Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Men Who Hate Women and Women Who Love Them, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Сюзън Форуърд, Джоан Торес. Мъжете, които мразят жени, и жените, които ги обичат. Трябва ли да страдаме, когато обичаме?

Американска. Първо издание

ИК „Сиела Софт енд Пъблишинг“, София, 2001

Редактор: Надя Калъчева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Предпечатна подготовка: Таня Иванова

Художник: Любомир Бориславов Пенов

ISBN: 954-649-373-2

История

  1. — Добавяне

Част първа
Мизогинистите

Глава първа
Най-романтичният мъж в света

Виждате го в многолюдна стая, очите ви се срещат и някаква тръпка преминава през вас. Дланите ви се навлажняват, когато той застане близо до вас; сърцето ви забива учестено; чувствате всяка частица от тялото си по-жива. Това е мечтата за щастие, сексуално задоволяване и пълнота. Този мъж ще ви оцени и ще е отзивчив към вас. Само да сте близо до него е вълнуващо и чудесно. Когато това се случи, то е непреодолимо. Наричаме го романтична любов.

* * *

Розалинд беше на 45 години, когато срещна Джим. Тя е поразителна жена — висока, с кестенява коса и елегантна фигура, която поддържа във форма с упорити упражнения. Има характерен стил на обличане, който изтъква стройното й тяло и артистичния й усет. Притежава магазин за антики и е преуспяващ търговец, колекционер и оценител в изкуството на рекламите, което е нейна специалност. Розалинд има два брака в миналото и пораснал син. Тя се развълнува от срещата с Джим, защото беше слушала толкова много за него от приятелите си. Заведоха я да го чуе как свири с местен джазов състав. След това, когато четиримата излязоха да се почерпят, Розалинд се почувства силно привлечена от Джим, който беше висок, мургав и изглеждаше изключително добре.

Джим и аз много се привличахме. Разговаряхме за музика и за децата. Той ми каза, че е бил женен преди, и че двете му деца живеят с него. Бях впечатлена от това. Той прояви интерес към антикварния ми магазин, защото се занимаваше с подновяване на мебели и се интересуваше от пазара като цяло. Попита ме дали може да се видим следващата вечер. Аз приех поканата и вечерта, в ресторанта, когато донесоха сметката, разбрах, че той няма много пари, и затова предложих да приготвя вечеря в моето жилище за следващата ни среща. Той взе ръката ми, стисна я и за момент ме погледна в очите. Мисля, че беше благодарен, защото бях разбрала положението му.

На следващия ден мислех постоянно за него и когато той дойде вечерта, беше чудесно. След вечеря пуснах песента „Роди се звезда“. Каквато съм романтична си мислех: той е толкова близо и светът се върти около мен. Ето го мъжът, който наистина ме харесва, който е силен, който иска да изградим връзка. Тези мисли ме завладяха, докато танцувах с него. Чувствах се страхотно. Това беше най-романтичното нещо, което някога ми се е случвало.

Джим е на 36 години, когато среща Розалинд. Той беше също толкова увлечен, колкото и тя — това беше жената, която беше търсил цял живот. Както той ми каза по-късно:

Тя беше красива и имаше фигура, която ме впечатли. Имаше свой бизнес и го ръководеше сама. Беше отгледала сина си и изглежда го беше възпитала добре. Никога не бях срещал жена като нея. Тя беше склонна да тръгне, кипяща и ентусиазирана, и да помогне за всичко, което правех в живота си, даже за децата ми. Беше съвършена. Започнах да звъня на всичките си приятели, за да им кажа за нея. Дори се обадих на майка ми. Казвам ви, никога преди не съм се чувствал така. Никога не съм мислил за някоя жена толкова много и не съм мечтал през цялото време така, както мечтаех за нея. Определено, това беше нещо наистина различно.

След третата им среща Розалинд започна да пише името си с неговата фамилия, за да види как изглежда. Тя отменяше срещи от страх да не пропусне неговите обаждания и Джим не я разочарова. Вместо да се държи като „типичен мъж“, той беше толкова увлечен по нея, колкото и тя по него. Никога не поставяше работата си пред потребността да я види. Винаги телефонираше, когато беше казал, че ще се обади — няма вече чакане със седмици някой мъж да се обади. Заедно те бяха като върху вълнуваща емоционална, бурно разбиваща се вълна.

* * *

За моята клиентка Лаура вихреното ухажване започнало буквално „в многолюдната стая“. По това време тя е преуспяваща главна счетоводителка на голяма козметична фирма. Лаура е много красива жена със светлокестенява коса, тъмни бадемови очи и стройна фигура. Когато за първи път среща Боб, тя е на 34 години. Една вечер излиза с приятелка на ресторант:

Бях отишла да се обадя по телефона и когато се върнах на масата, там беше този красив мъж, който седеше и разговаряше с моята приятелка. Бил ме забелязал и чакаше да се върна. Между нас протече електричество мигновено. Не мисля, че някога през живота си съм била така привличана от някой мъж. Той имаше такива блестящи очи, на които не можех да устоя. Бях така възбудена и запалена по него, че с нетърпение очаквах да бъдем заедно в леглото.

Събрахме се на следващата вечер, на първата ни среща. Заведе ме в чудесен малък ресторант на океана и се зае с поръчката. Той е един от онези мъже, които знаят всичко за вината и храните, а аз обожавам това у мъжа. Изглеждаше, че го интересува всичко свързано с мен — какво върша, как чувствам нещата, които харесвам. Аз говорех и говорех, а той просто седеше, гледаше ме със своите наелектризиращи очи, попивайки всичко, което казвах. След вечеря се върнахме в моя дом и заедно слушахме музика, а след това го съблазних. Той се държа много джентълменски. Обожавах това у него. Разбира се, сексът с него беше страхотен. Чувствах го така близък, както никой друг мъж през живота ми.

Боб беше на 40 години, работеше като търговски представител за един производител на дрехи. Каза на Лаура, че се е развел миналата година. През първия месец на връзката им с Лаура заживяха заедно и той започна да говори за женитба. Когато я представи на двете си малки деца, те веднага си допаднаха. Грижовното бащино отношение на Боб към децата му накара Лаура да се почувства дори по-близка с него.

* * *

Романът на Джаки и Марк започна изневиделица. Тя се превърна в сериозно увлечение още през тази първа вечер. Както Джаки ми я описа:

Отворих вратата и видях поразително красив мъж на прага. Той просто ми се усмихваше. Първите му думи бяха: „Мога ли да ползвам телефона ви?“. Аз примигнах и казах „да“. Той влезе до телефона и извика човека, който ни беше запознал и каза: „Джон, ти беше прав. Всичко, което си ми казал за нея, е вярно“. Това беше само началото на вечерта!

Джаки беше на 30 години, когато се срещна с Марк. Тя работеше като учителка в началното училище и издържаше двете си деца от предишен брак, докато се опитваше да завърши своя докторат. Марк беше на 38 години и наскоро беше кандидатствал за държавна служба. Джаки си спомняше, че е виждала снимката му по рекламите из града. Тя беше много впечатлена от него и изключително поласкана от вниманието му.

Вечеряхме с Джон, който ни запозна, и с неговата съпруга. Тя се обърна към мен и ми каза: „Знам, че вие току-що сте се срещнали, но никога не съм виждала двама души да изглеждат толкова подходящи един за друг“. След това взе ръката ми и каза: „Ти ще се омъжиш за този мъж“. Марк кимна и ми каза: „Внимавай какво казва — тя е много интелигентно момиче“. След това ми прошепна: „Имаш проблем и неговото име е Марк“. Аз се засмях и отговорих: „Защо, ще бъдеш ли наоколо известно време?“. „Разбира се, че ще бъда“ — каза той. След това, когато ме заведе вкъщи същата вечер, седяхме в колата пред дома ми. Той ме целуна и ми каза: „Знам, че звучи налудничаво, но съм влюбен в теб“. Ето, това е романтиката.

На следващата сутрин, когато ми се обади, му казах, че няма да държа на нищо, което е казал предната вечер. Отговорът му беше: „Веднага ще повторя всяка дума“.

След тази вечер Джаки се почувства като върху вълшебно килимче. Бързото влюбване на Марк в нея я накара да полети.

Всички обичаме романтичните връзки

Любовният роман ви кара да се чувствате чудесно. Емоциите ви и сексуалните чувства са изключително силни и в началото интензивността им може да бъде наистина непреодолима. Връзката може да ви повлияе като еуфорично лекарство; да сте на „седмото небе“ — много хора го описват така. Тялото ви всъщност произвежда огромно количество вещества, които допринасят за „чудесното сияние“, за което говорят хората.

Разбира се, фантазия е, че ще се чувстваме така завинаги. През целия ни живот ни казват, че романтичната любов има магическата сила да ни направи завършени, пълноценни и щастливи като жени. Книгите, телевизията и филмите подсилват това убеждение. Парадоксът е, че дори най-унищожителните връзки с мизогинист започват с точно този вид вълнения и очаквания. Но въпреки добрите чувства, преживени в началото, по времето, когато Розалинд дойде при мен, тя беше развалина и процъфтяващият й преди бизнес с антики беше на ръба на банкрута. Лаура, бившата главна счетоводителка, стана толкова отчаяна, че беше сигурна, че никога повече няма да може да има друга работа. А Джаки, която успешно жонглираше с учителстването, доктората и отглеждането на две малки деца, се оказа сломена и плачеше по незначителни поводи. Какво се беше случило с красивите, вълнуващи любовни истории, които бележеха началото на тези връзки? Защо тези жени бяха толкова уязвени и отчаяни?

Вихрено ухажване

Вярвам, че когато романтичната любовна история се разрази с такава скорост като описаните, във въздуха витае потенциално чувство за опасност. Опасността всъщност може да усили вълнението и стимула от любовната история. Когато яздя коня си, тръсът е много приятен, но не особено интересен; трепетът е в галопа. Част от този трепет е в съзнанието, че нещо неочаквано може да се случи — може да бъда изхвърлена; може да се нараня. Това е същото чувство на трепет и опасност, което всички сме чувствали като деца, когато сме се въртели на въртележките в лунапарк. Бързо е, вълнуващо е и усещаш риска.

Като се добави елементът на сексуалната интимност, скоростта и интензивността на емоциите стават дори още по-големи. Не преминавате през нормалния ход на постепенно откриване с новия си интимен приятел, защото не е имало достатъчно време. Вашият нов партньор има много качества, които ще повлияят върху живота ви — качества, които не могат да се забележат веднага. И за двамата партньори е необходимо време, за да усетят откритостта, доверието и честността, които са нужни за солидната връзка. Вихрените любовни връзки, със своята трепетност, дават само псевдоинтимност, която погрешно се взима за истинската близост.

Романтични заблуди

За да разберем кой наистина е нашият нов партньор, връзката трябва да се развива по-бавно. Необходимо е време, за да оценим другия истински, така че да можем да опознаем и да приемем както неговите добродетели, така и недостатъците му. Във вихрените любовни истории емоционалните потоци са толкова бързи и силни, че са непосилни за възприятията и на двамата партньори. Всичко, което противоречи на картината на нашата нова любов като „идеална“, се пренебрегва или заличава. Като че ли и двамата партньори са със завързани очи. Интензивно се фокусираме върху това, как другият човек ни кара да се чувстваме, а не какъв е той. Логиката е следната: след като той ме кара да се чувствам чудесно, значи той е чудесен.

Лаура и Боб са пометени от заслепяваща магия, която се е появила между тях на първите им срещи. Това магическо привличане е нямало нищо общо с нито един от двамата като личности. Възторгът, който Лаура описва, е свързан не с характера на Боб, а с неговите очи, с това, как се движи и как поръчва вино в ресторанта. Тя никога не каза: „Той беше благоприличен, честен мъж“. Боб изпълняваше за нея ролята на съвършения романтичен любовник и двамата са грабнати от съблазънта и страстта на момента.

Първият сигнал, че може да има неприятности, Лаура получила скоро, след като с Боб започнали да живеят заедно.

Бяхме излезли навън и той каза: „Трябва нещо да ти съобщя. Аз още не съм разведен“. Аз почти „паднах от стола“, защото по това време правехме планове за сватбата! Той каза: „Аз се чувствам разведен, така че всъщност не мисля, че има такава голяма разлика“. Бях толкова шокирана, че не можех да говоря. Само продължавах да го гледам. След това той ми обясни, че разводът е в ход и той се грижи за това, и че не би трябвало да се ядосвам. Осъзнах, че ме е лъгал от самото начало — имам предвид определяните срещи и всички тези неща — но то не е било толкова важно тогава. След това за мен не беше важно, че ме е лъгал, а че действително щеше да получи развод.

Измамата на Боб би трябвало да е предупреждение за Лаура да го опознае по-сериозно, но тя не е искала да види истината. Искала е да вярва, че Боб е мъжът на нейните мечти.

Джаки също е получила ранно предупреждение. В началото на връзката с Марк той й е казал много неща за себе си и за отношението си към жените, но неговата информация е била забулена в ласкателство, така че Джаки не е била обезпокоена.

Той ми каза, че всички жени, с които е имал връзка, са искали само да знаят: „Какво можеш да ми дадеш?“. Но това, което намирал толкова извънредно у мен беше, че се интересувах какво мога аз да му дам. Като че ли съм била родена, оформена и съществувах само за да се грижа за него. Всички други жени само искали и взимали. Аз бях различна.

Джаки вече знаеше, че Марк обобщава всички жени, като ги категоризира като лакоми, егоистични и неверни. Но вместо това тя избра да види неговите изявления като по-нататъшни доказателства за това, че тя е изключителната жена, която ще направи живота му по-добър.

Предупреждение, че може да има неприятности в бъдеще, дойде рано и за Розалинд, но тя пропусна да разбере правилно сигнала такъв, какъвто е.

През онази първа среща, когато той дойде в апартамента ми на вечеря, стигнахме до леглото. Той имаше трудности в секса: не можеше да поддържа ерекцията си достатъчно дълго. Беше отчайващо, но си казах, че много мъже имат проблеми като този, когато са с нов човек и това не значи нищо. След това на следващата сутрин отново се любихме и беше малко по-добре, но аз все пак усещах, че той има проблеми. Помислих, че мога да му помогна да ги преодолее и си казах, че сексът не е толкова важен. Това, което надделя при нас с Джим, беше колко близка се чувствах с него и колко ми съответстваше като личност.

Розалинд е направила това, което правят толкова много от нас: пренебрегнала е всичко, което не е подхождало на нейната романтична представа. Джим я е карал да се чувства толкова добре, че тя е отхвърлила оказалия се дългосрочен сексуален проблем, който сериозно е засегнал тяхната връзка.

Без да го осъзнават, много жени разделят емоционалния пейзаж на своята връзка: на преден план и на фон. В предния план са чудесните характеристики, които притежава мъжът. Това са чертите, върху които вниманието се фокусира, увеличени и идеализирани. Всеки намек за неприятности се избутва във фона като маловажен.

Краен пример за манипулация на преден план и фон е случаят на жена, която се влюбва в осъден убиец. Тя ще ви каже, че той е най-чудесният мъж в света. Никой не го разбира, освен нея. Убийството е попаднало в „маловажния“ фон, докато повърхностният чар на убиеца заема централно място.

Фразите, с които хората описват този процес в ранните етапи на романтичната връзка, са красноречиви:

• Аз просто не можех да видя неговите грешки.

• Предпочетох да не забелязвам неговите проблеми.

• Затворих си очите и се надявах при нас да бъде различно.

• Трябва да съм била сляпа да не го видя преди.

Лесно е да не виждаш белезите, знаците за нечии минали връзки, проблеми и безотговорности, когато този човек те кара да се чувстваш прекрасно. Наочниците ви служат да елиминирате от зрението си всяка информация, която би могла да засенчи или да развали романтичната ви картина.

Друга повтаряща се тема в ранните етапи на връзката с мизогинист е чувството на скрито отчаяние у двамата партньори, като всеки от тях има неистова нужда да обвърже другия със себе си.

Марк ми каза: „Причината, поради която се обвързах толкова бързо с Джаки, беше, че се страхувах да не я загубя, ако не го направя“. В думите на Марк има нещо повече от любов към Джаки, и това е чувството на паника. Той допълни:

На втората ни среща аз й казах всичко: какъв начин на живот искам и че ще се оженим. Попитах я дали се среща с някой друг, и когато тя каза „да“, настоях да приключи, защото няма да може да се вижда с никой друг, освен с мен. Исках да е така и исках тя също да го повярва.

В очите на Джаки активността на Марк беше доказателство за неговото желание да се посвети изцяло на тяхната връзка.

 

 

Лаура е изпитала друг вид отчаяние. Трийсет и петият й рожден ден предстоеше след два месеца, когато срещна Боб, а традиционното й италианско семейство оказваше силен натиск да се ожени и да има деца. Когато Боб започнал да настоява за това през първия месец на връзката им, тя била не само поласкана, но и успокоена.

Случаен наблюдател на тези вихрени любовни връзки може да каже: „Защо е това втурване?“. Очевидно, когато хората се срещнат, влюбят, започнат да живеят заедно и да правят планове за женитба, и всичко това в рамките на няколко седмици, това, което се случва, е нещо повече от факта, че двама души държат и искат да са един с друг.

Това, което тези двойки изпитват, е повишена, почти непоносима потребност да се слеят с другия човек колкото може по-бързо. Чувството за индивидуалност, самосъзнанието става вторично за връзката. Те започват да изпитват чувствата на другия. Всяка промяна на настроението е заразителна. Често отпадат на заден план работа, приятелства и други дейности. Огромно количество енергия отива в обичането, в това да бъдеш обичан, в постигането на одобрение и в психологическото сливане един в друг.

Нуждата от незабавно единение изглежда е основната сила, която движи тези връзки напред.

Спасяване

Спасяването е друг важен съставен елемент на „лудото обвързване“ във връзката с мизогинист. То създава особена връзка, която кара жените да се чувстват както необходими, така и героични.

Много от вълненията на Джаки в началото на връзката й с Марк идваха от изобилието на майчински чувства, които изпитваше към него. Тя щеше да осигури за него това, което никой друг не е успял, и нейната любов щеше да компенсира всички трудности в живота му. Той щеше да стане успяващият, отговорен мъж, какъвто тя желаеше и предполагаше, че се таи у него. Джаки обясни:

Втория път, когато го видях, той ми каза всичко за финансовото си положение. Бях толкова поласкана от неговата откровеност и затова приех за нормално, че той е на 38 години и няма работа. Все пак тъкмо се е кандидатирал за служба, а все някой трябва да загуби изборите. Той рисуваше такава прекрасна картина на бъдещето си и беше толкова любезен, очарователен и покоряващ, че аз бях сигурна — само с малка моя помощ и той ще се оправи за кратко време. Реших, че ще му дам любовта и подкрепата, от които се нуждае, за да се стабилизира.

Джаки вярваше, че магически ще преобрази Марк чрез силата на своята любов. За много жени тази убеденост е много силен афродизиак. Той дава възможност на жената да се види като богиня, като майката земя и като лечителка. Нейната любов може да го излекува, независимо дали проблемите му са финансови, злоупотреба с наркотици или алкохол, или незадоволителни предишни връзки. Жената също си създава илюзията за сила и мощ, когато дава от себе си и помага на някого. За нея в това има героизъм: тя става благородна чрез спасяването, защото с нейна помощ той ще стане различен мъж.

Все пак има голяма разлика между помагане и спасяване. Всички имаме нужда от помощ в трудните моменти на живота ни. Да помогнеш финансово, ако можеш; да съчувстваш и да предложиш подкрепа — това дава на партньора увереност, че си на негова страна. Но тук става дума за мъж, който е можел и преди да се грижи за себе си. Неговият проблем е само временен. Помощта за него е нещо случайно, а не постоянно.

Спасяването, от друга страна, е повтарящо се поведение. Този мъж винаги се нуждае от вашата помощ и обикновено има трудности. За него е характерен моделът на постоянна нестабилност както в професионалния си, така и в личния живот. Той също така постоянно обвинява другите за своите провали.

Сравнете например тези двама мъже:

• Мъж №1 винаги е работил упорито и е бил финансово отговорен. Фирмата, в която работи, е продадена и неговата длъжност се закрива. Той има нужда да вземе назаем известна сума пари, докато се върне на работа. Той активно търси работа и когато намери, започва да ви връща парите.

• Мъж №2 е имал дълги периоди на финансов хаос в живота си и постоянно се обръща към вас, за да го избавяте от затруднения. За него все няма достатъчно добра работа и никога не може да се сработи с началниците си. Когато намери работа, полага малко или никакви усилия, за да ви се отплати за помощта.

Розалинд е забелязала финансовите проблеми на Джим още първия път, когато се срещат, и тя незабавно започва да му помага, като го кани на вечеря за първата им истинска среща. След седмици тя предложила той и двете му деца тийнейджъри да дойдат да живеят с нея, докато той си намери постоянна работа в оркестър. „Той каза, че аз съм най-чудесната жена на света и сега, когато ме познава, животът му ще се промени.“ Не след дълго тя започва да ги издържа.

Първоначално благодарността на Джим към Розалинд засилила чувствата му към нея. Ако преди бил просто влюбен, сега, след като тя започнала да се грижи за всички тях, той бил луд по нея. За Джим, както и за толкова много мизогинисти, нейната помощ станала доказателство, че тя наистина държи на връзката.

Много жени се топлят от отблясъците на благодарността на техните партньори; това ги кара да се чувстват наистина необходими и желани. Да, така е: вълнуващо е да помагаш на близкия човек и да чувстваш, че твоята любов и щедрост правят живота му различен. Неговата прочувствена благодарност може да ви се стори толкова искрена, че започвате да я приемате като достатъчна отплата.

Очевидно не всички мизогинисти се нуждаят от спасяване. Много от тях са стабилни както професионално, така и финансово. Всъщност колкото по-успяващ е един мизогинист, толкова повече той може да настоява жената в живота му да бъде напълно зависима от него. Мизогинистът, който е сериозно нестабилен, има нужда да бъде спасяван. Неговата нестабилност може да се прояви по различен начин: проблеми с парите, злоупотреба с наркотици или алкохол, хаотични връзки, хазарт или невъзможност да се задържи на работа. Този мъж изпраща стресови сигнали някой да го спаси. Много жени, особено тези със собствена кариера, се втурват презглава във всяка връзка, смятайки, че имат вроден инстинкт за самосъхранение. Често именно те изпадат в най-унизително положение.

Не във всеки бурен любовен роман е въвлечен мизогинист. Разбира се, една връзка, която започва с много вълнения, може да се окаже чудесна. Но ако в допълнение на романтичните вълнения откриете да се включват някои от елементите, които описах — спасяване, чувство за паника и отчаяние, твърде бързо свързване или сливане, и някакво целенасочено заслепяване, това може да ви отведе в много бурни води.