Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сейнт Джон-Дюра (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Taboo, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,4 (× 67 гласа)

Информация

Корекция
Xesiona (2008)
Разпознаване и начална корекция
maskara (2008)
Сканиране
?
Сканиране
Lindsey (2008)
Допълнителна корекция
Еми (2013)

Издание:

Сюзън Джонсън. Табу

Американска. Първо издание

ИК „Бард“, София, 1999

Редактор: Теди Николова

ISBN: 954-585-003-5

История

  1. — Добавяне
  2. — Добавяне на анотация
  3. — Корекция от Еми

Бележка от автора

Скъпи читатели,

Някои от вас вероятно знаят, че по времето, когато проучвах материалите за предишния ми роман — „Дете на порока“ — бях запленена от генерал Андре Масена. По-късно разбрах, че искам да напиша книга за него. В „Табу“, героят Андре Дюра е моята интерпретация на Андре Масена. Промених името, за да имам повече свобода, защото строгото придържане към историческите факти ограничава въображението.

Затова вероятно ще ви се стори объркващо да преоткриете Андре Масена от „Дете на порока“ като Андре Дюра в „Табу“. Надявам се, ще успеете да помирите двата образа.

Обикалях пеша по бойните полета, по улиците на градчетата и селата, където Масена е живял и се е сражавал в Швейцария. Опитах се да видя всичко през неговите очи. Отидох и до Ница — родното му място — където в един малък музей се съхраняват няколко негови вещи. Но онова, което ме порази най-много, бе откритието ми, че съществува такова нещо като „типичен жител на Ница“. Беше изключително преживяване да виждаш по улиците лицето на Масена. Двама мъже, с които се разминах във фоайето на хотела, бяха истински негови двойници — същия ръст, телосложение, черти, цвят на косата. За малко да ги спра и да ги прегърна.

Гробът на Масена в Пер Лашез в Париж впечатлява със своята простота. Върху белия мраморен обелиск са отбелязани единствено името му и четири от най-значителните му победи — Риволи, Цюрих, Генуа и Еслинг. При всички тези битки неговите кураж, смелост и решителност са спасявали Франция.

Надявам се романът, който загатва какъв е бил този мъж и представя и жената, разкрила му какво е любовта, да ви допадне.