Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Хрониките на Сиала (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Джанга с тенями, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,7 (× 12 гласа)

Информация

Начална корекция
proffessore (2018)
Допълнителна корекция
NomaD (2018)

Издание:

Автор: Алексей Пехов

Заглавие: Танц със сенки

Преводач: Пламен Панайотов

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: руски

Издател: Читанка

Тип: роман

Националност: руска

Коректор: proffessore;NomaD

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/7811

История

  1. — Добавяне

Авторът изразява най-дълбока благодарност на Аномалия — за лова на малките зелени гоблини, и на Сергей Бондаренко — за уроците с Дълъг меч.

Глава 1
Раненг

Жителите на южен Валиостр, които никога не са стъпвали в северната част на страната и не са виждали Авендум, са склонни да считат Раненг за много голям град. Раненг наистина не е малък, но все пак значително отстъпва по размер на Авендум.

За който не знае, Раненг е бившата столица на кралството, загубил това почетно звание по време на Пролетната война, когато оркските пълчища са се излели от горите на Заграбия. Той е най-старият град във Валиостр. Камъните, послужили за основа на първата му сграда, са положени в толкова далечни и мъгливи времена, че дори най-добрите историци на кралството не знаят нищо за тях.

За хиляда и петстотин години съществуване Раненг е преживял стотина владетели, няколко десетки поколения жители, шест големи пожара, напълно изтрили града от лицето на земята, няколко преврата, бунтове и епидемии.

Почти унищожен от орките и отново построен след войната, Раненг наистина се смята за най-красивия град в кралството. Старинна архитектура, безброй храмове на богове, множество паркове, широки улици, фонтани на почти всеки сто ярда — всичко това привлича много пътешественици, зяпачи и търговци.

Още в самото начало на управлението на династията на Сталконите с указ на тогавашния крал в Раненг бил основан Университетът на науките, в който идвали да учат от почти всички северни кралства. Срещу уважавания Университет се намира голям парк и ако се мине през малката горичка, разпростряла се в чертите на града и по-точно в неговия Горен район, се стига до огромната бронзова порта на школата на маговете от Ордена. От тази школа започват пътя си всички магове на кралството и именно тук бъдещите вълшебници полагат основите на основите, и едва след петгодишно обучение в Раненг се отправят към школата в Авендум за по-нататъшно усъвършенстване на магическото си изкуство. Школата на маговете и старият университет са причината да наричат Раненг Градът на знанията.

Раненг се разпростира на пет хълма, намиращи се точно където се пресичат главните южни търговски пътища на кралството, така че по-добро място за града просто не може да се желае. Раненг е красив, дори прекрасен — неслучайно поетите го възпяват — но имаше един съществен недостатък: беше много по-близо до горите на Заграбия, отколкото Авендум, и ако на орките отново им се появеше нездравословното желание да повоюват, щяха много по-лесно да стигнат до тук, отколкото до Студено море. Ето защо преди около петстотин години Раненг престанал да бъде столица. С Пролетната война орките научили хората на предпазливост и да не рискуват излишно сърцето на кралството. Кой каквото ще да казва, но династията на Сталконите нямала намерение да се спъва два пъти в един и същи камък, така че кралят заедно с целия двор се преместил на север, в Авендум — по-далеч от горите и възможните опасности. А където е кралят, какво имаме там? Правилно, където е кралят, там имаме столица.

Е, стига толкова! Тук ми позволете да приключа своята кратка историческа и географска разходка, защото най-накрая се добрахме до градските порти.

Отрядът ни пристигна пред Раненг късно сутринта, по същото време, когато хора от села, градове и други кралства чакаха пред градските порти, за да купуват, да продават, да крадат, да си намерят работа, да ходят на училище, да посетят роднини, да чуят клюки или просто от нямане какво друго да правят, да разгледат красотите на града. Опашката беше такава, че по мое мнение в самия Раненг щяхме да попаднем някъде към ранния следобед.

Глъчката на тълпата беше неописуема. Стотици хора говореха, викаха, крещяха и спореха, доказвайки с пяна на уста правото си първи да минат през портите. До каруците, натоварени с ряпа, избухна бой за спорно място в опашката. Стражата на Раненг се помъчи да въведе ред, но само влоши положението — безнадеждният опит да се успокоят млатещите се помежду си селяци се провали, а цялото внимание на тълпата се оказа фокусирано върху некадърността на стражниците. Назряваше масов бой и във въздуха осезаемо замириса на лют гаракски пипер. Малобройните стражници вече горчиво съжаляваха, че се бяха намесили в боя на селяните.

— Що за глупост? — раздразнено подхвърли тип с унило лице, реагиращ на името Гръмогласния. — Доколкото си спомням, при Северната порта никога не е имало такава блъсканица! Всички винаги минават през Портата на триумфа. Да не е изперкал тоя народ?

— И защо ни трябваше да идваме точно при тази порта? — гневно изсъска Халас, държейки ръка на бузата си.

Какво би могло да бъде по-лошо от навъсен, сърдит и ядосан на целия свят гном? Само навъсен, сърдит и ядосан на целия свят гном, страдащ от зъбобол.

— Защото е най-близката до тракта! — опита да се оправдае Гръмогласния.

— Близо са те — навъсено каза Халас, подръпвайки плитките в брадата си. — А че сега някой ще се изкриви от зъбобол, за това не помисли ли тъпата ти тиква?!

— Стига, Халас — застъпи се Делер за Гръмогласния. — Търпя цял ден, ще потърпиш още час.

— Всъщност не той търпя, а ние него търпяхме — не се съгласи с джуджето пълничкият Мармот и тънките му устни се извиха в едва забележима усмивка.

Тук бях склонен да се съглася с Мармота. От момента, в който го заболя зъба, гномът стана направо непоносим и доведе до ръба на избухването не само Делер, но и винаги спокойния флегматик Фенерджията. Само като по чудо — явно боговете се смилиха — отрядът не просна Халас на пътя и не изби проклетия му зъб.

— Млъкни, Мармот! — от болка Халас даже не можеше да спори. — Ще те видим, когато теб те заболи зъб…

— Него няма да го заболи, той, за разлика от един познат гном, на чийто рамене има празна тиква, незнайно от кой умник наречена глава, при дъжд си слага плащ! Дай аз да ти извадя този зъб! Ще приключа за минута! — избоботи Делер.

Гномът погледна ядосано широкоплещото голобрадо джудже с ясното намерение да му стовари един в носа. Боят беше предотвратен от Гръмогласния, който някак небрежно вкара коня си между тях.

— Защо са толкова бавни? — изстена Халас, наблюдавайки как стражата пропуска някаква каруца, отрупана догоре с дървени клетки с пилета.

— Трябва да огледат всеки, да вземат таксата, да разберат защо отива в града — изписка Кли-кли.

— Нечувана за стража усърдност — усмихнах се аз. — Защо ли?

— Стражници, кой ги знае — сви рамене малкият зелен гоблин и се обърна към гнома: — Не се притеснявай, Халас, до обед ще влезем в града.

— Дали да не опитаме да минем през други порти, милорд Алистан? — нерешително попита Медения, поглеждайки към водача на нашия отряд.

Милорд Алистан няколко секунди обмисля предложението на най-големия и силен воин на отряда, а после отговори с въпрос:

— Колко е пътят до другите порти, Гръмогласен?

— За около час ще стигнем — лениво проточи Гръмогласния, присвил очи срещу слънцето.

Лицето на Халас почервеня и аз започнах да се страхувам, че ще получи удар.

— За час?! — изрева той. — До обед?! Няма да издържа толкова! — и гномът решително насочи коня си към портите.

— Къде е тръгнал? — шашна се Гръмогласния, но Алистан сръга с пети огромния си кон и на нас не ни оставаше нищо друго, освен да го последваме.

Тълпата, събрала се около портите, ни загледа с любопитство, а след това, осъзнавайки, че се каним да прередим всички, започна да роптае заплашително.

— Ще ни набият! Кълна се в Сагра, ще ни набият — промърмори яздещият до мен Мармот.

Гномът безцеремонно разцепваше с коня възмутената тълпа и крещеше като истински обущар, настоявайки да му освободят пътя.

— Сто-ой, гном! Сто-о-ой! — пред Халас изникна стражник с алебарда. — Къде си тръгнал? Не виждаш ли опашката?!

Халас тъкмо отвори уста, за да каже на стражника всичко, което мисли за него и роднините му до седмо коляно, но Миралисса, по някакво чудо появила се до гнома, го избута настрани.

И съвсем правилно. В подобно мрачно състояние на духа гномът беше способен да ни въвлече в такава неприятност, че от нея щяхме да се измъкваме с помощта на много злато. А ако хвърляме злато наляво и надясно за всеки гномски каприз, то просто ще свърши (златото, не гномът).

— Добро утро, почтени! Защо днес има такава опашка пред портата? Нещо се е случило? — усмихна се пепеляворусата елфийка.

Стражникът веднага смекчи тона и дори се опита да оправи униформата си. Както ни учат майките още от най-ранна детска възраст, с елфите, независимо дали са тъмни или светли, трябва да се държиш колкото се може по-учтиво, ако, естествено, не искаш да получиш нож между ребрата в момента, когато на расата на горските жители им се стори, че са били оскърбени.

— Какво му е доброто, милейди?! Виждате ли какво става тук? Трябва всеки да проверим, да проверим и още веднъж да проверим! Времената са такива. В света става мрак знае какво! Помнете ми думите: всичко това са машинации на Неназовимия!

— Какво се е случило тук, почтени?

— Ама вие не знаете ли? — стражникът удивено погледна елфийката. — По всички пътни пунктове само за това говорят!

— Ние избягвахме пътните пунктове — учтиво се усмихна Миралисса, проблясквайки с глиги.

— Казват, че преди няколко седмици Неназовимият нападнал кралския дворец!

— Неназовимият? — недоверчиво изсумтя Чичо и се усмихна в гъстата си сива брада.

— Аха, Неназовимият! С пет хиляди последователи! Ако не била гвардията и Алистан Маркауз — щели да убият краля!

— Пет хиляди значи? — отново недоверчиво изсумтя Чичо и се почеса по плешивата глава.

— Хората казват, че са пет — малко се смути приказливият стражник, изглежда едва сега започна да осъзнава, че пет хиляди си е доста голяма бройка.

В действителност двореца на Сталкон го атакуваха не пет хиляди, а само триста човека и, разбира се, без никакъв Неназовим. Шамани — да, имаше няколко броя, но виж Неназовимия нещо не го видях онази нощ. Сякаш ако в двореца имаше маг, овладял тайната на безсмъртието Кронк-а-Мор, някой от нас щеше да е още сред живите.

— Е, добре — ухили се Чичо, присъствал, както и всички ние, в двореца през онази паметна нощ, когато привърженици на Неназовимия решиха да тестват кралската гвардия.

— А тая опашка пред портата за какво е?! Нали нападението е било в Авендум, а тук е Раненг?! — не издържа Халас.

— Кралят, дано е още сто години на трона, издаде заповед да се засили бдителността! Така че ние бдим!

— Да бе, и армия орки да мине покрай тях, няма да я забележат — тихо прошепна в ухото ми Кли-кли.

Гоблинът беше прав, много съмнително е обикновен стражник да разпознае в минаващия покрай него човек поддръжник на Неназовимия. Съчувстващите на главния враг на Валиостр изменници за момента по нищо не се различаваха от обикновените мирни граждани.

— Хубаво е, че толкова добросъвестно изпълнявате службата си! Кралството трябва да е по-спокойно, когато в градовете му има такава стража — каза Миралисса.

Халас искаше да изсумти презрително, за да изрази отношението си към доблестната стража, но получи юмрук в ребрата от Делер и като прехапа език, млъкна, при това лулата му едва не падна от устата.

Тълпата зад нас зашумя още по-силно:

— Какво става?! Защо спряхте?!

От портата към нас се отправи навъсен страж с нашивки на капрал. Отдалеч се виждаше, че днес няма никакво настроение за дружески разговор.

— Не препирай толкова, Мис — без да се съобразява със званието му, го посрещна бъбривият стражник. — Лейди елфийката се интересува от новините!

Капралът се спря и огледа пъстрия ни отряд. Зелен синеок гоблин, три тъмни елфа, навъсен рицар, девет воина, единият от които изглежда беше гном със злобен вид, а другият — джудже с нелепа шапка-котле. Плюс мършав тип с видимо апашка физиономия. Не всеки ден можеш да срещнеш такава компания.

— А-а… — започна капралът, подбирайки думите си. — Е, щом е така… Няма да ви задържаме — още една усмивка от Миралисса.

— Значи можем да влезем?

Усмивката на елф е в състояние да вкара неподготвен човек в ступор, особено ако досега не е виждал елфийски глиги — две страховити белезникави остриета, стърчащи изпод долната устна.

— Р-разбира се, че може да влезете — капралът махна с ръка в посока на портата, за да ни пуснат. — Но не забравяйте, че в чертите на града само градската стража и елфите имат право да носят оръжие!

— А благородниците и войниците? — изумено вдигна вежди мълчалият досега Змиорка.

— Ками и ножове до определен размер — това е единственото изключение.

— Но ние сме на служба при краля! Не сме наемен отряд!

— Извинете, но законът е еднакъв за всички — безмилостно отсече капралът.

Бях чувал за този закон, издаден преди триста години. По онова време масовите сблъсъци в Раненг избухвали със скоростта на горски пожар. Времето било неспокойно, три благородни фамилии се борели за власт, и когато най-накрая се намесил кралят, труповете по улиците май били повече, отколкото на Полето на плевелите след битката между гноми и джуджета. Половината графове, барони, маркизи и прочие боклуци, във вените на които течала благородническа кръв, били вече в небитието. Но другата половина, за жалост, останала. И до ден-днешен Глигани, Обури, Славеи и техните поддръжници точеха зъби един на друг. Така че сега тези, които се разхождат в града с по-големичко желязо или, да не дава Сагот, арбалет, рискуват да си навлекат много голяма глоба и няколко дни отдих в негостоприемна затворническа килия. Последното обстоятелство беше отлично отрезвяващо средство за благородниците. След няколко нощувки в подобни влажни и мрачни до невъзможност места, господата за известно време ставаха тихи и кротки като агънца.

— Но как така… — започна Фенерджията, който веднага се възпротиви на такъв закон.

Мумр никога не се разделяше с огромния си биргризен[1], а сега излизаше, че в Раненг Майсторът на дългия меч ще трябва да скрие страховитото си оръжие някъде по-далеч и да се задоволи с късичко ножче.

— А дори още не съм ви питал по каква работа сте дошли в нашия град и на кой дом ще служите тук — стражникът многозначително ни погледна.

— Нямаме намерение да постъпваме на служба в ничий дом — сопна се милорд Алистан.

— Не ме интересува, милорд рицарю — капралът вдигна примирително и двете си ръце. — Щом няма да служите, значи няма да служите. Това е ваше право. Просто първото нещо, което му идва на ум на човек, когато види нов въоръжен отряд в града, е, че някой от домовете си е взел още няколко наемника.

— В града пак ли е неспокойно? — попита Миралисса, отмятайки гъстата пепелява коса през рамото си.

— Малко — кимна стражникът. — Славеите и Глиганите наскоро направиха масов бой в Горния град. Двама барони бяха разпорени от врата до пъпа. М-м-м… Моля за извинение, ако съм ви смутил, лейди елфийка.

— Не се тревожете и благодаря за отговорите, любезни. Значи можем да минем?

— Да, милейди. Ето ви пропуск, ще ви помогне да избегнете въпросите на патрулите — капралът извади от дървения калъф, висящ на бедрото му, навит на руло документ и го подаде на елфийката. — Тук пише, че току-що сте пристигнали в нашия славен град и не сте имали време да махнете оръжията. Добре дошли в Раненг!

— Това е за вас. За достойната служба — Еграсса се наведе от коня и пусна монета в ръката на капрала.

— Благодар-р-р… — стражникът не довърши. В момента, в който видя каква монета му е дал елфът, той застина като статуя в кралския парк.

Не всеки ден на капрала му се отдаваше възможност да държи цяла златна. Имах чувството, че днес в караулното ще е празник и до полунощ нито един стражник няма да може да стои на краката си.

Оставяйки след себе си изумения и неизказано зарадван от щедростта на тъмния елф стражник, отрядът мина през портата и се озова в Раненг.

* * *

Едва се оказахме зад градските стени и Халас се втурна напред, но веднага бе спрян от заплашителния вик на Маркауз:

— Накъде?!

— Да извадя зъба, милорд Алистан! Сили нямам да търпя! — изстена гномът.

— Първо в хана, оставяш си оръжието и чак после отиваш при бръснар! — заповяда му Чичо.

Халас се намръщи, мъчително съобразявайки: защо не може да отиде на бръснар с любимата си бойна мотика[2]? Мисля, че гномът не отдаваше никакво значение на глупавите човешки закони, които не позволяват да носиш оръжие в чертите на града.

— А глобата кой ще ти я плаща? Да не би аз? — поясни му Делер.

Само джудже е способно по достъпен и лесен начин да обясни на родственика-гном къде може да загуби злато.

— И колко е глобата? — болезнено мръщейки се, попита Халас.

— Шест златни — отговори Гръмогласния вместо Делер.

— У-у — проточи гномът, докато с копнеж гледаше минаващия покрай нас отряд стражи.

— Е, разбира се, можеш веднага да отидеш на бръснар, а мотиката да оставиш на мен — с напълно невинен вид му предложи Делер и намигна на ухиления Кли-кли.

Това реши въпроса.

— Гном да повери оръжие на джудже?! Няма да стане! Къде е този ваш проклет хан?!

Гномът сръга коня с пети и се нареди точно зад Маркауз и Миралисса, като ненатрапчиво се опита да позабърза водачите на отряда.

От уличката, започваща от портата, свърнахме към друга, по-широка улица, водеща до самото сърце на града. Ханът, към който ни поведе Миралисса, се намираше на един от хълмовете на Раненг и докато се придвижвахме към него, аз постоянно въртях глава и изучавах всичко.

На улицата, започваща от паметника на защитниците на Раненг, загинали в Пролетната война, бяхме спрени от стражници, но след като видяха документа, даден ни от капрала, те разочаровано ни оставиха.

— Ето! Видя ли? — обърна се Мармота към Халас. — Къде щеше да се окажеш, ако те бяха спрели с мотика и без такъв документ?

— Само да опитат, всичките ще ги… — разпалено възрази гномът.

— А после те теб — за брадата — не се съгласи Делер.

Халас изгледа свирепо партньора си и усилено запафка с лулата, като мислено си отбеляза да му припомни някога тази нападка към голямата гордост на всеки порядъчен гном — неговата брада.

— Добре — неочаквано извика Гръмогласния. — Трябва да посетя роднините си, ще се срещнем в хана!

— А тя има ли си приятелка? — лукаво се усмихна Арнх. Гръмогласния хвърли изненадан поглед към високия плешивец и попита:

— Кой да си има приятелка?

— Кой за каквото си мисли — примирено въздъхна Мармота. — По-добре не мислете за жени, а за това какво да правим по-нататък!

— Нахрани мишката! — в един глас отговориха на репликата Гръмогласния и Арнх.

— Разбира се — вяло отвърна Мармота и премести линга[3] от едното рамо на другото.

— Ще успееш ли да ни намериш после, Гръмогласен? — Арнх заряза шегите и сега говореше абсолютно сериозно.

— Обиждаш ме! Аз съм израснал в Раненг, знам всяка уличка тук. Дали ще намеря „Учената сова“, как мислиш?

— Е, щом казваш! — подсмихна се роденият в Пограничното кралство. — Само кажи на Чичо, за да не ти насапуниса врата после.

— Отдавна му казах. Ще се видим после!

— Поздрави приятелката! — извика Арнх, но Гръмогласния вече се беше смесил с тълпата, оставяйки коня си на грижите на недоволния от този неочакван подарък Фенерджия.

Придвижвахме се по една от централните улици на града — още не знаех как се нарича — но народът по нея беше повече, отколкото са таласъмите на изоставено гробище.

— Да не би да е някакъв празник? — измърмори Фенерджията, оглеждайки не особено дружелюбно тълпата.

— Всъщност да! — отговори всезнайкото Кли-кли. — Сега е седмицата за изпити в Университета. Целият град празнува.

— Ама че късмет — изстенах тъжно. — Мразя тълпата!

— Мислех, че си крадец — подхвърли гоблинът.

— Да, крадец съм — отговорих, без да схващам накъде клони кралският шут.

— Мислех, че крадците обичат тълпата.

— И защо трябва да обичам блъсканицата?

— Мислех, че в блъсканицата е по-удобно да се крадат кесии — сви рамене Кли-кли.

— Това е под нивото ми — изсумтях аз. — Аз кесии не ловувам, скъпи ми глупако.

— Аха, ти изпълняваш Поръчки — изкиска се мерзката гадинка. — Знаеш ли, Гарет-барет, според мен е по-добре да измъкваш кесии с петаци от джобовете на глупаците, отколкото да получиш сегашната си Поръчка.

— Иди досаждай на Халас — озъбих се на гоблина.

Кли-кли ме улучи в болното място. В последната Поръчка, Поръчката на краля, аз се набутах под звуците на бойни фанфари. Най-гадното в тази история беше, че всъщност изборът ми беше много малък. Или уютна килия в Сивите камъни, а после брадвата на палача, или кралската Поръчка. Аз, след кратък размисъл, избрах последното, макар че малко след началото на нашето пътуване от Авендум до горите на Заграбия започнах да съжалявам и да размишлявам: правилният избор ли направих? Дали бързата смърт с брадва или доживотна присъда във влажна килия не беше за предпочитане пред чакащия ни в гробищата на Храд Спайн мрак и незнайно още какви чудесии. Призрачни надежди и златни илюзии за успеха на нашата мисия определено не хранех. Да се промъкна в сърцето на оркска Заграбия, да проникна в Костните дворци, да се спусна на осмо ниво на гробищата, да намеря в мрака проклетия Рог на дъгата, без който, виждате ли, кралството щяло да опъне петалата, че накрая и да се върна обратно! Това беше просто не-въз-мож-но! Не разбирах, на какво разчиташе кралят, изпращайки нашия малък отряд на такова пътуване? Или се надяваше, че късметът ще е на наша страна и ние ще успеем там, където са се провалили предишните две експедиции? (Първата изобщо не стигнала — всички били избити от орките, а от втората се върнали само пет човека плюс полудял магьосник, единственият, който успял да оцелее в Храд Спайн и да се измъкне от подземните дълбини.)

Е, късно беше да плача. Приех Поръчката — явно за момент съм си загубил ума от страх — и сега за мен обратен път нямаше. Приемайки Поръчка, майсторът-крадец поема наистина голям ангажимент не само пред клиента, но и пред Сагот. Така че горко на онзи, който се осмели без основателна причина да зареже Поръчка и да измами своя клиент. На такъв негодник богът на крадците веднага ще му спре въздуха, макар и не в буквалния смисъл на думата.

Така че ето ме в Раненг, на половината път до горите на Заграбия и Храд Спайн, а не да тараша сандъците на богаташите и домовете на ценителите на уникати в Авендум.

— Гарет! — Фенерджията ме откъсна от мислите ми. — Защо си тъжен?

— Това е обичайното му състояние — безцеремонно се намеси в разговора кралският шут. — Нашият Танцуващ в сенките в последно време е доста мрачен и навъсен.

— Затова пък някой друг е весел и щастлив — изръмжах аз. — Не ти ли писна постоянно да мърмориш?

— При нас Гръмогласния е мърморещият — не се съгласи с мен Кли-кли. — А аз просто казвам само това, което е истина.

— И освен това цитираш древни предсказания от шаманите на гоблините — отговорих му аз. — Всичките им пророчества за Танцуващия в сенките не струват колкото развалено яйце на врабче!

— Късно е да се отмяташ! Ти сам прие името „Танцуващ в сенките“, точно като в пророчеството! Книгата Брук-грук никога не е лъгала! — разпалено започна Кли-кли, но като осъзна, че аз просто го дразня, възмутено млъкна.

Кли-кли имаше една слабо място — любимата му Книга на пророчествата на гоблините, които той знаеше наизуст от кора до кора. И какъв мрак ме дръпна да се съглася да ме нарича Танцуващ в сенките? Сега, виждате ли, аз вече не съм Гарет крадеца, а ходещо пророчество, на което е предопределено да спаси кралството и целия свят. Да бе, как пък не! Ако зависеше от мен, щях не да спасявам, а да обирам.

— По-добре ми кажи, Кли-кли — включи се в разговора Арнх, — има ли там в твоята книжка, написана от шамана Трю-трю…

— Тре-тре, а не Трю-трю, невежо! — възмутено го прекъсна гоблинът.

— Написана от шамана Тре-тре — сякаш нищо не се е случило, продължи Арнх, но гоблинът отново го прекъсна:

— Великият шаман Тре-тре!

— Добре. Написана от великия шаман Тре-тре. Та има ли там и нещо друго, освен любимите ти пророчества?

— Като какво например? — изглежда, представителят на Пограничното кралство успя да обърка гоблина.

— Ами, например, как се лекува болен зъб на гном?

Халас, който отново беше настигнал нашата малка групичка, чу въпроса на Арнх и наостри уши, макар да се направи, че това изобщо не го интересува.

Кли-кли забеляза проточения врат на Халас и пусна тънка усмивка тип „сега ще стане нещо“. Тази усмивка се появяваше на физиономията му, когато пъхаше трън в нечий ботуш или измисляше друга не по-малко неприятна пакост.

Шутът направи толкова дълга пауза, че Халас от нетърпение започна да нервничи на седлото, а после, когато гномът беше готов да избухне от ярост, Кли-кли проговори:

— Има.

— И как се лекува? — попитах аз, докато отчаяно придърпвах юздите в опит да отклоня Пчеличка така, че вече да не пристъпва между Кли-кли и Халас.

Гоблинът явно замисляше някаква гадост и аз нямах никакво намерение да стоя на пътя на тежки предмети, ако брадатият гном реши да пусне кръв на кралския шут.

— О! — с тайнствен глас произнесе Кли-кли, ухилен доволно. — Това е един много ефективен способ. Той по принцип можеше да се използва още в самото начало на болките и зъбът на Халас веднага щеше да му мине! Кълна се в шапката на великия шаман Тре-тре, ако не е така, Гарет!

— Тогава защо още мълчиш, душегубец такъв! — изрева гномът така, че уплаши половината улица.

Чичо се обърна и размаха заплашително юмрук, после посочи към Алистан и прекара ръка през гърлото си.

— Приключвай с цирка, Кли-кли — беззлобно се обърна Мармота към гоблина. — Хората гледат.

— Край, нито думичка повече — обеща гоблинът, правейки жест, сякаш си заключва устата с ключ.

— Как така нито думичка? — възмути се гномът. — Делер, кажи на този зеления, че ако не ми даде лекарството, не отговарям за себе си!

— Казва истината, Кли-кли — усмихна се джуджето. — Гномите са такова пършиво племе, че за болен зъб и майка си ще убият, камо ли кралски шут.

— Аз не съм кой да е! Аз съм единственият кралски шут! — с нескрита гордост заяви гоблинът, сякаш тази длъжност можеше да го спаси от ръцете на предстоящата гномска разправа.

— Гномите ли са пършиво племе? — Халас веднага забрави за гоблина и насочи цялото си внимание към Делер. — А вие, джуджетата, само тлъстеете в планините, които ни принадлежат по право!

— Приключвай с цирка, Делер — повтори Мармота.

— Че аз какво правя? — сви рамене Делер. — Нищо. Аз всъщност си мълча! Той Халас нещо се впряга!

— Тогава си мълчи! Сега не говоря с теб, изрод с шапка! — сопна се гномът. — Е, Кли-кли, какво е лекарството?

Кли-кли обърна големите си сини очи към гнома и с крайно съмнително изражение каза:

— Не съм сигурен, че гоблинският начин за лечение на зъб ще ти хареса, Халас.

— Може ли просто да го кажеш, Кли-кли?! Без всякакви там „не съм сигурен“?

— Ти така или иначе няма да го използваш — продължи да го тормози Кли-кли. — Няма смисъл ей така за нищо да разкривам страшната гоблинска тайна за лечение на зъби.

— Обещавам, че ще се възползвам от твоя начин още сега! — гномът едва се сдържаше да не откъсне главата на Кли-кли.

Зелената физиономия на Кли-кли се разтегна в широка усмивка и гоблинът веднага заприлича на щастлива и доволна от живота жаба.

Аз още по-отчаяно задърпах юздата, задържайки Пчеличка, докато накрая не застанах до Фенерджията, оставяйки Кли-кли и Халас пред себе си. Моята гениална маневра не остана незабелязана и Мармота, Делер и Арнх бързо я повториха. Халас и Кли-кли останаха сами, явно никой от нас не искаше да се озове между чука и наковалнята.

— Само не забравяй, че обеща да използваш гоблинския начин! — напомни Кли-кли. — И така, за да се излекува болен зъб, трябва да глътнеш чаша магарешка урина и да я държиш в устата си един час, а след това да я изплюеш през лявото си рамо, за предпочитане в дясното око на най-добрия си приятел. Зъбоболът минава мигновено!

Очакваното избухване не последва. Халас само погледна гневно гоблина, изплю се пред копитата на коня му и подкара напред. Кли-кли като че ли малко се разстрои. Той, както и всички останали, очакваше от гнома гръм и мълнии, които обикновено се появяваха в големи количества по време на споровете между Халас и Делер.

— Кажи ми, приятелю Кли-кли — обърнах се аз към унилия гоблин, — а ти самият пробвал ли си този метод?

Шутът ме погледна, сякаш съм луд:

— Приличам ли ти на идиот, Гарет?

Бях сигурен, че ще чуя нещо подобно.

* * *

— Трепери, Гарет — каза Медения.

— Треперя — отвърнах аз, без да откъсвам очи от Фонтана на краля.

A фонтанът си заслужаваше гледането! По-рано много бях чувал за него, но да видя това чудо ми се случваше за първи път.

Огромният воден стълб, висок петдесетина ярда, беше считан за една от забележителностите на Раненг. Фонтанът заемаше целия площад и ревящите му струи се устремяваха високо в небето, а после падаха надолу, разпръсквайки фина водна мъгла, покриваща целия площад. Тя се сливаше в гореща прегръдка със слънчевите лъчи и създаваше дъга, която като извит мост разсичаше небето над площада на две половини, а след това се гмуркаше във фонтана.

Както казваха знаещите хора, при създаването на това чудо от майстори-джуджета не е минало без помощта на Ордена. Само магия беше способна да създаде воден стълб с такава изумителна красота и дъга, която да се появява от водната струя всеки ден и при всякакво време. Изглеждаше сякаш само да протегнеш ръка и да се докоснеш до седемцветното чудо — и ще усетиш цялата крехкост и ефирност на небесния мост.

— Благодат — доволно въздъхна Арнх, улавяйки свежестта, която се носеше от фонтана.

— Аха — отговорих аз.

Краят на юни и половината юли бяха много горещи, толкова горещи, че дори Арнх на няколко пъти по време на пътуването сваля любимата си броня. А за жителя на Пограничното кралство, свикнал да носи броня едва ли не от раждането си, да я свали беше наистина голяма жертва, така че можете да си представите колко горещо му е било.

За щастие, през последните няколко дни безпрецедентната задушаваща жега беше изчезнала безследно, но все още имахме достатъчно основания да се притесняваме да не ни се сварят мозъците. Ето защо покрай фонтана, където властваше прохлада, а въздухът беше свеж и чист, отрядът блаженстваше.

Щом се сетя, че след Раненг пак ни чака пътуване под лятното слънце, направо ми става лошо. Х’сан’кор знае какво се случваше с времето тази година.

— Да не се задържаме! — Алистан дори не погледна към фонтана.

Нашият граф го безпокояха далеч по-належащи дела, отколкото някаква си струя вода, бликаща от земята. Например грижите за отряда, чийто командир се явяваше той. По мое мнение, кралят постъпи абсолютно правилно, поверявайки на капитана на гвардията си да ни заведе до Заграбия, въпреки че Маркауз не беше доволен от това решение на Негово величество. Милорд Плъх изпадаше в ужас от мисълта, че ще зареже краля по времето, когато Неназовимият всеки момент щеше да потегли от Ледени игли на поход срещу Валиостр. Да остави гвардията без капитана си, който най-добре можеше да организира защитата на владетеля на кралството от различни изненади, като например нападението срещу двореца на Сталкон от привържениците на Неназовимия през онази паметна нощ, за която днес спомена стражникът при портата, изглеждаше най-малкото глупаво. Но кралят нямаше намерение да се вслушва в графа. Според Сталкон с опазването на кралската му персона можеше да се справи всеки лейтенант, но виж да закара хората до горите на Заграбия и гробищата на Храд Спайн може единствено граф Алистан Маркауз — един от тримата, на които кралят се доверяваше напълно. (Другите двама, спечелили доверието на краля, бяха вездесъщият кралски шут — гоблинът Кли-кли, превърнал се в малко проклятие за нашия отряд, и главата на магическия Орден — магистър Арцивус, старият вълшебник, който беше инициатор на идеята „да набутаме Гарет с Поръчка и да го изпратим в Костните дворци“, за което, както можете да се досетите, аз бях „благодарен“ на архимага до дълбините на своята душа на крадец.)

Съветът на Ордена, виждате ли, си беше втълпил, че магът-отстъпник на име Неназовимия, укрепил се далеч в Безлюдните земи, може да бъде спрян по един-единствен начин — с Рога на дъгата. Точно тази проклета пищялка трябваше да занеса на Ордена и краля. Сталкон не искаше и да чуе, че аз съм само крадец, а не обирач на гробове.

Този проклет от мрака Рог през последните няколко века прекрасно неутрализирал магията на Неназовимия и той не смеел да погледне към кралството ни, но магията на Рога постепенно отслабнала и Неназовимият започнал да се размърдва в снега. Нашият славен Орден, по думите на Кли-кли, не блеснал с ум в онзи момент, когато решил да скрие Рога на дъгата в гроба на родния брат на Неназовимия — великия пълководец от миналото Грок.

Гробът на Грок, разбира се, се намираше на сто левги от Авендум, в Храд Спайн, който в онези далечни времена все още не бил толкова страшен. Като цяло, скривайки надеждно Рога, Орденът сам се беше прецакал, вярно, чак след двеста години.

Орденът можеше да бъде разбран. В онези далечни времена маговете, надули се от гордост и величие, се опитали да обърнат силата на Рога, неутрализираща шаманството на Неназовимия, срещу магьосника и в крайна сметка направили от един от районите на Авендум Сагот знае какво. От Рога се освободила такава гадост, че оцелелите магове едва успели да я спрат и то само с помощта на магическа стена, бързо изградена около поразения участък от града. И до ден-днешен никой не смее да влезе в Закритата територия, а Рога, с който решили повече да не рискуват, скрили там, откъдето е просто невъзможно да се вземе — в сърцето на Храд Спайн. Светлите умове на Ордена някак си изобщо не помислили, че след известно време, пък дори то да се измерва с векове, силата на Рога ще отслабне и магьосникът, когото вече нищо няма да удържа в Безлюдните земи, ще устрои кървава виелица в нашето кралство.

Сега беше дошло времето да се плаща за безумията от миналото, с други думи — аз щях да вадя кестените от огъня за цялото кралство. Гарет трябва да си блъска главата в отчаян опит да се спусне там, където входът за смъртни много отдавна е забранен. Както казваше шутът: „Нас ни чака чудесно приключение“. Склонен бях да не се съглася с този оптимистичен лозунг. Мен ме чакаше смъртоносно приключение, и бих бил много щастлив да го поставя на плещите на моя малък зелен приятел, но това беше невъзможно. Поръчката получих аз, а не шутът, така че отговорността беше моя.

— Какво ти става днес? — раздаде се до ухото ми възмутеният глас на Кли-кли. — Аз тук, разбираш ли, се раздавам като за последно, а ти изобщо не ме слушаш!

— А ти нещо интересно изтартаниса ли? — попитах аз.

— Изтартанисах — изсумтя шутът. — Но не тартанисах, а описвах красотата на този велик град.

— Нещо не забелязвам красоти наоколо — промърморих, докато оглеждах улицата, по която яздехме в момента.

Улица като улица. Стари двуетажни къщи с порутени стени, вярно, трябва да се отдаде заслуженото на жителите, не всички къщи изглеждаха толкова стари. Но красота така или иначе определено не забелязвах. Ако не знаех, че съм в Раненг, бих предположил, че това е Външният град на Авендум.

— Ти пропусна всички красоти, докато мислеше — възрази Кли-кли. — Но почакай, сега наближаваме парка, там има дървета точно като тези в горите на Заграбия!

— Ти бил ли си тук преди, Кли-кли? — попита Фенерджията, приближил до нас на пъстрото си конче с прякор Опърничавата.

Конят на Гръмогласния се плашеше от Опърничавата и недоволно сви уши, протестирайки, че така безцеремонно я мъкнат с тях.

— Да, идвал съм веднъж — каза Кли-кли, мляскайки замечтано с устни. — Изпълнявах задача на краля.

Халас от изненада се задави и, забравяйки за зъбобола, се втренчи в Кли-кли:

— Само не ми разказвай приказки, гоблине! Никога няма да повярвам, че кралят може да ти повери важна работа!

— Бе-е! — изплези се Кли-кли на гнома.

— И все пак, Кли-кли, разкажи си историята, скучно ни е! Кой знае колко път имаме още до хана — помоли Мармота.

— Всъщност изобщо не е много! Сега през парка отиваме в Горния град, където са Университетът, магическата школа и още много други неща. Като цяло, това е. Остава ни съвсем малко да вървим.

Гоблинът просто се шегуваше и чакаше да го молим за още.

— Хайде, разправяй, не ни дразни — каза Фенерджията.

— Аха, само да измисля от къде да започна — милостиво се съгласи Кли-кли и вдигна очи нагоре, правейки се, че се мъчи да си спомни откъде да започне историята си.

— Гарет, подръж Непобедимия да си сваля куртката — помоли ме Мармота.

— Дай го — съгласих се аз и Мармота прехвърли линга на рамото ми.

Опитоменият космат плъх на Мармота с името Непобедимия ме подуши, изсумтя и успокоен, се сви на рамото ми. Изненадващо, но освен Мармота от целия отряд лингът не хапеше единствено мен и дори ми позволяваше да го галя, когато беше в добро настроение.

Не знаех защо косматият гризач от Безлюдните земи питае такава любов към мен. Може би защото се усмихвах, когато плъхът виеше и се опитваше да ухапе пръста на Кли-кли при всеки опит на гоблина да го погали. Ето и сега той не премълча:

— Бъди по-внимателен с този звяр, Гарет. Като нищо ще ти отхапе ухото!

— Ти обеща история, Кли-кли — напомних аз на гоблина.

— А, да! Ами като цяло, преди година Обури и Глигани решили да се съюзят и да организират кървава нощ за Славеите. В Раненг трябвало да започнат размирици, а това не устройваше Сталкон. Ще започнат със Славеите, а ще завършат с краля. Затова ме изпрати тук.

— И нашият наистина безстрашен приятел победил всички! — ухили се Делер.

— На вас, джуджетата, фантазията ви и меден грош не струва! — изсумтя Кли-кли. — Бях изпратен тук, за да направя така, че Глиганите да се скарат с Обурите, а Обурите — с Глиганите. И за да не си и помислят никога повече за съюз тези благороднически шайки… Което и направих! — последните думи гоблинът произнесе не без гордост.

— И как успя да го направиш? — усмихнах се аз, връщайки линга на Мармота.

— Точно както ти в историята с Коня на сенките. По схемата „Насъскай всеки срещу всеки“!

Да, в историята, за която говореше шутът, аз се измъкнах на косъм. Тогава, образно казано, ходех по ръба на бръснача. Само миг невнимание — и край с мен…

Всичко започна с това, че като използвах едно не много добро заклинание, откраднато от затвореното хранилище на Кралската библиотека, аз някак незнайно как прокудих от Авендум демоните, които дебнеха нощем мирните хора по улиците. Тоест направих това, което в течение на цял месец не успяваха да постигнат всички магове на Ордена. Демоните изчезнаха. Е, или почти изчезнаха. Останаха двете най-устойчиви твари, на които заклинанието кой знае защо не подейства. И те ме притиснаха до стената в буквалния смисъл на думата.

Двамата братя-демони търсеха артефакт, наречен Конят на сенките. Артефактът имал такава сила, че демонът, който го притежава, би контролирал всички демони на мрака. Естествено, всеки брат искаше Коня за себе си, а Гарет попадна между два огъня. По това време Конят беше в един от маговете на Ордена и момчетата на Маркун, който тогава се явяваше глава на гилдията на крадците в Авендум, успели да го откраднат. По време на кражбата крадците, без да се замислят, светнали вълшебника, а после дали Коня на Маркун. Плужекът Маркун пък натопил главния си враг, тоест мен, на първите собственици на Коня — доралисците, които копнеели да си върнат реликвата обратно в степите на Унгава. Естествено, след всичко това Гарет не можеше да се появи на улицата, без някой да се опита да му разбие главата в най-неочаквани моменти. А накрая и Орденът се включи.

В крайна сметка събитията се оплетоха в такава стегната топка, че почти нямаха разплитане. Но аз ги разплетох! Просто трябваше да събера на едно място Маркун с неговите хора, стадото доралисци, братята демони и тежката кавалерия на Ордена.

Резултатът от ужасния сблъсък, избухнал на мястото на срещата на заинтересованите страни, беше, че Маркун с повечето от хората си се отправи в мрака, на доралисците им подрязаха рогата, а демоните потрошиха цялата кръчма и едва не ме докопаха, след което пристигналите в разгара на битката магове на Ордена овладяха ситуацията и сложиха ръка на Коня и на братята-демони, затваряйки ги в нещо като магически затвор с размер, не по-голям от ябълка.

По този начин, с помощта на стария като света прийом — насъскай всеки срещу всеки и си живей спокойно — аз излязох сух от водата, а и успях да върна на Ордена Коня на сенките, макар че за това получих от магистър Арцивус само едно скъперническо благодаря.

— Насъскай всеки срещу всеки? За какво говори той, Гарет? — не схвана Фенерджията.

— Няма значение, Мумр — отрязах го аз, не исках сега да говоря по тази тема. — И доколко на Обурите и Глиганите им хареса твоята идея, Кли-кли?

— Знаеш ли кое е странното, Гарет? Моята идея абсолютно не им хареса! — весело се изкикоти шутът. — Особено на Обурите. Господа благородниците се разстроиха, когато разбраха, че един от графовете-Глигани дава дъщеря си на Славей, и набързо организираха горещ годеж на Глиганите! Те не им останаха длъжни и заклаха няколко Обури. Оттам в града настана такава бъркотия, че вече и дума не можеше да става за някакъв съюз! В крайна сметка благородниците от юга отново се карат, припомняйки си разни стари обиди, а моят крал не се притеснява за трона си. Бунтът и гражданската война се отлагат за неопределено време, а цялото кралство трябва да благодари на шута за мира и спокойствието във Валиостр!

— А нашият шут за всичко става! — подсмихна се, подрънквайки с ризницата, Арнх.

На нашия крал благородниците от юга му бяха като рибена кост в гърлото. Да преглътнеш боли, а да изплюеш не бива — може да стане още по-лошо. Защото ако господа благородниците останат без надзор, току-виж се сдушили със западните провинции, и като нищо може да загубиш трона. Защото приключат ли със споровете и интригите, благородниците, и особено благородниците, обединени в съюз, няма да има какво друго да правят и ще започнат да търсят къде да насочат излишната си енергия.

По времето на бащата на сегашния крал вече е имало един неприятен случай, когато западните благородници решили да свалят династията. Не им харесало, видите ли, че кралят не иска да даде Спорните земи на Мирануех. За щастие, тогава бунтовниците не успели. Кралските гвардейци ги изненадали, като се появили в най-неочаквания за тях момент. Благородниците от юга не подкрепили бунта на западните си съседи. Глигани, Славеи и Обури били твърде заети един с друг, за да обръщат внимание на призивите да участват в заговора. На раненгци собствените им заговори били повече от достатъчно, така че защо да се забъркват с краля?

Докато благородниците се дърлят помежду си и не си спомнят, че в южен Валиостр има няколко рода, не по-малко древни от рода на краля, Сталкон няма от какво да се страхува.

Минахме през парка, обрасъл с дъбове-гиганти. Направо не ми се вярваше, че такива дървета могат да растат в чертите на града, а не в гората. В Авендум дори на територията на кралския дворец нямаше големи дървета, да не говорим за другите райони на града. С тези студове, които ни докарваше вятърът от Студено море и Безлюдните земи през зимата, всички дървета само за миг се превръщаха в дърва за огрев. След хората от Пристанищния град и Предградията[4] оставаха само пънове.

Пътят започна да се изкачва по хълм и когато излязохме от парка, се озовахме в район, граничещ с Университета и школата на Ордена. Тук къщите бяха по-нови и по-красиви от онези, покрай които минахме по-рано. Но по улицата продължаваше да е гъмжило от хора. Определено бяха повече, отколкото са бълхите по улично куче.

Преди да стигнем до хана, любимият на Миралисса още от времето на предишните й пътувания из Валиостр гном успя няколко пъти да се скара с пешеходци, минаващи покрай конете, и веднъж да привлече ненужно внимание на поредния отряд стражници, за което Чичо получи мъмрене от Маркауз. Отговарящият за всички Диви сърца десетник реагира и на свой ред скастри гнома. Халас се нацупи, наежи брада и млъкна, само черните му очички злобно святкаха изпод свъсените вежди. Но скастрянето на гнома се оказа полезно, останалата част от пътя мина без произшествия и след като пресякохме още два квартала, се озовахме пред целта на толкова дългата ни разходка из града.

Обграденият с ограда триетажен хан се оказа много голяма и солидна постройка.

— Да пукна дано! — подсвирна Делер, оглеждайки нашето временно местопребиваване. — При такава огромна сграда би трябвало и кухнята да е огромна! А огромната кухня е сигурен знак за добра храна! Какво мислиш, Халас?

Гномът хвърли тъжен поглед към партньора си — зъбоболът така го тормозеше, че нямаше сили да спори и ругае.

— Прав си, Делер — прогърмя гигантът Медения. — Стига сме се тъпкали с бъркочите на Чичо и Халас. Ех, да имаше сега едно прасенце-сукалче с хрян! Е-ех!

Медения замечтано прокара ръка през русата си коса, причина за прякора му.

— Ще има, уважаеми господине! Ще ви осигурим прасенце-сукалче! Дори две! Мисля, че такъв великан като вас едно няма да ви засити! — отговори му незнайно откъде появил се дебел червендалест мъж. — Добър ден, лейди Миралисса! Щастлив съм да ви видя отново в моето скромно заведение!

— И аз се радвам да те видя жив и здрав, мастер Пито — учтиво се усмихна елфийката. — Как я карате с кръчмата?

Халас застена демонстративно, намеквайки, че любезностите и въпросите трябва да се отложат за след като се оправи с болния зъб. Мастер Пито озадачено погледна навъсения гном, но явно не схвана намека:

— Живеем спокойно, свързваме някак двата края.

— Е, не се оплаквай! — усмихна се Ел и скочи от коня. — За шестте месеца от последната ни среща дори си напълнял!

— Къде ти — не се съгласи с думите на елфа-телохранител кръчмарят. — Това е от нерви и притеснения! О! Треш Миралисса е довела нови спътници в моето заведение? А къде са другите, които бяха с вас миналата година? Виждам само господата Еграсса и Ел.

— Вече ги няма — неохотно каза Миралисса.

Не знаех тази част от историята, но от откъслечните фрази, които изпускаше тъмната елфийка в разговорите с мен, бях разбрал, че освен Еграсса и Ел, всичките й спътници, поели с нея от горите на Заграбия, бяха останали завинаги в снеговете на Ледени игли. Живи от Безлюдните земи се измъкнали само тримата елфи, както и отрядът на Чичо, с когото Миралисса пристигна в Авендум. Дивите сърца, съпровождащи елфите от самия Самотен великан, сега бяха с нас.

— Какво нещастие! — закърши ръце ханджията. — Как е станало?!

— По-добре ни покажете нашите стаи, мастер Пито — каза Еграсса.

— О! — ханджията най-накрая осъзна, че е докоснал болезнена тема. — Смирено ви моля да простите моето любопитство! Последвайте ме, добри господа! Вече настаних един от вашите спътници. Дори бира му сервирах!

— Кого сте настанили, любезни? — подозрително присви очи Маркауз и ръката му веднага падна на меча.

— Не трябваше ли? — трепна уплашено ханджията и се закова на място. — Той дойде, каза, че е с вас и…

— Кой е дошъл, мастер Пито? — прекъсна го граф Алистан.

— Аз дойдох, милорд Маркауз, аз! — Гръмогласния се показа от вратата на кръчмата с бира в ръката.

— Охо! — пое си въздух Арнх. — Ама ти си направо като светкавица! Очаквах те привечер, а ти си се върнал толкова бързо!

— Как е приятелката? — Фенерджията мина покрай Гръмогласния, без да дочака отговора, и се скри в кръчмата.

— Не съм ходил при приятелка! — вяло опита да отрече Гръмогласния.

— Да бе! Отиде за гъби! — Мармота последва Мумр.

— Влизайте, господа, влизайте! — Пито си възвърна настроението. — Всички стаи са вече подготвени!

Кли-кли огледа отряда със сините си очи и каза:

— Нали никой не възразява, че ще се настаня в стаята на Гарет и Фенерджията?

Разбира се, възразяващи нямаше. Вече всички в отряда знаеха народната мъдрост: колкото по-далеч от гоблина спиш, толкова по-здравословен ще е сънят ти. Когато Кли-кли не е около спящите, не им се налага да очакват кофа студена вода в най-неподходящия момент.

— Ако Кли-кли е перверзник, това си е негова работа! — избоботи Халас, докато минаваше покрай нас.

— Аз съм прецакан заради жребия, но ти защо се набутваш? Един път не ти ли стига? — обърнах се към гоблина аз.

— Може пък да получавам естетическа наслада от хъркането, а? — отвърна ми с въпрос Кли-кли.

— Щом казваш — изсумтях невярващо.

В началото на нашето пътуване от Авендум Дивите теглиха жребий на кого съдбата е отредила да спи в една стая с Фенерджията до края на пътуването. Жребият, по закона за всемирната гадост, отреди това да съм аз, и за размера на подлостта разбрах още първата нощ. Проблемът беше, че Фенерджията ХЪРКАШЕ. Точно така. Много хора хъркат, но да ХЪРКАТ могат само единици. Фенерджията беше именно от последните личности и се отличаваше със странната особеност да хърка само в стая. На открито, в полята или горите, от Мумр не можеше да се чуе нито звук, но само да се озовеше под покрив…

Първата вечер ми беше просто невъзможно да заспя, но за следващата си осигурих тапи за ушите и спах като къпан. Което не можеше да се каже за Кли-кли, който се присъедини към пъстрата ни компания малко по-късно от всички останали и просто не знаеше, както и самият аз в началото, за скритите таланти на Мумр. Естествено, гоблинът също се изтормози. През останалата част от пътуването спахме на открито и Фенерджията не ни притесняваше. Но Кли-кли все още помнеше могъщото и величествено хъркане на Мумр, затова беше доста странно, че реши да легне близо до него, а не да потърси място някъде другаде. Бях склонен да вярвам, че пакостливият гоблински ум е измислил поредната дяволия и тази нощ не Кли-кли, а Мумр няма да спи.

— Идваш ли? — Кли-кли спря на входа на кръчмата и ме погледна.

— Аха — подхвърлих аз и прекрачих прага на заведението.

По размери салонът на кръчмата не отстъпваше на малък площад. Под тавана висяха полилеи със свещи, имаше ажурни, но здрави столове, дълги пейки и стабилни маси. На една от стените висеше огромна фигура на сова, изработена от цяло дърво. Виждаше се още стълбище, водещо към втория етаж, бар и масивна дъбова врата към кухнята.

— Много гости ли имате, мастер Пито? — попита граф Маркауз, докато сваляше кожените ръкавици и ги хвърляше на близката маса.

— Никой освен вас — без да мигне, отговори ханджията.

— Наистина ли? — изумено вдигна вежди капитанът на кралската гвардия. — Нещата наистина ли са толкова зле?

— Не се притеснявайте, милорд! — ханджията хитро се усмихна. — Треш Миралисса плати за целия хан за две години напред.

— Решихме да направим от „Учената сова“ това, което вие, хората, наричате щабквартира — поясни думите на Пито Еграсса. — Братовчедка ми плати на мастер Пито, за да не отсяда никой друг, а без други гости ние ще се чувстваме много по-комфортно.

— Мастер Пито — Мумр се облегна на огромния си биргризен, — бихме искали бирички.

— Разбира се! — засуети се кръчмарят. — Само желязото, добри господине, което забихте в пода, моля да извадите, че ще ми повредите цялото заведение.

— А към бирите и гореща баня — добави Чичо.

— И прасенце — допълни Медения.

— Всичко ще е готово буквално след пет минути! — ханджията се втурна да раздава заповеди към прислугата.

Отидох до една отдалечена маса, облегнах се блажено назад в стола и след кратко колебание извадих от пътната чанта плановете на дълбоките подземни лабиринти на Храд Спайн. Все още не бях ги разглеждал на спокойствие. Сега най-накрая имах малко време да се заема с изучаването на толкова трудно попадналите в ръцете ми документи.

След като Рогът на дъгата се провалил по време на безумния опит на Ордена да разруши Кронк-а-Мор, най-страховитото шаманство на огрите, което по някаква грешка на боговете било овладяно от Неназовимия, маговете скрили Рога в Храд Спайн. А всички планове, карти и подходи към мястото оставили в старата кула на Ордена, намираща се зад магическата стена, в Закритата територия на Авендум. Дори не искам да си спомням какво ми струваше малката нощна разходка из местата, където цареше злото и проклятието на древното шаманство на огрите. Оцелях в Забранената територия единствено по милостта на боговете. Минах по тясната пътечка между светлината и мрака и едва не останах за вечни времена в старата разрушена кула на Ордена заедно с документите. Заради старите карти се наложи да направя това, което никой преди мен не беше успявал да направи: Гарет-сянката премина през цялата Закрита територия. Не само, че вече имах причина да се гордея със себе си, но и значително увеличих шансовете си за успех при изпълнение на Поръчката. Да вляза без тези карти в Храд Спайн и без да знам точното разположение на коридори, зали и галерии беше все едно да си пъхна главата в устата на Х’сан’кор.

— Гарет, стига си гледал тези документи! Има време! Ще дойдеш ли с нас?

— Къде? — вдигнах поглед към Кли-кли.

— Да придружим Халас до бръснаря.

— Ние не го изпращаме в последния му път. За какъв мрак съм ви аз?

Кли-кли приближи към мен и като се огледа заговорнически, прошепна:

— Делер казва, че Халас панически се страхува! Ако не друго, ще трябва поне да го държим здраво.

— Тогава вземете Медения — отдръпнах се от шута аз. — Той е здрав, и пет гнома без проблем ще удържи. А на мен зъбите са ми прекалено скъпи, за да оставя Халас да размахва юмруци край тях.

— Медения сега няма да си мръдне задника от пейката — разочаровано каза гоблинът. — Арнх, Фенерджията и Мармота ще се разхождат из града, елфите и Алистан няма смисъл да ги питам — те също ще ходят някъде. Гръмогласния, Чичо и Медения сега ще се наливат с бира до пръсване. Кого да извикам, ако не теб?

— Змиорката — кимнах към мургавия гаракец.

— Той и така ще идва с нас.

— А, значи не е достатъчен?

След дългия път не горях от желание да ходя където и да е.

— Е, Гарет, стига си се дърпал! Делер много помоли!

Аз се озъбих на гоблина, но събрах документите от масата, увих ги в дрокр[5] и ги прибрах в чантата.

— Да тръгваме вече! — изсъска Халас, когато двамата с Кли-кли се приближихме към него.

— Накъде така, добри господа? — изненада се ханджията, когато забеляза, че се каним да излизаме. — Бирата ей сега идва!

— Не ни е до бира — тъжно въздъхна Делер и нахлупи шапката-бомбе на главата си. — Халас го боли зъб, трябва да отидем на бръснар.

— Ай, ай, ай — поклати глава ханджията, изцъка с език и със съжаление погледна полуживия от болката гном. — И защо на бръснар? Да вържем зъба със здрав конец, а конеца — към вратата. После отварям вратата и хоп, зъбът ще изскочи!

— Благодаря, няма нужда — бързо каза Делер и някак между другото прегради пътя на Халас към кръчмаря.

Гномът хвърли свиреп поглед към състрадателния мастер Пито. Съдържателят осъзна, че е бил на косъм от боя и уплашено се скри в кухнята.

— Гарет — измърка Миралисса. — Не забравяй да оставиш арбалета тук.

Х’сан’кор да ме отнесе! Наистина бях забравил за бебчето си!

Трябваше да оставя миниатюрното бижу на джуджетата, което свободно се поместваше в едната ми ръка и стреляше с два болта. Изобщо не ми се искаше да се разхождам без любимата си, а и определено необходима вещ. Без арбалета на гърба си се чувствах гол и беззащитен.

— Остави и ножа — каза Ел, докато наблюдаваше как подавам оръжието на Чичо.

— Да, Гарет, и ножа трябва да оставиш — подкрепи го Чичо.

— Спокойно, ще ти дадем нещо по-незабележимо! Вилица, например! — ухили се Кли-кли.

— И защо трябва да оставям ножа? — погледнах към жълтоокия к’лиссанг на Миралисса, пропускайки закачката на Кли-кли покрай ушите си.

— Стражата ще се хване за него като имперско куче — за парче месо.

Добре, признавам! Елфът беше прав. Двуострият ми нож беше дълъг цял лакът, със сребърни кантове по острието. Спокойно можеше да мине за къс меч, тоест щях да си навлека неприятности при среща със стражата на Раненг.

Със свито сърце оставих оръжието на Чичо.

— Меден — обърна се Мармота към помощника на Чичо. — Хвърли ми чантата, не бива Гарет да броди из града без желязо.

Мармота улови хвърлената чанта, порови в нея, измъкна сухар, подаде го в лапичките на изпискалия от възторг Непобедим, бръкна отново и извади кинжал в непретенциозна овехтяла ножница.

— Дръж.

Взех оръжието и издърпах острието наполовина.

— Рубинова кръв?

— Да, канийска изработка. Добра стомана.

— Уау! Точно като меча на Алистан! — възхитено подсвирна шутът, гледайки проблясващото в червено острие.

— Благодаря, Мармот! — със съжаление върнах оръжието на воина. — Стоманата наистина е великолепна, но е твърде шумна. Няма ли нещо по-просто?

— Железа имаме колкото искаш! Вземи моя — Фенерджията ми подаде кинжал.

— Става — кимнах с благодарност и пристегнах оръжието към колана си.

При нужда в таен джоб имах бръснач плюс цял арсенал магически фокуси, купени от магически магазин в Авендум още преди заминаването ни. Ще се оправя…

— Кли-кли! — Алистан пристъпи към шута. — Нали не носиш нещо излишно в себе си?

Шутът се нацупи, сякаш го обвиниха в кралска измяна, и отметна тъмния си плащ, разкривайки широк колан, на който висяха четири тежки ножа за мятане. Два отляво и два отдясно. Не си спомнях по време на пътуването дори веднъж да ги е вадил от ножниците им.

— Това ли е всичко? Нали не си скрил нещо? Нямам намерение да те измъквам от лапите на закона, ако носиш нещо забранено под плаща.

— Празен съм като бутилка вино в ръцете на пияница, милорд — искрено отвърна Кли-кли.

— Добре — изглежда Алистан повярва на думите на гоблина. — Имай предвид, че ако държиш прекалено рязък език на стражите, също може да имаш неприятности!

— Ще имам — каза шутът, показвайки с целия си вид, че и без наставленията на Алистан знае за липсата на чувство за хумор на стражата.

Гоблинът започна да рови в безбройните си джобове и скоро измъкна топка преплетени връвчици и възелчета. Спомних си, че той твърдеше, че с помощта на тези неща щял да направи страшна гоблинска магия. Засега не му се получаваше нищо друго, освен безумна плетеница от връвчици и възелчета. Кли-Кли улови погледа ми и весело намигна:

— Ако стане нещо, тогава о-хо-хо!

— Предупреди, когато решиш да пробваш твоето о-хо-хо — помолих го аз. — Ще избягам в съседното кралство.

Шутът ми хвърли поглед, ясно показваш, че се е разочаровал от мен за вечни времена, и прибра обратно плетеницата връвчици в джоба.

— Ще останеш много изненадан, Гарет, когато стоваря своето шаманство.

— Делер, а ти нищо ли не искаш да ми оставиш? — много строго попита Чичо.

Делер изкриви лице в най-невинната си физиономия и изпод навъсените си рижави вежди отправи честен поглед към десетника.

— Защо, аз да не съм хлапе, или какво? Чифт кинжали са ми предостатъчни. А ако стане нещо, мога и със стол!

— Делер!

— Какво Делер! — възмути се джуджето. — Цял живот, все Делер, та Делер!

— Тогава къде ти е секирата?

— В мен е, в мен — подсмихна се Гръмогласния и победоносно се ухили. — Делер случайно я „забрави“ до вратата, така че я взех и я донесох тук.

Въпреки зъбобола Халас се захили с глас, доволен, че са провалили всички планове на приятеля му.

Делер изгледа Гръмогласния, все едно е кръвен враг на всички джуджета, изплю се разочаровано на пода и се отправи към изхода.

— Чакам ви на улицата! — измърмори, докато минаваше покрай нас.

— Точно като хлапе! — въздъхна Чичо.

Ако Гръмогласния не се беше усетил и Делер беше помъкнал със себе си страховитата двуостра секира, нямаше и десет ярда да изминем, преди да привлечем вниманието на стражата.

— Мармот! — мълчаливият Змиорка протегна към воина „брата“ и „сестрата“[6]. — Погрижи се за тях.

— Разбира се, приятелю, разбира се — каза Мармота, поемайки мечовете от ръцете на гаракеца.

— Да вървим, Гарет, или от тази болка ще пукна още сега! — изръмжа гномът и излезе от хана.

Бележки

[1] Биргризен (гном.) — игра на думи. Бир — ръка, гризен — меч. Буквално — двуръчен меч. Огромен меч, чието острие е дълго от един и половина до два ярда, с масивна дръжка, тежка, обикновено кръгла противотежест и широк кръстат предпазител. Понякога в близост до предпазителя оръжейниците добавят масивни шипове за спиране движението на противниковото острие.

[2] Бойна мотика — основното оръжие на гномите, принадлежи към категорията на комбинираните оръжия и включва боен чук, извито като клюн на птица острие и малка брадва, с къса дръжка, обикновено плътно увита със стоманена нишка.

[3] Линг — малко животно, което живее в тундрата на Безлюдните земи. Прилича на голям космат плъх, но с огромни зъби и нокти.

[4] Пристанищния град и Предградията са райони, част от Авендум.

[5] Дрокр — елфийски плат, който не пропуска вода и миризми и не гори.

[6] „брат“ и „сестра“ — названието на двете остриета от специална школа по фехтовка, разпространена в Гарак, обикновено само сред аристокрацията. По време на боя оръжията са в различни вертикални нива едно спрямо друго. „Братът“, тесен двуостър нож, се държи в дясната ръка на нивото на стомаха и служи за посичане и промушване на врага. „Сестрата“, по-късото острие, няма режещ ръб и се ползва само за нанасяне на пробождащи удари. „Сестрата“ се държи с лявата ръка, като ръката е вдигната нагоре и свита в лакътя. „Братът“ и „сестрата“ се носят или на гърба, или в сдвоени ножници.