатлен и възхитен от теб. Това беше преди да ме натикаш в тръбата за четирийсет години, преди да ми отнемеш живота. Бях ти верен. Твърде много години играх втора цигулка и виж как ми се отплати. Няма да ти дам втори шанс.

— Не можеш да ме убиеш! Аз съм имари. Те никога не биха подкрепили подобно действие. — Конрад падна на колене. Усещаше как Камбаната тупти в сърцето му, разкъсва плътта му отвътре.

— Конрад, ти не си имари. Ти си научен експеримент. Ти си жертва. — Малори прибра някакви документи и каза нещо встрани от екрана. Заслуша се за кратко и продължи: — Добри новини, Конрад. Получаваме данни от скафандъра. Праща ни точно това, което ни интересува. Имаме зародиш със задържана активация на Атлантския ген — всъщност това е детето на дъщерята на Патрик и Дитер. Каква ирония! Както и да е, проблемът е, че ни е нужен геном от същия генетичен резервоар, но преди активацията на А гена. Родител, в идеалния случай. Освен това ще трябва да проследим и подложим на изпитания този геном, докато Камбаната го атакува, за да разберем точно кои гени и епигенетични фактори са включени. Както си спомняш, демонтажът на Камбаната не е никак лесен, да не забравяме и проблема с енергийното захранване. — Малори махна небрежно с ръка. — Затова предпочетохме да оставим Камбаната активирана, да подготвим спринцовка с генно проследяващ серум и да почакаме да се появиш. Никога не ме е бивало в речите като теб, но затова пък умея да преценявам какво ще направят хората. А ти си толкова предсказуем, Конрад.

Конрад изплю кръв и падна по очи на леда.

— Предполагам, че това ще е нашето сбогуване, приятелю. Както казах, жертвата ти ще бъде запомнена. — Тъкмо когато Малори приключваше, в кабинета влезе запъхтян мъж. Малори го изслуша и на лицето му се изписа объркване. — Гибралтар? Кога?