Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Дневниците на вампира (8)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Phantom, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Silverkata (2023 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
sqnka (2023 г.)

Издание:

Автор: Л. Дж. Смит

Заглавие: Фантом

Преводач: Стамен Стойчев

Година на превод: 2012

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: първо

Издател: Издателство „Ибис“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2012

Тип: роман (не е указано)

Националност: американска

Печатница: Печатница „Симолини“

Излязла от печат: 01.06.2012 г.

Редактор: Диана Кутева

Технически редактор: Симеон Айтов

Коректор: Милена Моллова

ISBN: 978-619-157-018-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/18496

История

  1. — Добавяне

10

Цветовете от бъз могат да се използват за прогонване на демони и зли сили, защита или благоденствие, прочете Бони. Беше легнала по корем на леглото, подпряла брадичка на ръцете си. Смесете с черен оман и подбел и ги завържете с червен копринен конец при новолуние, за да си направите торбичка с магия за богатство. Дестилирайте на водна баня с лавандула, лайка и дяволска уста за лична защита. Изгорете заедно с исоп, салвия и черна калина, за да се получи дим, с който да се прогонват злите духове.

Черна калина? Дали това наистина е храст? За разлика от останалите не й звучеше като нещо, което може да открие в градината на майка си. Въздъхна шумно и прескочи няколко реда.

Билките, които най-добре помагат на медитацията, са камшиче, лайка, дамиана, очанка и женшен. Те трябва да бъдат смесени заедно и изгорени, за да се получи дим. Ако се наберат при изгрев-слънце, трябва да се изсушат и поръсят в кръг около предмета.

Бони изгледа ядно дебелата книга. Страници, страници и пак страници, които описваха всевъзможни билки и свойствата им при различни случаи, кога да се събират и как да се използват. Всичко беше написано сухо и скучно като учебника й по геометрия от гимназията.

Винаги бе мразила да учи. Най-хубавото нещо от лятото след завършването на гимназията и преди постъпването в колежа беше, че никой не очакваше от нея да прекарва времето си, седнала зад някоя тухла, опитвайки се да запомни безкрайно отегчителни факти. И ето я сега, заета точно с това, при това сама си го докара на главата.

Но когато помоли госпожа Флауърс да я научи на разни магии, тя очакваше нещо, ами… нещо по-яко, а не да й връчи дебела книга за билки. Тайно се надяваше двете да си устроят сеанс, който да включва правене на магия, летене или призоваване на фантастични слуги, които да изпълняват заповедите й. Нямаше ли начин, чрез който магическото знание някак си само да се вкара в мозъка й? Като, да речем, с магия?

Прелисти още няколко страници. О, това изглеждаше малко по-интересно.

Амулет, представляващ торбичка, пълна с канела, иглика и листа от глухарче, може да помогне, за да спечелиш любовта на избраника си, както и в изпълняването на тайни желания. Наберете билките, когато ръми ситен дъжд, и след като ги изсушите, ги завържете с червено кадифе и златна нишка.

Бони се изкиска и изрита доволно матрака с крака. Определено можеше да измисли поне няколко тайни желания, които искаше да се сбъднат. Дали трябваше да набере канелата, или беше достатъчно просто да вземе пликчето от лавицата с подправките в кухненския шкаф? Обърна още няколко страници. Билки за проясняване на зрението, билки за пречистване, билки, които трябваше да се събират при пълнолуние или в слънчев юнски ден. Въздъхна отново и затвори книгата.

Минаваше полунощ. Ослуша се, но къщата бе тиха. Родителите й спяха.

Много й липсваше Мери — последната от трите й по-големи сестри, която бе напуснала родния дом, за да живее с гаджето си. Но пък си имаше и предимства в това, че любопитната й, голяма сестра, която обичаше да командва, вече не се навърташе наоколо.

Бони слезе колкото можа по-безшумно от леглото. Родителите й нямаха толкова остър слух като Мери, но можеха да дойдат да я проверят, ако я чуят да става посред нощ.

Бони повдигна внимателно разхлабената дъска на пода под леглото. Още от малка криеше там разни неща. Отначало държеше там една кукла, която бе взела назаем от Мери без нейното позволение; после таен запас бонбони, купени с джобните й; след това любимата си червена копринена панделка. По-късно криеше бележките от първото си гадже или тестовете, на които се бе провалила.

Нищо толкова зловещо като това, което криеше сега там.

Вдигна друга книга, също толкова дебела като тази, която госпожа Флауърс й бе заела. Но тази изглеждаше по-стара, с тъмна кожена подвързия, смачкана и протрита от времето. Книгата също беше от библиотеката на госпожа Флауърс, но не тя й я бе дала. Бони я измъкна от лавицата, докато госпожа Флауърс беше с гръб към нея, пъхна я в раницата си и си надяна най-невинната си физиономия, когато малко по-късно острият взор на възрастната жена се задържа за кратко върху нея.

Бони се чувстваше малко виновна да мами госпожа Флауърс по този начин, особено след като тя се бе съгласила да й бъде учител. Но, честно казано, първо на първо, никому другиму нямаше да му се налага да отмъкна тайно книгата. Всяка причина, която щяха да изтъкнат Мередит или Елена, за да я поискат, мигом щеше да бъда приета от всички като напълно основателна. Те дори нямаше да имат нужда да посочват причина, просто щяха да заявят, че книгата им трябва. Но ако беше Бони, щяха да последват въздишки и потупване по главата — сладката, глупава Бони — и да й попречат да направи това, което искаше.

Бони вирна упорито брадичка и проследи заглавието върху корицата: „Прекосяване на границите между живите и мъртвите“.

Сърцето й туптеше забързано, докато отваряше книгата на страницата, която бе отбелязала по-рано. Ала ръцете й не потрепваха, докато вадеше четири свещи — две бели и две черни — изпод дъската.

Драсна клечка кибрит, запали една от черните свещи и я наклони, за да покапе малко восък на пода до леглото си. Когато се образува малка локвичка от разтопен восък, Бони притисна дъното на свещта в него, за да я закрепи права.

— Северен огън, закриляй ме — произнесе напевно. Протегна се към бялата свещ.

Мобилният й телефон, който се зареждаше върху нощното шкафче до леглото, иззвъня. Бони пусна свещта и изруга.

Надигна се и взе телефона, за да провери кой се обажда. Елена. Разбира се, Елена никога не се съобразяваше дали е късно, когато искаше да говори с някого.

Бони се изкуши да откаже разговора, но размисли. Може би това беше знак, че не бива да изпълнява ритуала, поне не тази нощ. Може би първо трябваше да проучи още малко нещата, за да се увери, че го прави както трябва. Бони духна черната свещ и натисна бутона за отговаряне на обаждането.

— Здравей, Елена — рече, като се надяваше приятелката й да не долови раздразнението й. В същото време отново прибра внимателно книгата под дъската. — Какво има?

* * *

Пепелта беше непоносимо тежка. Той се надигна, опитвайки се да повдигне сивото одеяло, което го притискаше надолу. Замята се обезумяло, паникьосана част от него се питаше дали някога ще се изправи, дали вместо това не се заравя още по-надълбоко в пепелта.

Една от ръцете му се вкопчи здраво в нещо наблизо — нещо фино и влакнесто, като тънки венчелистчета. Не знаеше какво е, но беше сигурен, че не бива да го пуска и въпреки че възпрепятстваше усилията му да се надигне, не се съмняваше, че трябва да продължи да се държи за него.

Имаше чувството, че цяла вечност гребе из дебелата пепел, но накрая другата му ръка се промуши през свличащите се пластове и го заля огромно облекчение. Беше на прав път; нямаше да остане погребан завинаги.

Протегна се слепешком, търсейки нещо, което да му помогне да се повдигне и излезе навън. Под пръстите му се плъзгаха пепел и кал, нямаше нищо твърдо, за което да се залови и той продължи да се движи, докато не напипа нещо, което приличаше на парче дърво.

Краищата на дървото се забиха в пръстите му, докато го стискаше отчаяно, все едно беше спасително въже в бурен океан. Постепенно успя да си проправи път нагоре, докато се плъзгаше в лепкавата кал. С едно последно свръхусилие той изтръгна тялото си от пепелта и калта. Разнесе се всмукващ звук, когато раменете му се появиха над повърхността. Пропълзя на колене, мускулите му изгаряха от болка, но накрая се изправи на крака. Сгърчи се и се олюля, повдигаше му се, ала в същото време се изпълни с приятна възбуда. Обви ръце около тялото си.

Обаче нищо не виждаше. Отново се паникьоса, докато не осъзна, че нещо държеше очите му затворени. Затърка лицето си, докато не изрони лепкавите бучки пепел и кал от миглите си. След миг успя най-после да отвори очи.

Беше заобиколен от безлюдна пустош. Почерняла кал, локви вода, затлачени с пепел. Преви се надве, но се прокле за моментната си слабост и въпреки болките отново се изправи.

Трябваше да…

Той…

Не можеше да си спомни.

Капка течност падна върху лицето му и той се запита разсеяно дали не плаче. Или гъстата, блещукаща течност, която като че ли беше навсякъде, се смесваше с пепелта и калта?

Кой беше той? Не знаеше и това, а мракът, който го разтърсваше целия, бе съвсем различен от тръпките, причинени от студ.

Ръката му все още здраво стискаше непознатия предмет. Вдигна юмрук и се втренчи в него. После бавно разтвори пръсти.

Черни влакна.

После капка от опаловата, прозирна течност с преливащи цветове се стече по дланта му върху средата на влакната. Когато ги докосна, те се преобразиха. Беше коса. Копринен рус и меден кичур коса. Много красиви.

Той затвори отново юмрук и го притисна към гърдите си. Нова решителност се надигна в него.

Трябваше да върви.

През мъглата в съзнанието му изникна ясна картина на посоката, в която трябваше да поеме. Затътри крака през пепелта и калта, към входа на крепостта, приличащ на замък с високите си кули и тежки черни врати, които някак си знаеше, че ще са там.