Стив Олтън
Възкресяване (2) (Какво става с нас, след като умрем)

Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Домейн (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Resurrection, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,1 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2017)
Корекция и форматиране
VeGan (2019)

Издание:

Автор: Стив Олтън

Заглавие: Възкресяване

Преводач: Юлиян Стойнов

Година на превод: 2004

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2004

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-576-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2678

История

  1. — Добавяне

Пролог

Дневникът на Джулиъс Гейбриъл

Откъс от видеозапис на Харвардския симпозиум

24 август 2001 г.

Краят на човечеството. Кой има време да се занимава с подобна глупост? Безработицата, постоянно падащият индекс ДАУ, неплатени сметки, топящи се пенсионни фондове — това са ежедневните тегоби, които обременяват съзнанията ни, а не съществуванието на човечеството.

Казвам се Джулиъс Гейбриъл. Аз съм археолог, учен, който се рови в човешкото минало, в търсене на истината. През последните 32 години заедно със семейството си търсих тази истина в календара на маите — инструмент за боравене с времето с две хиляди годишна история, по-точен от най-съвременните европейски изобретения. Създаден, според някои предположения, от един мистериозен маянски мъдрец — Кукулкан, — календарът свършва внезапно, с унищожение на цялото човечество на дата, съответстваща, според изчисленията ни, на 21 декември 2012 г. Сякаш за да ни напомни за предстоящото събитие, сянката на гигантска змия ще се появи само след 29 дни над пирамидата на Кукулкан в Чичен Ица, също както го е правила всяко пролетно и есенно равноденствие в продължение на 1000 години. Повярвайте ми, това изумително видение не е някакъв специален ефект или туристическа атракция.

Кой е великият Кукулкан? Маите го описват като висок мъж с дълга бяла коса и искрящи сини очи. Доста загадъчен вид, като се има предвид, че първите бели мъже са се появили в Централна Америка едва в началото на 16 век, тоест 500 години след Кукулкан! Още по-странно е, че във всяка добре развита древна цивилизация има по един велик учител, чието описание съвпада с това на Кукулкан. На платото Гиза египтяните са се прекланяли пред мъдреца Озирис, в Стоунхендж го наричали Мерлин. В Наска и Саксаяхуман инките са го кръстили Виракоча, а сред ацтеките е известен като Кецалкоатъл.

Тайнствени мъдреци… всеки от които помага на своите питомци да усвояват науката и да развиват своята цивилизация. Библията ги нарича гиганти, хора на познанието. Аз смятам, че са пришълци, човеци от друго време и друго място. Дошли да ни спасят от катастрофата, на която сме обречени през зимата на 2012 г.

Не съм дошъл тук да обсъждам с господин Борджия съществуването на извънземни и НЛО. Като археолог, аз си давам сметка, че цялата човешка история лежи под сянката на деня на Страшния съд. Като учен, никога не забравям, че в космически план Земята не е нищо повече от мишена на пътя на огромни и разрушителни сили, комети и астероиди. Знаем, че преди 65 милиона години астероид с приблизителен диаметър четиринайсет километра се е сблъскал със Земята, на мястото, което по-късно ще се превърне в родина на цивилизацията на маите, като е сложил край на продължилото 200 милиона години царство на динозаврите. Дали това събитие е случайно, или предопределено? Възможно ли е да се повтори? Установено е, че поне 2000 подобни убийци на цивилизации продължават да пресичат земната орбита, макар че до този момент сме се приближавали само до десетина.

Календарът на маите ни е бил оставен преди 2000 години като предупреждение. Ако му обърнем подобаващо внимание, бихме могли да се спасим от надвисналата катастрофа.

Но по ни е присъщо да го игнорираме, докато не се случи непоправимото…

 

 

Забележка: Професор Гейбриъл получи сърдечен пристъп минути след края на тази реч. Всички средства, насочени за археологични изследвания върху календара на маите, бяха спрени три седмици след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.