• 1. Suzi431 (5 април 2017 в 17:36), оценка: 6 от 6

    Предлагам на всички, които са нещастни във връзките си да прочетат тази книга. Няма да съжелявате.

  • 2. Yenkl (26 януари 2019 в 15:44)

    Собствено не смятам, че това заглавие- а може би преводът- е уместно. Не става въпрос за омраза, а това, че повечето мъже смятат жените за развлекателни красиви цветя, които не трябва да притежават онези качества- били те от професионално,социално или мирогледно естество, които смятат за своя съкровена територия. Да не отнема жената тази тяхна територия, но тук естествено не се касае за отнемане, те го възприемат така. Разберат ли, че жените са качествено различни но комплементарни, светът ще бъде по- добър за живеене. Нека се отърсят от своя егоизъм, от своето его, не овеществяват, а уважават половинките си.

    И още: понятието свобода не се разбира еднакво от двата пола. Свободата е отговорност, и то огромна!В това се състои нейният парадокс.Освен това, свободата, която всички толкова тачим- жените, повече от всичко, предполага и уважението към свободата на другия.В това се състои моралната й страна.Избирайки до голяма степен пътя на съдбата си, той не трябва да препречва онези пътища, по които вървят другите.Да не се гледаме в очите, а да гледаме заедно очертанията на един и същ път, ако сме решили да го извървим заедно, ръка за ръка. Ако ли не, тези наши пътища да се разделят!

    Ако трябва да сме честни към себе- си, жените не се влюбваме силно, ние обичаме. Но тази обич е отправена в много посоки- семейство, приятели, работа…живот! Обичта ни е универсална и разнолика. Тя не може да се определи еднопосочно.Редом с привличане към противоположния пол, тя съдържа още уважение (и себеуважение), състрадателност, отзивчивост и толерантност.Нашите чувства са разпределени и затова не са толкова пламенни- но много по- трайни и осъзнати!

  • 3. summer-knight (26 януари 2019 в 23:42)

    Попрегледах набързо книгата и доста се посмях на наивните твърдения в нея. Наистина ли някой сериозно си мисли, че такова поведение е присъщо само на мъжете? Лично съм бил свидетел на няколко връзки, където емоционалният (а понякога и физическият) насилник е точно жената. Клишираното обяснение, че мъжете започват да се държат лошо, защото се чувстват заплашени от по-успешните/привлекателни и т.н. от тях дами е само частен случай. Реалните причини да се стигне до такава токсична връзка са доста по-елементарни: просто единият партньор (това може да е мъжът или жената във връзката) не е поставил навреме граници на неприемливото поведение на другия партньор, от което отношенията им се влошават прогресивно.

    Та по-смислените думи в такава ситуация са нещо като „Ако продължаваш така, ще трябва да се разделим“. Ама ако ви върши работа, повтаряйте си глупави клишета като „Всички мъже са еднакви“. Няма лошо.

    • 4. Yenkl (27 януари 2019 в 19:56)

      Ха ха, напълно съм съгласна, токсични жени има , разбира се, и лично в България съм срещала доста агресивни такива.Колко жалко за тях! Не съм чела тази книга, и аз я прехвърлих диагонално, не обичам подобни четива, защото са твърде едностранчиви и бързо ми доскучава.И сте прав за границите, които следва да си поставим навреме.Не може и не трябва да правим компромис със себеуважението си- никога!

      Но безспорен факт е, че рядко се срещат мъже, които, освен за съпруга, гледат на жените си като на приятели.Не може да се отрича, че повечето мъже харесват по- повърхностни жени, защото са по- лесна плячка. Жената трябва да бъде добре изглеждаща, същевременно и добра домакиня, добра любовница, но не мисля,че им се нрави ако тя ги превъзхожда или е наравно с тях що се касае за интелектуални разговори.Заглеждат се предимно за външни качества. Съжалявам, ако обиждам някого, но е точно така ! Изводът е , че за да намерим щастието си, трябва да споделяме общи интереси, но да не ограничаваме социалните си контакти,защото семейния живот може да ни задуши.Това, което крепи нашето семейство, е това, че съумях да направя от съпруга си един добър приятел,може би не идеален, за какъвто винаги съм мечтала (мъж приятел), защото като всяко семейство сме преживели много добри и лоши моменти, но сега сме помъдрели. А чувството за хумор и на двама ни привнася свежест в отношенията ни, радва детето и ни помага по пътя на този нелек живот.

      Едно е сигурно: една жена, която уважава себе- си, не трябва да допуска повърхностни отношения с никого и същевременно да уважава свободата на другия. Това важи и за мъжа! Една връзка, била тя любовна или приятелска изисква морален ангажимент, и когато този ангажимент не е налице, тя се прекратява.

  • 5. vania7878 (11 юли 2020 в 07:46), оценка: 5 от 6

    Много точно описва отношението на женомрозещи мъже, които са емоционално осакатени още в детството си! Съветвам всеки да я прочете и може да намери отговора на въпроса „Защо някои мъже се държат по такъв начин с жените си?“ А също и „Защо, много от жените позволяват на мъжете си да се държат така с тях?“

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.