Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

В периода на разцвет

Дружество „Левски“ постигна всестранни успехи след 9 септември, когато грижите на Партията и на народната власт за физкултурата и спорта дадоха прекрасни плодове.

Още през есента на 1944 година се създават при дружеството дейни комитети (секции) по лека атлетика, плуване, игри с ръчна топка за мъже и жени, гимнастика, футбол, ски и туризъм, борба и бокс, шахмат, колоездене, за работа с юношите за културно-просветна дейност. Дружеството установява тесни връзки с Профсъюза на пощенци.

1945–1949 година. При всички пощенски клонове в София с голям ентусиазъм са създадени физкултурни колективи на „Левски“. Техните членове излизат след работа да спортуват организирано на бившето игрище „Левски“, устройват масови походи, колокросове и т. н. Със съдействието на Главната дирекция на пощите на хижа „Момина скала“ — Витоша, е устроена първата ски база на дружеството. Това са характерните за времето начални стъпки в масовата работа.

През тия години „Левски“ няколко пъти е шампион на страната по лека атлетика, футбол, баскетбол — мъже, волейбол — мъже, носител е на купата на Съветската армия. От 1947 г. започва хегемонията му в плувния спорт, която продължава до 1954 година.

1949–1957 година. С реорганизацията на физкултурното движение на производствен принцип дружеството (което в този период е преобразувано в Доброволна спортна организация „Динамо“) обединява колективите на пощенците, текстилците, печатарите, на работниците от хранително-вкусовата и от леката промишленост. В предприятия, учреждения и училища се развива успешна масова работа.

В този период дружеството печели първенства на страната по футбол — мъже и юноши, волейбол — юноши, плуване, отново е носител на купата на Съветската армия, участвува успешно в международни волейболни турнири и баскетболни срещи за мъже.

1957–1964 година. След новата реорганизация на физкултурното движение — на териториален принцип, дружество „Левски“ (което отново носи славното си име) развива своята дейност в едноименния столичен район при най-близката подкрепа от страна на РК на БКП, Районния народен съвет, РК на Комсомола и Отечествения фронт. С много голям успех продължава масовата работа във физкултурните колективи на работници, служители, учащи и селски спортисти от района.

Започва изграждането на модерна спортна база — комплекса „Левски“ в Подуяне, която ще осигури всички условия за още по-големи успехи в масовата дейност и в спортното майсторство.

Стремително се развиват леката атлетика, гребането, волейболът, гимнастиката, плуването, шахматът и редица други спортове, създават се школи за спортно майсторство, млади надеждни състезатели израстват в дружеството.

През тия години „Левски“ е носител на републикански титли по лека атлетика, волейбол, шахмат, футбол — юноши и деца, скокове във вода — жени, печели купата на Съветската армия, първенец е на София по баскетбол — мъже, а негови състезатели печелят индивидуални градски и републикански първенства. Дружеството има и многобройни международни срещи по разни видове спорт.

През 1964 година „Левски“ стана клубен шампион на Европа по волейбол — жени, и се представи достойно във Втората републиканска спартакиада, посветена на славната 20-годишнина от 9 септември!