Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Nothing Ever Happened, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,3 (× 3 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Karel (2022 г.)

Издание:

Автор: Дейвид Годман

Заглавие: Нищо никога не се е случвало

Преводач: Иван Барзов

Година на превод: 2022

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Хайдакан

Година на издаване: 2022

Тип: роман

Националност: английска

ISBN: 978-954-829-930-5

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17096

История

  1. — Добавяне

Източници и бележки

Историите, които Пападжи разказва в тази книга, рядко могат да бъдат отнесени към един-единствен източник. По време на моето проучване аз събрах всички налични версии на всяка история и в резултат създадох обединени описания, които включваха всички подробности, които бях успял да събера. Не съм си правил труда да посочвам източници за историческа информация, която лесно може да се намери в стандартни трудове за съвременната индийска история.

Следните съкращения показват някои от източниците, които съм използвал:

 

 

AI („интервюта на автора“) — по-голямата част от информацията, която се появява като разкази от първо лице от поклонници, е написана от мен след провеждане на интервюта със съответните хора.

DM („записки на поклонник“) — писмени записки, предадени от поклонници.

DN („дневници и тетрадки“) — понякога цитирах записи от дневници, които Пападжи е водел през 80-те години.

FIN — на 16 и 21 февруари 1995 г. финландски телевизионен журналист, наречен Риши, интервюира Пападжи в продължение на няколко часа за живота му. Филм обаче никога не беше направен.

L („писма“) — когато датата и получателят на писмата са дадени в текста, не съм дублирал информацията тук. С много малки изключения, оригиналите на всички писма, написани от Пападжи, се притежават от поклонниците, към които са били адресирани.

PI („Интервюта с Пападжи“) — откъси от Интервюта с Пападжи, публикувани от Фондация Авадхута през 1993 г. Номерата в записите PI, PMS и TTI са номера на страници.

PMS („Ръкопис на Пападжи“) — през 1994 г. аз изпратих на Пападжи въпросник от шестнадесет страници за всички аспекти на живота му. Той отговори, като изписа 234 страници отговори в три много големи тетрадки (с формат на хартията 33/44 см — близък до формат А3).

POL — поредица от писмени отговори, които Пападжи ми даде в отговор на въпросник, който му дадох на 18 юни 1995 г. Темата беше неговата политическа и революционна дейност.

SAT („аудиокасета от сатсанг“) — от 1991 г. нататък, сатсангите в Лакнау бяха записвани на деветдесетминутни аудиокасети. В моите описания на източниците съм давал номера на лентата, а не на датата, тъй като сатсангите от различни дни често са записвани на една и съща лента. Копия от тези ленти можете да поръчате от Аудиокасети на Пападжи, Боулдър, Колорадо, САЩ.

SUM — интервю от декември 1994 г. със Сумитра, по-малката сестра на Пападжи, в дома й в Делхи.

TTI („Истината Е“) — макар че това е главно колекция от диалози, в които Пападжи дава обяснения и наставления, той включва и много лични истории в отговорите си.

UT („незаписани разговори“) — много допълнителни подробности идват от коментари, които Пападжи е направил в дома си, или при други случаи, когато не е имало устройства за записване на казаното от него.

 

 

Посочванията на източниците имат следния формат:

1. Номер на страницата или страниците.

2. Първите три и последните три думи от цитирания материал. За улесняване на препратката, трите цитирани думи идват или от самото начало или от края на параграфа.

3. Източници на материала.

4. Понякога съм добавял допълнителни бележки.

 

 

Пападжи прочете около две трети от завършения ми ръкопис по време на неговите сатсанги в Лакнау през 1996 г. Останалата трета част той прочете и провери насаме. Преди да започне описването по номера на страници за всяка глава, аз дадох номерата на SAT за дните, в които Пападжи прочете цялата или част от тази глава.

Ранен живот
SAT 944, 945, 946

15 Семейството на Пападжи не… възможности за работа. DN 27 февруари 1981 г. Пападжи е написал следния списък от шест поколения от своите предци от страната на баща си: Рамдял, Мехр Чанд, Гурудаттамал, Дасмал, Пармананд, Хариванш Лай Пунджа. Гурудатамал е бил пандизът, който е работил за Махарадж Ранджит Сингх.

16 В по-ранни източници… в „Източници и бележки“. Избрах 13 октомври 1913 г. като вероятна дата на раждане на Пападжи по различни причини, главната от които е неговото свидетелство за зрелост, копие от което е представено на по-следващата страница. Датата на издаване от 1942 г. показва, че Пападжи вероятно е поръчал този дубликат, когато е трябвало да докаже възрастта си и образователната си квалификация преди приемането си в Индийската военна академия през април 1942 г. Тъй като училищните изпити са се провели през март, Пападжи би трябвало да бъде на шестнадесет и половина, когато става зрелостник през март 1930 г. Тези удостоверения за напускане на училище се използвали като документи за самоличност в Индия до такава степен, че можело да се издаде паспорт, дори и при липса на акт за раждане, стига този сертификат за зрелост да може да бъде представен. Пападжи е наясно, че цялата му официална документация, включително паспорта му, показва, че датата му на раждане е през 1913 г., но въпреки това той чувства, че вярната година е 1910 г. По-късната дата обаче е подкрепена от други доказателства, някои от които идват от самия Пападжи:

1. Запис в дневника на Пападжи от 1983 г. (20 април 1983 г.) разказва за сън, който той е имал тази година, в който е видял един от старите си съученици. Пишейки за съня си на следващия ден, Пападжи отбелязва: „По време на дрямката, аз видях мой стар приятел, който издържа последните си изпити с мен, и оттогава не се бяхме виждали вече петдесет и три години“. Тъй като Пападжи приема, че е напуснал училище, когато е бил на шестнайсет, това също сочи към датата на раждане през 1913 г.

2. Когато говорих със Сумитра, по-малката сестра на Пападжи, тя започна разказа си казвайки: „Аз съм родена през 1918 г., така че съм с пет години по-млада от Бай Сахеб.“

3. Всички в семейството на Пападжи, включително самият Пападжи, са съгласни, че Пападжи се е оженил, когато е бил на шестнайсет. Видявати, съпругата на Пападжи, е казала на един от неговите поклонници в Лакнау, че се е омъжила за Пападжи „около 1930 г.“ Веднъж самият Пападжи ми каза: „Ожених се, когато бях на шестнадесет, и първото ми дете се роди около четири години по-късно“. Според официалните му документи, шестнадесетият рожден ден на Пападжи се пада на 13 октомври 1929 г. Сурендра, оцелелият син на Пападжи, ме информира, че Нирмала, първото дете на Пападжи, е родена през 1933 г.

4. Говорих с Балдев Радж, поклонник от Лакнау, чиито истории участват в главата „Хардвар, Ришикеш“ в том втори. Той познавал семейството на Пападжи, когато са живели в Лиалпур през 20-те години. Когато го попитах за възрастта на Пападжи, той се засмя и отговори: „Когато бяхме момчета, аз бях с две години по-възрастен от него. Сега той изглежда с две години по-възрастен от мен.“

kausar.pngКаусар е бил псевдонимът на Пападжи, когато е бил на училище. Удостоверението му завършване на средно образование би го поставило в средата на училищната класация сред онези, които са издържали изпита.

Тъй като доказателствата от разказите съвпадат с датата от официалните му документи, аз съм склонен да я приема за вярна. Макар че Пападжи все още чувства, че е роден през 1910 г., аз си позволих да променя някои от числата в неговите разкази, за да ги приведа в съответствие с тази по-късна дата. Например, когато Пападжи казва, че преживяването му в Лахор през 1919 г. се е случило, когато е бил на осем или девет, аз смених възрастта на шест.

15 Около 1911 г. Пармананд… североизточно от Лиалпур. PMS 138–43.

17 Цял живот бях… до другия бряг. PMS 88–95.

17–9 Дейвид: Кои са най-ранните… при местните садху. SUM; Не успях да определя датите, на които Пападжи е пребивавал на много места, споменати от сестра му на осемнадесета страница, с изключение на това, че Пападжи веднъж ми спомена, че е живял в Харапа през 1924 г.

19–20 Маст Каландар: Можете ли да… доста по-практично постижение. SAT 811.

20–1 По време на детството ми… играта рязко приключи. PI 9.

21 Дейвид: Пападжи разказа една… въздуха със самолет. SUM.

22–3 Не си пишех… изляза и да играя? SAT 333.

23 Ключовото събитие в… това единствено събитие. PI 3.

23–5 Беше 1919 г.… ще се върне. PI 3–6.

25–6 Сълзи капеха от… какво е то. FIN.

26 Не виждах нищо… на това състояние. SAT 163.

26–7 Риши: Защо станахте… на моята възраст. FIN.

27–8 Майка ми сама… с външния свят. PI 6-8; PMS 156.

28 Когато бях момче… със себе си. PMS 138–43.

23–30 Сумитра: Жените обикновено… страст към Бога. SUM.

30–1 Уважаеми Бай Сахеб… в продължение на няколко месеца. L от Лийла до Пападжи, без дата, но написано някъде през 1995 г.

31 Никога не съм… на тези истини. SAT 219.

31–2 Майката на Пападжи редовно… тези ранни уроци. PMS 151.

32–4 Майка ми ме… много години по-късно. PMS 138-43; SAT 332.

34–5 Той [Исвар Чандър]… стихове на глас. PI 15–6.

35–6 Сумитра: Майка ни… чакам докато порасна. SUM.

36–7 В допълнение към… връзката си с него. PMS 151.

37 Авадхута Шалиграм много… отида с него. PI 16-7; PMS 44; в PI стр. 64 включих бележка, в която се посочва, че Пападжи ме е информирал, че учителят на майка му (Авадхута Шалиграм) е джнани. Въпреки това, в PMS 151 Пападжи пише: „Той [Авадхута Шалиграм] четеше Йога Васища на нея [майката на Пападжи], но той не бе имал никакво преживяване на просветление.“

37 Веднъж Пападжи ми каза… със семейството си. UT.

37–8 Тя обяви, че… заведе при него. PI 17.

38 Аз бях просто… се случваше с мен. SAT 209.

39–43 Всичко започна, когато… спяхме в едно легло. SAT 163, 253, 440, 557; PI 9-15; TTI 492.

44 Дейвид: Спомняш ли… „първи се запалват.“ SUM.

44 В един от… от живота си. SAT 397.

44–5 Как се случи… игра на ума. SAT 209; TTI 395.

45–6 Дейвид: В твоите… още известно време. PMS 156–7.

47–9 Когато бях на… обичайното си ежедневие. PI 17-9; SAT 552.

49–50 Един от учителите… проявяваше подобна наклонност. PI 16.

50 Когато е бил… много силна жена… UT.

51 Баща ми много… предприети по-нататъшни действия. SUM.

51–2 Веднъж говорих с… към моята джапа. AI; интервю с Б. Д. Десай, декември, 1994 г.

52 И Ямуна Деви… да мине следващият влак. AI; тази история дойде при мен чрез Ом Пракаш Сиал, който я е чул директно от самия Пармананд в края на 60-те години.

52–3 Всяка сутрин се… доста добри приятели. PI 19-21; SAT 202, 265.

54 Дейвид: Колко добър… Обикновено печелех. PMS 149; UT.

54–5 Веднъж някакви крадци… много приятелски начин. UT.

56–7 Дейвид: Пападжи понякога… беше освободено невредимо. SUM.

59–60 Британското управление на… изгонването им насила. PI 22.

60 Желанието на Пападжи да… запази работата си. POL.

60–1 Дейвид: Ами… да се ожени. SUM.

61–2 За известно време… Революционната партия. Взето от Амар Шахийдон Ке Сансмаран, произведение на хинди за пенджабските революционери.

62 Напомних на Пападжи… британците със сила. POL.

64 Повечето от революционерите… Революционната партия. POL; PI 23.

65 Когато за пръв път… бомби за революционерите. UT; POL; никоя от историческите книги, които проучих, не дават категорична картина на това, кой точно е участвал в планирането или изпълнението на бомбения атентат на влака на вицекраля.

65–7 Дейвид: Веднъж ми каза… аз се отказах. UT; SAT 626, 696; POL.

68 Аз изучавах урду… да ги съчинявам. PMS 159.

69 Пападжи нямал никакъв… четиринадесетия си рожден ден. UT.

69 След като си взех… семейството ми в Лиалпур. PMS 160.

69–70 Дейвид: Какво направи… в дневника му. SUM.

70–1 Двете оцелели деца… реакцията му към нея. Пападжи и Видявати са имали пет деца. Нирмала е родена през 1933 г. и умира около 1963 г. по време на раждане; Виджай, син, живял 1934–37 г.; Сивани, родена през 1935 г., е все още жива; Сурендра, роден през 1936 г., също е все още жив; Рамини, последната дъщеря, умира в Лакнау около 1948 г., след като живяла около осемнадесет месеца.

71 Една от дъщерите… в съзнанието си. PMS 150–1.

71–2 Пападжи остава в Бомбай… често, колкото искал. PMS 104; SAT 438; L до R. M. Прабху от 13 юни 1984 г.; L до Б. Д. Десай от 14 декември, 1977 г. И в двете писма Пападжи споменава, че посещението му в Насик се е състояло през 1930 г.

71–3 Срещнах Нитянанда за… Тируванамалай до Бангалор. PMS 107-8; SAT 681.

74 Годините на Пападжи в… който изглеждаше интересен. UT; Трябва да призная, че не успях да открия почти нищо за единадесетте години (1931–42), които Пападжи явно е прекарал работейки в Бомбай. Никога не съм го чувал да говори за тези години, нито съм намирал член на семейството или поклонник, който да може да ми предостави информация за тези липсващи години.

74 Пападжи трябва да… кулминират през 1938 г. SAT 633.

76–7 В отговор на… Ария Самадж. POL; SAT 633.

77 Няколко от нас… моите партизански дейности. PI 23–4.

78–9 Аз се боря… мир на света. FIN.

80–2 През 1942 г.… беше изтрило всичките. FIN; SAT 158, 214, 331, 615; PI 23-5; PMS 160–1.

83 Може да звучи… в транс насред пътя. PI 24.

83 През 40-те години… пари за нас. SUM.

84–6 Животът в армията… в моето търсене. PI 24-6; SAT 638.

Рамана Махарши
SAT 873, 874, 875

87 Търсенето на Пападжи за… бързо се разочаровал. UT; Само веднъж чух Пападжи мимолетно да споменава пътуването, което е направил до Насик, когато е бил на пет.

87–8 Този свами беше… често срещани навсякъде. SAT 438.

88 Преди няколко години… Свами Шивананда, Ришикеш. L на Дейвид Годман, 15-ти ноември 1992 г.

88 Посещението на Пападжи… наречена „Санатан Дхарма“. PMS 104.

88–90 Аз ходех от място… ме пуснаха обратно. SAT 126, 240, 429, 438, 648; FIN; PI 26–7.

90–4 Скоро след завръщането ми… когато се случи. PI 27-32; FIN; SAT 126 429 648; Тайната на Аруначала, Свами Абхишиктананда, ISPCK, 1979, стр. 87-92; „Как дойдох при Махарши“ от Х. В. Л. Пунджа, публикувана в Планинския път, 1965 г., стр. 155–6. Това е единственият публикуван разказ за живота му, който Пападжи някога е написал. Той обаче не беше доволен от начина, по който е бил редактиран. Вижте PI 64.

94 Само веднъж съм… някакво подобно преживяване? За оригиналното изявление на Рамана Махарши вижте „Писмото на Бхагаван до Ганапати Муни“, от Майкъл Спенсър, Планинският път, април 1982 г.

94–8 Макар че бях… да говоря с тях. PI 32-6; FIN.

98–9 От детството си… вяра в него. FIN; SAT 813; TTI 261.

99–104 Една сутрин, около… пътуване за мен. PI 36-7; FIN; PMS 123-7; SAT 241; TTI 395–7.

106–6 Когато се опитах… срещи били незадоволителни. L до Дейвид Годман, 15 ноември 1992 г.; PI 37–8.

105–9 Мислите ми отново… търся никъде другаде. PI 38–42.

109 Последователността на събитията… промяна. Благодаря ти. (1) L до Дейвид Годман 15-ти ноември 1992 г.

110 Въпрос: Какво ви накара… Ние сме едно и също. FIN.

110–2 Въпрос: Защо боговете… приемам подобни концепции. FIN.

112–22 Дейвид: Това е… какво ще се получи. SAT 740; поставените в по-тясна колона цитати не са от PMS, те са от друга поредица от писмени отговори, които Пападжи ми даде през 1994 г.

123 Имах пряко преживяване… усъмните в думите му. SAT 813.

123–7 След това преживяване… чудо от това. PI 46-54; Ден след ден с Бхагаван, от Девараджа Мудалиар, публикувана от Шри Раманасрамам, запис от 23 май 1946 г.; SAT 267, 566; PMS 167.

127–31 Докато работех в… от ислямските светци. PMS 118-22; UT; PI 48.

131–2 Ниранджанананда Свами, известен… настоятели на ашрама. PMS 162–4.

132–5 В съботните вечери… да го направиш. SAT 222 231, 263, 326, 336, 626; TTI 84, 450.

136–7 През 1947 г.… период от време. PI 54-5; SAT 691.

137 През по-голямата част… да говоря с никого. PMS 161-2; UT.

137–42 Този ден, докато… с олио за готвене. PI 55-60; PMS 147–50, 167-8; FIN; SAT 616; TTI 286–7.

142–4 Бях назначен в… пътуването си до Лакнау. PMS 35-6; SAT 203.

145–7 Кариерата ми на… да работя ненатрапчиво. PMS 179-82; FIN; UT.

148–50 Бях отседнал в… когато посещавах Аллахабад. SAT 450; PMS 183–5.

151 Чужденците за пръв… да бъде разбиран. SAT 560, 666.

151–5 След разделянето на… в границите на града. PMS 15–9.

155 В 8:45 ч. вечерта… следващия ден. PI 60.

156 Толкова много хора… бях живял преди. TTI 251.

157 Моят Учител говореше… осъзнаване] МЕ прие. L до Р. М. Прабху, 6-ти март 1982 г.

Ръководител на Мина
SAT 883, 884, 885, 886, 888, 889, 890, 891

158–9 До 1952 г. по-голямата… започне афера с мен. PMS 19–24, 151–2.

159–61 Изкачвах се по хълма… нещо от мен. PMS 188-91; L Пападжи до Габри, 18 март 1985 г.; SAT 484.

162–6 „Как успя да стигнеш…“ често казваше той. Тайната на Аруначала, Свами Абхишиктананда, стр. 80–86. Абхишиктананда пише (стр. 79), че срещата се е състояла на 13 март 1952 г.

166–9 Когато се върнах… 8. Благосъстояние на работниците. PMS 152–6. Пападжи не можеше да си спомни къде точно е бил този минен лагер, освен че бил на пет часа път с кола от Бангалор и наблизо имало храм, свързан с Видяраня. Вероятно това е била една от двете мини, които Пападжи посочва като намиращи се в област Тумкур (вж. стр. 197), тъй като те биха били на необходимото разстояние от Бангалор. В биографията на Свами Абхишиктананда (Свами Абхишиктананда, животът му разказан чрез писмата му, от Джеймс Стюарт, публикувана от ISPCK, Делхи, стр. 130) Абхишиктананда разказва, че той посещава Пападжи през 1958 г., което наложило седемчасово пътуване с автобус до манганова мина. Това вероятно е било едно от по-късните му работни места в област Читрадурга. Вижте картата на страница 202.

171–2 Особено ми харесваше… гъсталак на джунглата. Тайната на Аруначала, стр. 91–2.

172–4 Харесвах уединението на… привлечени към него. SAT 111, 273 736; UT; След като Пападжи прочете в един от сатсангите си моя разказ за срещите му с питона, мечките, змията и жабата, на него му беше припомнено за историята с тигъра (която никога не бях чувал по-рано) и по-късно ме попита защо не съм я включил.

175–7 Докато чаках автобус… блестеше още повече. PI 49-50; SAT 681.

177 Моята фирма ме изпрати… сбогува се и изчезна. PMS 134.

178 Работех в Южна Индия… около 210 сантиметра. SAT 476; PMS 88–98, 133–4.

181–1 Аз се срещах с Рамешвар… в началото на 80-те години. AI с Ом Пракаш, декември 1994 г.

183–4 Кайлаш Мишра беше… преди да тръгне. UT; Говорих с Кайлаш Мишра на следващия ден и той потвърди всички подробности, които Пападжи беше разказал.

184–5 Успях да получа… формата на реката. PMS 88–98, 133-4; TTI 272.

186–7 Въпрос: За индуса… в определена форма. SAT 638.

187–9 Г-н Мишра беше… а другото започва. PMS 37, 229-31; SAT 206, 260; TTI 127.

189–90 Пападжи е разказвал… е пред него. SAT 514; UT.

190–1 През януари 1994 г., … тук, във Вриндаван. PMS 8-9; UT.

191–2 Не всеки, който… нисш пътен полицай. UT.

192–3 Спомням си друг… получиш друг шанс. SAT 733.

194–6 Бях в Юга… жена си и децата си. PMS 2–7, 229–31.

196–7 Почти всяка година… повече. Лека нощ! Тайната на Аруначала, стр. 94–5.

197 Трябваше да работя… 1953 до 1966 г. PMS 203.

198–200 Шри Пунджаджи прекара… говорела с часове. L от Пани до Дейвид Годман, без дата, но получено в началото на 1995 г.

200–1 Бях отишъл да… върши работата си. PMS 193-5; SAT 115.

201–5 Веднъж пътувах с… изплатя този дълг. PMS 197-200; UT.

205–8 По време на трудовата… бяхме негови гости. PMS 134; SAT 220. Тези две референции са за срещите с Нитянанда и Гнанананда. Имам подробен SAT препис за срещите на Пападжи с Амаду Амма и Сай Нараян, но няма посочени дати или номера на ленти.

208–11 Беше Нова година… нищо общо с мен. PMS 191-3; UT.

212–3 Бях на гости… вест от него. SAT 204, 240, 255, 429; PMS 185–7.

214–5 Този човек някога… грижи за ферма. PMS 37-40; SAT 657.

215–8 Винаги когато трябваше… бяха изчезнали всичките. PMS 40-3; L Пападжи до Радж Прабху, 9 януари 1987 г.; PI 44–5.

218–22 Дейвид: Колко живота… означава „върховна реч“. PMS 40-3; TTI 330; UT; AI; Реконструирах историята на Паравани, като добавих версията на Пападжи към разказите на други двама поклонници, които са били очевидци.

222–4 Прочетох книгата на… проблем също изчезна. PMS 157-8; UT.

224–8 Докато вървяхме към… което интуитивно виждат. PMS 201; SAT 682, 692; UT.

228–32 Тя писала на… повече не я видях. PMS 19–24.

Рам Мандир
SAT 881, 882

233 От 1953 до… в началото на 1965 г. AI; интервю със Сурендра, сина на Пападжи, през 1995 г.

233 Много благодаря за… да се извършат там. L от 18 февруари; копия на всички писма до Свами Абхишиктананда бяха получени от отец Джеймс Стюарт от Обществото Абхишиктананда, Делхи.

234–8 Работех за минна… място „Рам Мандир“. PMS 169–78.

238–42 За първи път срещнах… милостта на Пунджаджи. DM, подадено от Субаш Тенгсе.

243–4 Един ден видях… задължения към тях. PMS 169–78, 202–3.

244–6 Пападжи на няколко… през цялото това време. UT; Пападжи ми разказа историята как е уредил брака на Сивани. Другата информация в този раздел идва от разговорите ми със Сурендра и Сивани.

247 Скъпи мой приятелю… когато чу това. L без дата, но с пощенски печат от 31 март, 1966.

249–51 Срещал съм много… своята божествена благодат. DM; Не успях да установя самоличността на този сътрудник. Дори Пападжи не можа да предположи кой може да е той. Показах го на няколко души, които са познавали Пападжи в края на 60-те години. Никой не знаеше със сигурност кой е той, но всички се съгласиха, че звучи автентично.

251–3 Още от детството… могъл да желая? AI с Б. Д. Десай, декември 1994 г.

253 Пападжи има поклонници… препоръчва в днешно време. Пападжи подписва повечето от писмата си с „Х. В. Л. Пунджа“. За да пестя място и да избягвам излишно повторение, аз включвах само подпис ако той беше написал нещо друго, като например „Хариванш“.

257 Веднъж отидох в… проявяват пред него. PMS 113–4.

264–7 По това време работех… някаква божествена намеса. PMS 113–4.

268–9 Да, най-важно е… като не Я гледаш… L, 7 февруари 1976 г.; L, 22 април 1976 г.; L, 14 юли 1974 г.

269–70 Познавам Шри Пунджаджи… нещата около мен. DM, подадено от Рави Бакре.

270–1 Преди Шри Пунджаджи… в дома ни за няколко дни. DM; AI; Винаяк ми представи ръкопис от шест страници. Едно последващо интервю разкри подробности за много от неговите писмени истории, и в допълнение обхвана много нови теми.

284–6 Веднъж, докато работех… стигне на гарата. PMS 188-91; Коментарите на Пападжи за неговите сидхи ми бяха предадени от Свами Раманананда Гири, който чул тези коментари в незаписан сатсанг в началото на 90-те години.

286–94 Повечето от пътуванията… изпращането на писмото до него. DM; AI; виж бележката за стр. 269–70.

295–6 Толкова се радвам… чрез неговите лили. L Винаяк до Камал, средата на 1996 г.

297–8 Аз играх важна… очаквал моето пристигане. DM; тази статия никога не била публикувана в Планинският път. Получих тази информация от ксерокопие на машинопис, който авторът е изпратил на Пападжи.

302–9 Въздържах се да… мъже, които съм срещал. DM, подадено от С. Р. Габри, от 9 февруари 1995 г.

310–7 През 1980 г. аз… чия е вината? DM; съкратено от осемдесет страници машинопис, предоставен от Б. В. Хукери през 1995 г.

317–8 На осемнадесети август… ползват други поклонници. DN, 20 август 1984 г.; първоначално написана на езика канада, тя ми беше преведена от Винаяк Прабху.

318 В началото на 80-те години… истинската му функция. Разговор с Рави Бакре, 1997 г.

319 Срещнах Шри Пунджаджи… екстазът бяха завладяващи. DM, подадено от Датта Гинде.

320–1 Седях с Учителя… истината за себе си. DM, подадено от Датта Гинде.

321–2 Седейки пред моя… И. Дж. Камлани. DN, 14 август 1984 г.