Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Колелото на времето (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Fires of Heaven, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 102 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
slavy
Корекция
Mandor (2007)

Издание:

ИК „Бард“, 1999

ISBN: 954-585-005-1

История

  1. — Добавяне

На Хариет

Светлината на очите й е моята Светлина

С идването му отново пламват пожарите на ужаса. Горят хълмовете и съсухря се земята. Хора се изливат на приливи, а часовете чезнат. Стената е разкъсана и се надига було разделно. Бури тътнат отвъд хоризонта, а небесният огън чисти земята. Че няма спасение без разруха, нито надежда отсам смъртта.

фрагмент от „Пророчествата за Дракона“,

чийто превод се приписва на

Н’Делиа Басолейн

Първа Дева и Скоромечица на Райдън Хол Кучонска

ок. 400 СР

ПРОЛОГ
Падат първите искри

Елайда до Аврини а-Ройхан опипа разсеяно дългия шарф със седемте ивици около раменете си — епитрахила на Амирлинския трон — присядайки зад широката си писалищна маса. Мнозина щяха да я сметнат за красива на пръв поглед, но на втори щеше да им стане ясно, че суровостта върху лишеното й от възраст айезседайско лице не е плод на моментно настроение. А днес се долавяше и нещо повече, блясък на гняв в тъмните й очи. Ако изобщо някой го беше забелязал.

Тя почти не слушаше жените, подредени на столовете пред нея. Роклите им варираха във всички цветове, от бяло до най-тъмночервено, от коприна или вълна, според личния вкус на всяка от жените, но всяка от тях, с изключение на една, носеше своя официален шал с извезания в средата Бял пламък на Тар Валон и цветните ресни, известяващи от коя Аджа е. Айез Седай обсъждаха доклади и слухове за събития по света и се мъчеха да отсеят фактите от измислиците, мъчеха се да предрешат подходящите действия на Кулата, но рядко се сещаха дори да погледнат към жената зад масата — жената, на която се бяха заклели да се подчиняват. Но те не разбираха кое беше наистина важното. Или по-скоро разбираха го, но се бояха да говорят за него.

— Определено става нещо в Шиенар. — Думите принадлежаха на Данеле, крехка жена, която твърде често изглеждаше изпаднала в полудрямка, единствената Кафява сестра сред присъстващите. Зелените и Жълтите също така бяха представени с по една и никоя от трите Аджа не беше особено доволна от това. Сини липсваха. В момента големите сини очи на Данеле изглеждаха замислено вглъбени и тя сякаш не се интересуваше, че едната й буза е изцапана с мастило, а тъмносивата й вълнена рокля е много омачкана. — Има слухове за престрелки. Не с тролоци и не срещу айилци, въпреки че нападенията през Ниамхските проходи, изглежда, са се увеличили. Схватки между шиенарци. Необичайно за Граничните земи. Те много рядко се бият помежду си.

— Ако смятат да започнат гражданска война, избрали са подходящ момент — отвърна хладно Алвиарин. Висока, стройна, цялата в бяла коприна, тъкмо тя беше единствената жена без шал. Шарфът на Пазителка на Хрониките на раменете й също беше бял, за да личи, че е издигната от Бялата Аджа. Не от Червената, бившата Аджа на Елайда, както изискваше традицията. Белите винаги пазеха хладнокръвие. — Тролоците все едно че са изчезнали. Погибелта по цялото си протежение изглежда толкова спокойна, че две селянчета и една новачка спокойно могат да опазят Границата.

Костеливите пръсти на Теслин заразлистваха свитъците в скута й. От четирите присъстващи Червени — повече от всяка друга Аджа — тя почти не отстъпваше на Елайда по суровост. Но пък никой не можеше и да си помисли за нея, че е красива.

— Навярно щеше да е по-добре да не е толкова спокойна — каза Теслин със силно доловимия си иллиански акцент. — Таз сутрин получих сведение, че маршал-генералът на Салдеа е повел армията си в поход. Не към Погибелта, а в обратна посока. На югоизток. Нивга не би го направил, ако Погибелта не изглеждаше толкова заспала.

— А и тази мълва за Мазрим Таим, дето напоследък се просмуква извън Кулата. — Алвиарин го изрече така, сякаш обсъждаше времето или цената на килимите, а не заплаха за истинско бедствие. Много усилия бяха хвърлени за залавянето на Таим и не по-малко за укриването на неговото бягство. Нищо добро нямаше да донесе на Кулата, ако светът научеше, че не са успели да задържат един Лъжедракон, след като са го хванали. — И както изглежда, кралица Тенобия или Даврам Башийр, а може би и двамата, смятат, че не може да се разчита на нас, че ще се справим отново с него.

При споменаването на Таим настъпи мъртва тишина. Този мъж можеше да прелива — бяха го повели към Тар Валон за опитомяване, бяха го откъснали от Единствената сила завинаги, а той бе скъсал оковите и се бе освободил — но не това обузда езиците им. Допреди време съществуването на мъж, способен да досяга Единствената сила, се смяташе за най-страшно проклятие. Издирването и залавянето на такива мъже беше главната причина за съществуването на Червените и всяка друга Аджи им помагаше с каквото може. Но сега повечето жени от другата страна на масата се размърдаха неловко на столовете си, избягвайки да се погледнат една-друга в очите, защото споменаването на Таим ги бе приближило твърде много до една друга тема, за която не искаха да говорят. Дори Елайда усети жлъчта, надигаща се в стомаха й.

Очевидно Алвиарин не изпитваше подобна неохота. Само единият ъгъл на устните й се кривна леко в подобие на усмивка, или по-скоро на гримаса.

— Ще удвоя нашите усилия да заловя отново Таим. И предлагам една сестра да бъде изпратена за съветничка на Тенобия. Някоя, която да е свикнала да преодолява типичната за младите жени опърничавост и неотстъпчивост.

Тишината стана още по-гробовна.

Джолайн намести шала си със зелени ресни на крехките си рамене и се усмихна, макар усмивката й да изглеждаше малко насилена.

— Да. Тя има нужда от някоя Айез Седай до рамото й. Някоя, която да може да се оправи с Башийр. Той има силно влияние над Тенобия. Трябва да върне армията си обратно, където може да се използва в случай, че Погибелта се разбуди. — Твърде много разголена гръд се показваше в междината на шала й, а бледозелената й коприна беше твърде вталена, твърде впита в тялото й. А и твърде много се усмихваше за вкуса на Елайда. Особено на мъже. Но такива си бяха Зелените.

— Последното, от което имаме нужда сега, е още някоя армия в поход — намеси се бързо Шемерин, Жълтата сестра. Леко пълничка, тя така и не бе успяла да усвои присъщото на Айез Седай външно спокойствие. Често в очите й се долавяше напрегната възбуда, а напоследък — почти винаги.

— И то към Шиенар — добави Джавиндра, друга Червена. Въпреки гладките й бузи, ъгловатото й лице изглеждаше толкова твърдо, че сякаш можеше да забива с него гвоздеи. Гласът й беше дрезгав. — Тези размирици по Граничните земи не ми харесват. Последното, което ни трябва, е Шиенар да отслабне до такава степен, че някоя тролокска армия да може да пробие.

— Така е. — Алвиарин кимна замислено. — Но в Шиенар имаме агенти — Червени, убедена съм, а може би и други? — Четирите Червени кимнаха стегнато и много неохотно; никоя от останалите не го стори. — Агенти, които могат да ни предупредят навреме, ако тези малки стълкновения станат достатъчно сериозни, за да ни безпокоят.

Публична тайна беше, че всяка Аджа, с изключение на Бялата, отдадена изцяло на логиката и философията, разполага с очи и уши, пръснати из държавите в различни степени, въпреки че за мрежата на Жълтите се смяташе, че е жалка работа — нали за Церенето нищо не можеше да се научи от хора, които не можеха да преливат. Някои отделни сестри разполагаха със свои собствени очи и уши, въпреки че навярно ги пазеха в още по-голяма тайна, отколкото агентите на своята Аджа. Сините имаха най-разгърнатата мрежа.

— Колкото до Тенобия и Даврам Башийр — продължи Алвиарин, — съгласни ли сме всички, че с тях трябва да се заемат сестри? — Едва ги изчака да кимнат. — Добре. Въпросът е уреден. Мемара ще се справи добре. Няма да позволи глупости от страна на Тенобия, като в същото време няма да й позволи да разбере, че я води на каишка. Така. Някоя да е получила нови вести от Арад Доман или Тарабон? Ако скоро не предприемем нещо там, току-виж Педрон Ниал и Белите плащове се разпрострели от Бандар Еваан до Сенчестия бряг. Еванелейн, да не би да имаш нещо?

Арад Доман и Тарабон се разкъсваха от граждански войни, и още по-лошо. Ред нямаше никъде. Елайда дори се почуди, че се канят да го въдворят.

— Само слух — отвърна едната Сива сестра. Копринената й рокля с цвят на ресните на шала й беше с изящна кройка и с дълбоко деколте. Елайда често си мислеше, че тя е трябвало да избере по-скоро Зелените, толкова се грижеше за външния си вид и тоалетите. — Почти всеки в тези нещастни земи е бежанец, включително и ония, които биха могли да ни пращат вести. Панархесата Аматера явно е изчезнала и изглежда, в това е замесена някоя Айез Седай…

Ръката на Елайда стисна шарфа. Нищо не се изписа на лицето й, но очите й затлеяха с омраза. Проблемът със салдейската армия беше приключен. Мемара поне беше Червена. Изненадващо. Но изобщо не я попитаха за мнението й. Приключено и толкова. Стряскащата възможност някоя Айез Седай да е замесена в изчезването на панархесата — стига това да не се окажеше една от хилядите невероятни приказки, носещи се откъм западния бряг — не успя да отвлече ума на Елайда от това. Айез Седай бяха пръснати от Аритския океан до Гръбнака на света, а и Сините можеха да направят какво ли не. По-малко от два месеца бяха минали, откак всички те бяха коленичили, за да й се закълнат във вярност, като въплъщение на Бялата кула, а ето че сега решението бе взето, без дори един поглед да хвърлят към нея.

Кабинетът на Амирлин се намираше само на няколко етажа от основата на Бялата кула, и все пак това помещение представляваше толкова сигурно сърцето на Кулата, колкото сигурно самата Кула, с цвят на избеляла кост, представляваше сърцето на величествения островен град Тар Валон. А Тар Валон беше, или се смяташе за сърцевината на света. Стаята сама по себе си говореше за властта, притежавана от дълъг низ жени, които я бяха обитавали, с пода, покрит с излъскан червен камък от Мъгливите планини, висока камина от златист кандорски мрамор, стени, облицовани със светло дърво със странни жилки, с врязани в него преди повече от хиляда години непознати за окото птици и зверове. Камъни като блестящи перли обрамчваха високите сводести прозорци, отвеждащи към терасата, гледаща към личната градина на Амирлин — единствените такива камъни на света, извадени от някой безименен град, погълнат от Морето на бурите по време на Разрушението на света. Стая на могъщество, кабинетът на Амирлините, карали тронове да танцуват под техния призив близо три хиляди години. А дори не бяха я попитали за мнението й.

Твърде често се проявяваше напоследък това пренебрежение. Нещо по-лошо — и може би предизвикващо най-голяма горчивина — те узурпираха властта й, без дори да си го помислят. Знаеха много добре как бе стигнала тя до шарфа, знаеха, че се бе озовал на раменете й благодарение на тяхната помощ. Тя самата си даваше твърде добра сметка за това. Но прекалено много си въобразяваха. Скоро щеше да настъпи часът да направи нещо по въпроса. Но все още не.

Беше оставила своя отпечатък в стаята, доколкото бе възможно: нова писалищна маса, изящно гравирана с тройно свързани пръстени, и тежко кресло, от което над тъмната й коса се издигаше изваян от слонова кост Пламък на Тар Валон, като голяма снежна сълза. Три лакирани кутии алтарска направа стояха подредени на масата, изрядно отдалечени на равно разстояние една от друга. Едната съдържаше най-изящните образци от личната й колекция гравирани миниатюри. Бялата ваза, сложена върху обикновена подставка, беше пълна с червени рози, изпълващи стаята със сладостен аромат. Откакто я бяха издигнали, дъжд не беше капвал, но цветята винаги оставаха свежи с помощта на Силата. Тя винаги беше обичала цветята. Толкова лесно можеха да бъдат окастрени и научени да създават красота.

Две рисунки висяха на едно място, където можеше да ги вижда само като си вдигне главата. Другите избягваха да поглеждат към тях; от всички Айез Седай, които посещаваха кабинета на Амирлин, само Алвиарин ги удостояваше с бегъл поглед.

— Има ли някакви вести от Елейн? — попита колебливо Андая. Крехка като птиче дребна женица, външно боязлива въпреки айезседайските си черти, втората Сива изглеждаше невъзможна за посредничка, но всъщност бе една от най-добрите. В гласа й все още се долавяха бледи следи от тарабонския говор. — Или Галад? Ако Мургейз разбере, че сме изгубили заварения й син, може да започне да задава още въпроси и за местонахождението на щерка си. А ако разбере, че сме изгубили и щерката-наследница, Андор може да се окаже толкова близък до нас, колкото е и Амадиция.

Няколко жени поклатиха глави. Новини нямаше и Джавиндра каза:

— В кралския палат е внедрена една Червена сестра. Новоиздигната, така че лесно може да мине за всякаква друга, но не и за Айез Седай. — Имаше предвид това, че жената все още не беше придобила лишения от възраст облик, съпътстващ дълготрайното боравене със Силата. Ако някой се опиташе да определи възрастта на която и да е от присъстващите в кабинета, щеше да се колебае в границите на двадесетина години, а в някои от случаите — и на два пъти повече. — Но е добре обучена, доста силна е и е добра наблюдателка. Мургейз в момента е твърде погълната от поддържането на претенциите си за трона на Кайриен. — Няколко жени се раздвижиха неспокойно на високите си столове и сякаш усетила, че стъпва на опасен терен. Джавиндра бързо добави: — А новият й любовник, лорд Гебрил, изглежда, запълва цялото й свободно време. — Тънките й устни се свиха още повече. — Тя е изцяло обсебена от този мъж.

— Той задържа вниманието й съсредоточено върху Кайриен — поясни Алвиарин. — Положението там е почти толкова лошо, колкото в Тарабон и Арад Доман, като всеки благороден Дом претендира за Слънчевия трон и навсякъде цари глад. Мургейз ще възстанови отново реда, но ще й бъде нужно време, докато си опази трона. Дотогава ще й остане малко енергия за други грижи, дори за щерката-наследница. Уредих една служителка да й изпраща писъмца от време на време. Почеркът й много прилича на ръката на Елейн. Мургейз ще се сдържа, докато успеем отново да установим добър контрол над нея.

— Поне синът й все още ни е в ръцете. — Джолайн се усмихна.

— Гавин е трудно да го удържаш — вметна рязко Теслин. — Тези негови „Младоци“ непрекъснато влизат в схватки с Белите плащове от двете страни на реката. Той действа повече на своя глава, отколкото по наши указания.

— Ще го поставим под контрол — заяви Алвиарин. На Елайда това нейно хладно спокойствие започваше да й става омразно.

— Като стана дума за Белите плащове — вметна Данеле, — изглежда, Педрон Ниал води тайни преговори и се опитва да убеди Алтара и Муранди да отстъпят територия на Иллиан, надява се по този начин да предотврати Съветът на деветимата да завземе едната или и двете страни.

Жените продължиха да обсъждат доколко преговорите на лорд-капитан командира щели да осигурят твърде силно влияние на Чедата на Светлината. Елайда ги гледаше. Навярно трябваше да бъдат поразбутани, за да се реши Кулата да се намеси и да го измести.

Елайда изкриви устни. Кулата твърде често по необходимост проявяваше сдържаност — твърде много хора се бояха от Айез Седай, твърде много държави не им вярваха — но самата Кула никога не беше се страхувала от нищо и от никого. А тези жени сега се страхуваха.

Тя вдигна очи към рисунките на отсрещната стека. Едната представляваше триптих върху дърво, изобразяващ Бонвин, последната Червена, издигната на Амирлинския трон преди около хиляда години и станала причина нито една Червена сестра повече да не носи шарфа след нея. До Елайда. Бонвин, снажна и надменна, възглавяваща Айез Седай в техните козни срещу Артур Ястребовото крило; Бонвин, предизвикателно непокорна, на белите стени на Тар Валон под обсадата на войските на Ястребовото крило; и Бонвин, коленичила и унизена пред Съвета на Кулата, докато й отнемат шарфа и жезъла за това, че е причинила почти пълното унищожение на Кулата.

Мнозина се чудеха защо Елайда се бе разпоредила да изровят покрития с вековен пласт прах триптих от складовете и да го окачат в кабинета й — макар никоя да не говореше открито, тя все пак чуваше шепота им. Така и не разбираха, че цената на провала трябва да се припомня непрекъснато.

Втората картина беше изработена по новата мода — върху опънато платно — и бе копие на рисунка на уличен художник от далечния запад. Тъкмо тя предизвикваше много по-голямо притеснение сред Айез Седай, които имаха възможност да я видят. Изобразяваше двама мъже, сражаващи се сред облаци, като че ли в самото небе, боравещи с мълнии вместо оръжия. Лицето на единия беше огнено. Другият беше висок и млад, с червеникава коса. Тъкмо младият предизвикваше всеобщ страх и караше дори Елайда да стиска зъби. Самата тя не беше сигурна дали тази реакция е от гняв, или за да ги задържи да не затракат. Но страхът можеше и трябваше да се контролира. Контролът беше всичко.

— Е, значи приключихме — каза Алвиарин и се изправи плавно от стола си. Останалите повториха движението й, оправяйки поли и шалове, готови да напуснат. — След три дни очаквам…

— Да не би да съм ви пуснала да си тръгвате, дъщери мои? — Това бяха първите думи, изречени от Елайда, след като ги бе поканила да седнат. Те я изгледаха с изненада. С изненада! Някои се върнаха към столовете си, но не особено припряно. И нито дума за извинение. Твърде дълго бе оставила да продължи всичко това. — След като вече сте станали, ще останете така, докато свърша. — Обърканост обхвана онези, които се оказаха полуседнали, и те се заизправяха колебливо. — Не чух да се споменава за издирването на онази жена и нейните спътници.

Не беше нужно да се споменава името на онази жена, предшественичката на Елайда. Те знаеха кого има предвид, а за самата Елайда с всеки изминат ден се оказваше все по-трудно да се сети за името на бившата Амирлин. Всичките й сегашни проблеми — до един! — можеха да се поставят в нозете на онази жена.

— Трудно е — отвърна й с равен тон Алвиарин — след като пръснахме слуха, че е екзекутирана. — Лед имаше тази жена вместо сърце. Елайда посрещна погледа й с непоколебима твърдост, докато не я принуди да добави закъснялото „майко“, но и то беше изречено твърде невъзмутимо, дори безгрижно.

Елайда плъзна очи по останалите и гласът й стана стоманен.

— Джолайн, ти ръководиш това издирване, както и разследването по бягството й. И за двете неща не съм чула нищо определено, освен че имало трудности. Може би едно ежедневно самоналожено наказание ще ти помогне да проявиш по-голямо усърдие, дъще. Бъди така добра да ми напишеш какво според теб ще е подходящо и ми го представи. Ако преценя, че… не е достатъчно, ще го утроя.

Вечната усмивчица на Джолайн се стопи. Съвсем задоволително. Тя отвори уста, но побърза да я затвори пред твърдия поглед на Елайда. Накрая сгъна коляно в дълбок реверанс.

— Както заповядате, майко.

Думите прозвучаха почти през зъби, покорството беше твърде принудено, но можеше да мине. Засега.

— А усилията да бъдат върнати онези, които напуснаха? — Тонът на Елайда се втвърди още повече. Връщането на Айез Седай, избягали, когато онази жена бе свалена, означаваше връщането на Сините в Кулата. А тя не беше сигурна дали изобщо може да се довери на която и да е от Сините. Да избягат вместо да я поздравят за възкачването й! И въпреки всичко Кулата трябваше да възстанови единството си.

За тази задача отговаряше Джавиндра.

— И тук има трудности. — Лицето й си остана сурово както винаги, но тя бързо облиза устни пред лицето на бурята, мълчаливо надигаща се в очите на Елайда. — Майко.

Елайда поклати глава.

— За трудности не желая да слушам, дъще. Още утре да ми представиш списък с всичко, което си предприела, включително всички мерки, които са взети, за да не разбере светът за каквото и да е разногласие в Кулата. — Това беше жизненоважно. Имаше нова Амирлин, но светът трябваше да вижда Кулата единна и силна както винаги. — Ако не разполагаш с достатъчно време за работата, която ти възлагам, може би ще се наложи да отстъпиш мястото си на Заседателка за Червените в Съвета. Трябва да го обмисля.

— Няма да бъде необходимо, майко — отвърна бързо жената със стоманеното лице. — Ще получите искания от вас доклад утре. Сигурна съм, че много ще започнат скоро да се връщат.

Самата Елайда никак не беше сигурна, колкото и да й се искаше — Кулата трябваше да е силна; просто трябваше! — но мисълта й бе разбрана. Погледите на всички станаха угрижени, с изключение на Алвиарин. След като Елайда беше готова да се нахвърли върху една от бившата си Аджа, навярно щеше да е още по-жестока към останалите. Навярно бяха допуснали грешка с това, че се бяха отнасяли с нея като с церемониална статуя. Вярно, те я бяха поставили на Амирлинския трон, но сега тя беше Амирлин. Елайда бе доволна. Още няколко назидателни примера в следващите дни щяха да го набият здраво в главите им. Ако се наложеше, щеше да кара всяка да си избира сама наказание, докато не почнеха да молят за милост.

— В Кайриен има тайренски войски, както и андорски — продължи Елайда, без да обръща внимание на притеснението им. — Тайренски войници, изпратени от мъжа, който завзе Тийрския камък. — Шемерин стисна здраво дебелите си длани, а Теслин потръпна. Само Алвиарин остана неразвълнувана като замръзнал вир. Елайда протегна ръка и посочи картината с двамата мъже, сражаващи се с мълнии. — Погледнете. Вижте добре! Или ще накарам всяка от вас да трие подовете на лакти и колене. След като нямате смелост да погледнете дори една картина, какъв кураж ще имате да се преборите с онова, което предстои? Кулата няма нужда от страхливки!

Всички вдигнаха очи и размърдаха нозе, сякаш бяха плахи момиченца, а не Айез Седай. Единствено Алвиарин погледна и единствено тя поне външно изглеждаше невъзмутима. Шемерин закърши ръце и очите й чак се навлажниха. Трябваше да се направи нещо с Шемерин.

— Ранд ал-Тор. Мъж, който може да прелива. — Думите изплющяха от езика на Елайда като бич. От тях собственият й стомах се стегна на възел и тя се уплаши да не повърне. Но успя по някакъв начин да запази лицето си гладко и натисна още, замята думите от устата си като камъни от прашка. — Мъж, обречен да обезумее и да всее ужас със Силата, преди да умре. Но не само това. Арад Доман, Тарабон и всичко останало се раздира от бунтове и рухва все заради него. Ако войната и гладът в Кайриен не могат да му се припишат със сигурност, то той със сигурност ще предизвика там още по-голяма война между Тийр и Андор, докато Кулата има нужда от мир! В Геалдан някакъв побъркан шиенарец вече проповядва за него пред тълпи, твърде големи, за да се справи с тях армията на Алиандре. Най-голямата опасност, пред която Кулата се е изправяла някога, най-голямата заплаха, която светът някога е преживявал, а вие дори не можете да се осмелите да проговорите за него? Не можете дори изрисувания му лик да погледнете?

Отвърна й мълчание. Езиците им сякаш бяха замръзнали. Повечето се взираха в младежа на картината като птици, хипнотизирани от змия.

— Ранд ал-Тор. — Името предизвика горчивина на устните на Елайда. Някога този младеж, така невинен външно, се беше оказал на една ръка разстояние от нея. А тя не бе успяла да провиди какво е той. Предшественичката й на трона го беше знаела — Светлината знаеше само от колко време — и го беше оставила да крачи на воля по широкия свят. Онази жена й беше казала твърде много преди да избяга, беше признала неща, когато я притиснаха с изтезания, неща, които самата Елайда не можеше да се насили да повярва — ако Отстъпниците наистина се бяха освободили, навярно всичко беше изгубено — но някак си бе успяла да премълчи някои отговори. А после избяга, преди отново да я подложат на разпити. Онази жена и Моарейн. Онази жена и Синята бяха знаели през цялото време. Елайда беше решила на всяка цена да върне и двете в Кулата. Щеше да ги принуди да кажат и последната трошица, която знаеха. На колене щяха да я молят за смъртта си преди да е свършила с тях.

Накара се насила да продължи, макар думите да се гърчеха в устата й.

— Ранд ал-Тор е Преродения Дракон, дъщери. — Коленете на Шемерин поддадоха и тя се срина немощно на пода. Още няколко жени, изглежда, се оказаха със слаби колене. Елайда ги шибна презрително с поглед. — В това не може да има съмнение. Той е онзи, за когото се говори в Пророчествата. Тъмния се измъква от затвора си. Последната битка наближава и Преродения Дракон трябва да е тук, за да се възправи срещу него, иначе светът е осъден на пожар и разруха, докато се върти Колелото на Времето. И той сега препуска на воля, дъщери. Ние дори не знаем къде се подвизава. Знаем дузина места, където не е. Вече не е в Тийр. Не е и тук, в Кулата — заслонен безопасно, както би трябвало да е. Вихрушка носи той на света и ние сме длъжни да го спрем, заради надеждата да оцелее за Тармон Гай-дон. Длъжни сме да го държим подръка, за да сме сигурни, че ще се сражава в Последната битка. Или някоя от вас смята, че той драговолно ще приеме предречената си гибел, за да спаси света? Един мъж, който би трябвало вече да полудява? Длъжни сме да го поставим под контрол!

— Майко — понечи да се намеси Алвиарин с нейната дразнеща невъзмутимост, но Елайда я спря с гневен поглед.

— Да хванем Ранд ал-Тор е много по-важно от престрелките в Шиенар или дали Погибелта била спокойна, по-важно от издирването на Елейн или Галад, по-важно дори от Мазрим Таим. Него трябва да издирвате. Него! Следващия път, когато ви събера, всички да сте готови да ми кажете най-подробно какво сте направили, за да го постигнете. Сега можете да напуснете, дъщери.

Вълна от колебливи реверанси, задъхан полушепот: „Както заповядате, майко“, и те едва не заприпкаха. Джолайн помогна на Шемерин да се изправи. Жълтата сестра щеше да свърши добра работа със следващото назидание. Някои от тях трябваше да бъдат изхвърлени, та никоя друга да не отстъпи, а и тази беше твърде слаба, за да остане в този съвет. Разбира се, самият този „съвет“ в никакъв случай не биваше да се запази за дълго. Общият Съвет на Кулата щеше да чуе думите й и да заприпка.

Всички с изключение на Алвиарин излязоха.

Дълго след като вратата се затвори след останалите, двете останаха да се гледат мълчаливо, очи в очи. Алвиарин беше първата, най-първата, която чу обвиненията срещу предшественичката на Елайда и се съгласи с тях. И Алвиарин знаеше много добре защо тя носи сега шарфа на Пазителката, вместо някоя от Червените. Червената Аджа бяха подкрепили Елайда единодушно, но не и Белите, а без всеотдайната поддръжка от страна на Белите много от останалите щяха да се разколебаят, в който случай Елайда щеше да се озове не на Амирлинския трон, а в килия. И то ако главата й не украсеше някой подострен кол за радост на гарваните. Алвиарин нямаше да бъде сплашена така лесно като останалите. В нетрепващия й поглед се долавяше смущаващо самочувствие на равна към равна.

Почукване на вратата смути възцарилата се тишина.

— Влез! — извика рязко Елайда.

Една от Посветените — бледо, крехко момиче — пристъпи колебливо в стаята и мигом се сниши в толкова дълбок реверанс, че широките поли на бялата й рокля със седем цветни ивици по краищата се разсипа като локва по пода около нея. Ако се съдеше по широко отворените й сини очи и как ги задържа сведени към пода, явно бе доловила настроението на излизащите жени. Щом Айез Седай напускаха това място с трепет, то влизането в същото място сигурно бе истинско бедствие за една Посветена.

— М-майко, г-господин Ф-фейн е тук. Т-той каза, че ж-желаете да го п-приемете н-на часа. — Момичето се олюля и едва не падна, вкочанено от страх.

— Тогава доведи го, момиче, наместо да го караш да чака — изръмжа Елайда, макар че щеше да съдере кожицата на момичето, ако не бе задържала посетителя вън. Гневът, който бе прикривала пред Алвиарин — не можеше да си позволи и да помисли, че се е бояла да го покаже — същият този гняв се надигна. — И ако не можеш да се научиш да не заекваш, кухните ще се окажат по-подходящо място за теб, отколкото Амирлинското преддверие. Е? Ще направиш ли най-сетне каквото ти казах? Хайде, момиче! И не забравяй да предадеш на Наставничката на новачките, че трябва да бъдеш научена да се подчиняваш с усърдие.

Момичето изписука нещо, което можеше да мине за подходящ отговор, и изхвърча през вратата.

Елайда се овладя с усилие. Изобщо не я интересуваше дали Силвиана, новата Наставничка на новачките, ще набие момичето до несвяст, или ще го пусне само с едно назидателно поучение. Рядко виждаше новачки или Посветени, освен когато сами й се натрапваха, и изобщо не я интересуваха. Алвиарин беше тази, която й се искаше да унизи и да постави на колене.

Но виж, Фейн… Тя потупа устните си с пръст. Дребен костелив мъж с голям нос, той се беше появил пред Кулата само преди няколко дни в мръсни, някога скъпи дрехи, които му бяха твърде големи. Държеше се ту надменно, ту раболепно и настояваше за аудиенция с Амирлинския трон. Освен онези, които служеха в Кулата, мъжете идваха тук или принудително, или подгонени от голяма нужда и никой не искаше да говори лично с Амирлин. Глупак, в известен смисъл, или полуидиот. Твърдеше, че бил от Люгард, в Муранди, но говореше на различни диалекти, като понякога превключваше от един на друг по средата на изречението. И все пак, изглежда, щеше да се окаже от полза.

Алвиарин продължаваше да я гледа, все така ледено невъзмутима, със съвсем лекичък намек в очите за въпросите, каквито навярно си задаваше за Фейн. Лицето на Елайда се вкочани. Едва се сдържа да не посегне към сайдар, женската половина на Верния извор, за да научи тази нахалничка с помощта на Силата къде й е мястото. Но не това беше начинът. Алвиарин можеше дори да окаже съпротива, а да се бие като някое селско момиче насред двора с кокошки не беше най-подходящият начин Амирлин да изтъкне властта си. И все пак Алвиарин щеше да се научи да й се покорява също като останалите. Първата стъпка щеше да е да я остави на тъмно по отношение на господин Фейн.

 

 

Докато пристъпваше в кабинета на Амирлин, Падан Фейн изключи обезумялата от страх Посветена от ума си. Вкусна мръвчица беше девойчето и той обичаше да му пърхат в ръката като птиченца, но сега имаше по-важни неща, над които да съсредоточи мисълта си. Изтри потните си длани, преви врат, както се полагаше, с подобаващо покорство, но двете, които го очакваха, изглежда, в началото не забелязаха присъствието му, приковали очи една в друга. Той едва се сдържа да не протегне ръка да погали напрежението между тях. Напрежение и раздор се сплитаха навсякъде из Бялата кула. Толкова по-добре. Напрежението можеше да се щипне, раздорът — да се използва, както си е редно.

Беше се изненадал, когато разбра, че Елайда е заела Амирлинския трон. Това обаче се оказа по-добре, отколкото бе очаквал. В много отношения тя не беше толкова трудна, доколкото бе чувал, колкото жената, носила шарфа преди нея. По-твърда — да, и по-жестока навярно, но също така по-жлъчна. Навярно по-трудна за огъване, но по-лесна да я прекършиш. Ако изобщо се наложеше. Тъй или иначе, една Айез Седай, та ако ще и да беше Амирлин, за него си беше като всяка друга. Глупачки. Вярно, опасни глупачки, но и полезни наивнички понякога.

Най-сетне те забелязаха, че е влязъл, и Амирлин леко се намръщи от това, че са я изненадали. Пазителката на Хрониките си остана невъзмутима.

— Можеш вече да си ходиш, дъще — каза Елайда с леко, но определено натъртване върху „вече“.

О, да. Напрежението. Малките пукнатинки във властта. Пукнатините, в които можеш да посееш семенца. Фейн се овладя миг преди да се изкикоти.

Алвиарин се поколеба, преди да отвърне с едва забележимо приклякане. Докато се изнизваше от стаята, очите й се плъзнаха по него, безизразни, но и озадачени също така. Той неволно присви рамене, сякаш да се защити; горната му устна трепна в полуозъбване към изправения й гръб. За миг като че ли изпита чувството, че тя знае твърде много за него, но не можеше да разбере защо. Хладното й лице, студените й очи — те си останаха непроменени. Страх. Болка. Жални молби. Едва не се разсмя при тази мисъл. Не, безсмислено, разбира се. Не би могла да знае нищо. Малко търпение и той щеше да приключи както с нея, така и с прословутата й невъзмутимост.

Укрепените хранилища на Кулата пазеха неща, които си струваха мъничко търпение. Рогът на Валийр беше тук, приказният Рог, създаден, за да призове героите да излязат от гроба за Последната битка. Дори повечето Айез Седай не го знаеха, но виж, той знаеше как да подушва някои нещица. Камата беше тук. Дори сега, застанал на място, той усещаше притеглянето й. Можеше дори да посочи къде е. Негова беше тя, част от самия него — открадната и опетнена тук от тези Айез Седай. Връщането на камата навярно щеше да му възмезди много неща, които бе изгубил. Не беше сигурен точно как, но беше уверен, че ще ги възмезди. За загубата на Аридол. Твърде опасно бе да се върне в Аридол — можеше да бъде заклещен там в клопка. Той потръпна. Толкова дълго — в клопка. Никога вече.

Разбира се, никой вече не го наричаше Аридол, а Шадар Логот. „Където Сянката дебне.“ Уместно название. Толкова неща се бяха променили. Дори самият той. Падан Фейн. Мордет. Ордийт. Понякога и той самият не беше сигурен кое от всички тези имена наистина е неговото, кой всъщност е той. Едно обаче беше сигурно. Той не бе това, което друг би си помислил, че е. Онези, които си въобразяваха, че го познават, горчиво се лъжеха. Сега се беше преобразил. Сила си беше наложил, по-могъща от всяка друга. Щяха да разберат един ден кой е той всъщност.

Изведнъж се сепна, осъзнал, че Амирлин е казала нещо. Порови набързо в ума си и го намери.

— О, да, майко, наистина ми отива. — Погали с длан черното кадифе, за да подчертае колко фино го намира, като че ли дрехите изобщо имаха значение. — Много хубаво палто. Покорно ви благодаря, майко. — Беше готов да понесе и повече от нея, докато се опитваше да го предразположи, готов беше да коленичи и да целуне пръстена й, но тя удари в самата сърцевина на въпроса.

— Разкажете ми повече за онова, което знаете за Ранд ал-Тор, господин Фейн.

Фейн се обърна към картината с двамата мъже и докато се взираше в нея, гърбът му се изправи. Портретът на ал-Тор го притегляше почти толкова неудържимо, колкото би го притеглял самият мъж на живо, тласкаше в жилите му вълни на гняв и омраза. Заради този младеж той бе изстрадал безпаметна болка, болка, която сам не можеше да си позволи да си спомня, изстрадал беше нещо много по-лошо и от болката. Беше унищожен и пресътворен, заради ал-Тор. Разбира се, това пресътворяване му бе осигурило средствата за отмъщение, но и това не беше същественото. Отвъд жаждата да се наслади на унищожението на ал-Тор всичко друго му изглеждаше потънало в сумрак.

Отново се обърна към Амирлин, без да съзнава, че вече се държи също така властно като нея, и срещна погледа й, без да свежда очи.

— Ранд ал-Тор е лъжлив и коварен, не го интересува никой и нищо освен властта. — Глупачка. — Изобщо не е онзи, който е способен да направи каквото очаквате. — Но ако тя можеше да му връчи ал-Тор в ръчичките… — Труден е за водене — много труден, — но съм убеден, че е възможно. Първо трябва да се опитате да овържете някой от малцината, на които вярва… — Ако тя му връчеше ал-Тор, можеше и да я остави жива, когато най-сетне си отиде. Нищо че беше Айез Седай.

 

 

Отпуснат безгрижно в едно позлатено кресло, по копринена риза с бухнали ръкави, преметнал единия от обутите си в меки чизми крака върху тапицираната облегалка. Рахвин слушаше усмихнат жената, застанала пред него и повтаряща дума по дума това, което току-що й беше казал. Широко отворените й кафяви очи блестяха като стъклени. Млада хубавичка жена, въпреки сивото вълнено облекло, което бе избрала за прикритие, но не това го интересуваше в момента.

И най-лек ветрец не полъхваше от високите прозорци на стаята. Пот се стичаше от лицето на жената и избиваше на малки капчици по тясното лице на другия мъж, присъстващ в стаята. Въпреки финото палто с червена коприна и златно везмо, той стоеше вдървен като слуга, какъвто си беше донякъде, макар и по собствена воля, за разлика от жената. Разбира се, в момента той беше глух и сляп.

Рахвин боравеше деликатно с потоците на Духа, сплетени около двамата. Не беше нужно да поврежда ценни слуги.

Той самият, естествено, не се потеше. Не позволяваше усилващият се летен зной да го докосне. Беше висок мъж, едър, тъмнокос и чаровен, въпреки леко посребрелите коси по слепоочията. Принудата над тази жена изобщо не бе го затруднила.

Лицето му внезапно се изкриви намръщено. Случваше се понякога. Малцина — много малко — притежаваха такава сила на самосъзнанието, каквато умовете им търсеха, макар и неосъзнато, за да могат да издирят цепнатини, през които да се изплъзнат. Не му беше никак трудно да се справи с нея, но тя продължаваше да се мъчи да се измъкне, без дори да осъзнава, че е в клопка. В един момент той, разбира се, нямаше да се нуждае повече от нея. Щеше да му се наложи да реши дали да я остави да върви по пътя си, или да се отърве от нея малко по-окончателно. И двете възможности носеха рискове. Нищо, което можеше да го застраши, естествено, но той беше предпазлив човек, педантичен. Малките опасности имаха свойството да нарастват, ако ги пренебрегнеш, а той винаги предпочиташе да предприема разумни рискове. Е какво, да я убие ли, или да я запази?

Паузата в речитатива на жената го изтръгна от временния унес.

— След като напуснеш — каза й той, — няма да помниш нищо от това гостуване. Единственото, което ще си спомняш, ще е обичайната ти сутрешна разходка. — Тя кимна нетърпеливо, тръпнейки с желание да го удовлетвори, и той леко поохлаби нишките на Духа, за да се изпарят от нея скоро след като се озове на улицата. Повтаряното прилагане на принуда правеше покорството на ума още по-лесно, дори когато нямаше нужда от това, но докато се прилагаше, винаги съществуваше опасност съзнанието да го засече.

След като приключи, освободи и ума на Елегар. Лорд Елегар. Дребен благородник, но верен на оброците си. Той облиза нервно тънките си устни, погледна жената и веднага присви коляно пред Рахвин. Приятелите на Мрака — или Мраколюбците, както ги наричаха напоследък — бяха започнали да се учат много стриктно да се придържат към оброците, след като Рахвин и останалите се бяха освободили.

— Изведи я по задните улички — каза Рахвин — и я остави там. Не бива да я забележат.

— Ще бъде както заповядате, велики господарю — отвърна Елегар и се поклони. Изправи се и задърпа жената за ръка. Тя, естествено, го последва покорно, с все още замъглени очи. Елегар нямаше да й задава въпроси. Беше достатъчно благоразумен, за да си дава сметка, че има неща, които е по-добре да не знае.

— Пак ли твоите игрички с хубави женички? — изрече женски глас зад гърба му в мига, в който резбованата врата се затвори.

Сграбчил сайдин, той се изпълни със Силата — с покварата на мъжката половина на Верния извор, която помете вихрено всичките му обвързвания и клетви, чиито стеги, той знаеше, бяха по-силни и от Светлината, и от самия Създател.

Посред стаята, над килима с червени и златисти шарки, се бе появил портал. Отвор към другаде. За миг Рахвин успя да зърне зала със стени, покрити с белоснежна коприна, после остана само една жена, облечена цялата в бяло и с колан от тъкано сребро. Лекото потръпване на кожата му, като смътен мразовит полъх, беше единственото, което издаваше, че е прелял. Висока и стройна, тя бе толкова красива, колкото той бе чаровен. Тъмните й очи бяха като бездънни вирове. Косата й, украсена със сребърни звезди и полумесеци, падаше на черни вълни по раменете й. На повечето мъже, като я видеха, устите им щяха да пресъхнат от желание.

— Какво искаш да кажеш с тази своя потайна поява, Ланфеар? — попита той грубо. Не изпусна Силата, а приготви няколко гадни изненади в случай, че му се наложеше. — Ако искаш да говориш с мен, изпрати си посланик и аз ще реша кога и къде. И дали.

Ланфеар се усмихна със сладката си, измамна усмивка.

— Свиня си и свиня ще си останеш, Рахвин, но рядко си бил глупав. Тази жена е Айез Седай. Ами ако просто са я пропуснали? Да не би да се каниш и вестители да разпратиш, да разгласят къде си?

— Тя да прелива? — изсмя се той презрително. — Та тя няма сила дори да излезе навън, без някой да крепи. Наричат необучени дечица Айез Седай, след като половината от това, което знаят, са самоуки фокуси, а другата половина — бледи драскотини по повърхността.

— Все така ли ще си самоуверен, ако тринадесет от тези необучени деца вземат, че те обкръжат? — Хладната насмешка в гласа й го разколеба, но той не си позволи да й го покаже.

— Грижа се за сигурността си, Ланфеар. Тя съвсем не е една от моите „игрички с хубави женички“, както го наричаш, а тукашната съгледвачка на Кулата. Сега тя докладва точно това, което аз искам от нея, и при това го прави с ревностна охота. Онези, които служат на Избраниците в Кулата, ми посочиха точно къде да я намеря. — Скоро щеше да настъпи денят, в който светът щеше да се откаже от името „Отстъпници“ и да коленичи пред Избраниците. Обещано беше, преди толкова време. — Защо си дошла, Ланфеар? Едва ли заради една беззащитна жена.

Тя само присви рамене.

— Можеш да си играеш с твоите играчки колкото си искаш, Рахвин, изобщо не ме интересува. Но никак не си гостоприемен, така че ако ми простиш… — От масичката до леглото на Рахвин се надигна сребърна кана и се наклони, за да отлее тъмно вино в чаша със златен обков. След като каната се успокои, бокалът се понесе към ръката на Ланфеар. Той, разбира се, не усети нищо освен леко ощипване; не видя никакво сплитане на потоци. Това никога не му беше харесвало. Фактът, че и тя почти не можеше да забележи неговите заплитания, беше слабо удовлетворение в полза на равновесието.

— Защо? — отново настоя той.

Тя отпи спокойно, после каза:

— След като избягваш да се срещаш с останалите, неколцина от Избраниците ще дойдат тук. Аз дойдох първа, за да те уверя, че не е нападение.

— Останалите? Пак ли някакъв твой план? Защо да следвам нечии чужди планове? — Той изведнъж се разсмя, дълбоко и гърлено. — Значи не е нападение, така ли? Ти нивга не си нападала открито, нали? Нивга толкова грубо като Могедиен, навярно, но винаги си се грижила за фланговете и за тила. Е, този път ще ти се доверя, поне дотолкова, че да те изслушам. Стига да стоиш пред очите ми. — Довереше ли се някой на Ланфеар, озовала се зад него, заслужаваше си да намери ножа й в гърба си. Не че човек можеше да и се довери, дори когато я държеше пред очите си. Меко казано, нравът й беше непредсказуем. — И кой друг трябва да сподели нашата среща?

Този път получи ясно предупреждение — беше дело на мъж. Появи се друг портал, разкриващ мраморни арки, гледащи към широки каменни тераси и гларуси, които кръжаха и крещяха сред безоблачно небе. После се появи един мъж, пристъпи и прагът след него се затвори.

Самаил беше набит, як и изглеждаше по-едър, отколкото бе в действителност. Походката му беше бърза и енергична, жестовете му — резки. Синеок и златокос, с изрядно подстриганата си квадратна брада той навярно можеше да мине и за красив, ако не беше дългият белег през лицето му, сякаш нажежен ръжен го бе прорязал от косата до долната челюст. По силите му беше да го махне още щом го беше получил, но бе предпочел да си го остави.

Свързан със сайдин също така здраво, както Рахвин — от толкова близо Рахвин можеше да го усети, макар и смътно — Самаил го изгледа предпазливо.

— Очаквах да намеря слугинчета и танцьорки, Рахвин. Да не би най-сетне да са ти омръзнали удоволствията след всички тези години? — Ланфеар се изсмя тихо над виното си.

— Спомена ли някой за удоволствия?

Рахвин дори не беше забелязал отварянето на трети портал, показващ огромно помещение, пълно с басейнчета и вити колони, с почти голи акробати и слуги, облечени още по-оскъдно. Някак не на място сред тях седеше окаян мършав старец в омачкано палто. Двама слуги, загърнати в оскъдни късчета прозрачен плат, мускулест мъжкар, понесъл позлатен поднос, и красива, сластна женска, която припряно наливаше вино от кристално шише в също така позлатен бокал с високо столче върху подноса, следваха същинската новопристигаща. Отворът затрептя и изчезна.

Сред всяка друга компания без Ланфеар, Грендал щеше да мине за потресаващо красива жена, пищна и зряла. Робата й беше къса, от зелена коприна. Между едрите й гърди блестеше рубин с размери на кокоше яйце, а на дългата й коса с цвят на слънце бе кацнала коронка с искрящи елмази. В сравнение с Ланфеар тя изглеждаше просто възпълничка хубавелка. Дори това неизбежно сравнение да я дразнеше, веселата й усмивка не го издаваше.

Златните гривни по щедро накитената й ръка издрънчаха, когато тя махна небрежно назад. Женската бързо пъхна бокала в шепата и с угодническа усмивка, огледално отразена от лицето на мъжкаря. Грендал не го забеляза.

— Така — допълни тя развеселена. — Почти половината оцелели Избраници, събрани на едно място. И никой не се опитва да убие друг. Кой би могъл да очаква това преди Великия властелин на Мрака да се завърне? Ишамаел наистина успя да ни предпази да се стиснем едни други за гушите, но това…

— Винаги ли говориш толкова безгрижно пред слугите си? — рече с гримаса Самаил.

Грендал примигна и погледна назад към двойката, сякаш беше забравила за тях.

— О, те никога не ще проговорят. Те ме боготворят. Нали? — Двамата тутакси паднаха на колене и заломотиха несвързани фрази на безмерна любов към нея. Бяха искрени. Наистина я обичаха. След миг тя леко се намръщи и слугите замръзнаха с отворени усти. — Е, така вече няма да ви притесняват, нали?

Рахвин поклати глава, зачуден кои ли са тези двама, или по-скоро — кои са били. Физическата красота не бе достатъчна, за да бъдат избрани за слуги на Грендал. Трябваше да притежават също и някаква власт или сан. Бивш лорд за прислуга и благородна дама, която да й приготвя банята — това диктуваше вкусът на Грендал. Глезотиите са си глезотии, но тя беше направо разточителна. Тези двамата можеха да са от полза, ако бъдат манипулирани правилно, но равнището на принуда, което Грендал им налагаше, не допускаше да бъдат използвани за нещо повече освен за украса. Истинският финес беше непознат за тази жена.

— Още ли да очаквам, Ланфеар? — изръмжа той. — Да не би да си убедила Демандред да престане да си въобразява, че е едва ли не наследникът на Великия властелин?

— Съмнявам се, че арогантността му стига чак дотам — отвърна спокойно Ланфеар. — Трябва да е разбрал докъде доведе тя Ишамаел. И тъкмо това е същественото. Грендал го изтъкна. Някога бяхме тринадесет — безсмъртни. Сега четирима са мъртви, а един ни предаде. Ние четиримата сме единствените, които се събираме днес тук, и сме достатъчно.

— Сигурна ли си, че Ашмодеан е минал на другата страна? — попита настойчиво Самаил. — Преди той никога не би рискувал. Откъде толкова кураж да избере губещата кауза?

Ланфеар отвърна с насмешлива усмивка.

— Стигна му кураж да нагласи засада, с надеждата да се издигне над всички нас. А когато се наложи да избира между смъртта и обречената кауза, не му беше нужен особен кураж да избере.

— А и време, бих се обзаложил. — От белега кривата усмивка на Самаил изглеждаше още по-злъчна. — Щом си била достатъчно близо до него, за да знаеш всичко това, защо си го оставила жив? Могла си да го убиеш преди дори да е разбрал, че си там.

— Не съм толкова припряна с убийствата, колкото теб. Това е краен ход, от който връщане няма, а обикновено се намират други, по-изгодни ходове. Освен това, да го кажа с думи, които по-лесно ще разбереш, не исках да предприема фронтална атака срещу сили, които ме превъзхождат.

— Нима наистина е толкова силен? — възкликна тихо Рахвин. — Този Ранд ал-Тор. Нима е могъл да те надвие лице в лице? — Не че той самият не можеше, ако се стигнеше до това, или Самаил, макар че Грендал най-вероятно щеше да се съюзи с Ланфеар, ако някой от двамата мъже се опиташе. Впрочем двете жени в момента навярно бяха изпълнени със Силата до пръсване, готови да ударят и при най-малкия повод за заплаха от страна на някой от мъжете. Или една срещу друга. Но това селянче. Някакъв си необучен овчар! Необучен, освен ако Ашмодеан не се опитваше да го обучи.

— Той е прероденият Луз Терин Теламон — отвърна също така тиха Ланфеар. — А Луз Терин винаги е бил изключително силен.

Самаил разсеяно опипа белега през лицето си. Тъкмо от Луз Терин му беше останал. Преди повече от три хиляди години, много преди Разрушението на света, още преди Великия властелин да бъде окован и затворен. Много време, но Самаил помнеше добре.

— Е — намеси се Грендал, — стигнахме ли най-сетне до това, което сме се събрали да обсъдим?

Рахвин се сепна раздразнено. Двамата слуги бяха все така замръзнали — или по-точно — отново. Самаил промърмори нещо под носа си.

— Ако този Ранд ал-Тор наистина е прероденият Луз Терин Теламон — продължи Грендал, разполагайки се върху гърба на мускулестия мъж, който се беше свил на четири крака на пода — изненадана съм, че още не си се опитала да го примамиш в леглото си, Ланфеар. Или не е толкова лесно? Като че ли все още помня как Луз Терин те водеше за носа, а не ти него. Пошляпваше те и режеше изкъсо малките ти скандалчета и женски фасони. Караше те да подтичваш да му донесеш виното, тъй да се каже. — Тя постави собствения си бокал с вино върху подноса, протегнат вдървено от коленичилата жена. — До такава степен беше обладана от него, че беше готова да се проснеш пред нозете му, само ако кажеше „черга“.

Катранените очи на Ланфеар проблеснаха за миг.

— Той може да е прероденият Луз Терин, но не е самият Луз Терин.

— Откъде знаеш? — попита Грендал с усмивка, сякаш бе изрекла някаква много забавна шега. — Може и да е така, както мнозина вярват — че всички се раждат и прераждат, докато Колелото се върти, но доколкото съм чела, нищо подобно не се е случвало досега. Точно определен мъж, прероден според някакво пророчество. Знае ли изобщо някой какво е той?

Ланфеар се подсмихна пренебрежително.

— Наблюдавала съм го отблизо. Не е чак такъв овчар, какъвто изглежда, но е по-скоро наивник. — Самодоволството й помръкна и тя продължи сериозно: — Но сега той разполага с Ашмодеан, колкото и слаб съюзник да е. А и преди Ашмодеан четирима от Избраниците загинаха в битка срещу него.

— Нека да окастри мъртвата гора — рече навъсено Самаил, заплете потоци на Въздух, за да придърпа един стол по килима, и се разположи небрежно на него. Ако някой бе повярвал, че се е отпуснал, беше кръгъл глупак. Самаил много обичаше да мами противниците си, карайки ги да мислят, че са го изненадали. — Тъкмо ще остане повече за нас в Деня на завръщането. Или смяташ, че би могъл да спечели Тармон Гай-дон, Ланфеар? Дори да успее да се възползва от Ашмодеан, този път той не разполага със Стоте етаири. Само с Ашмодеан или самичък, Великият властелин ще го угаси като скършена вощеница.

Погледът, с който го измери Ланфеар, можеше да го удави с презрение.

— Колцина от нас ще доживеят, докато Великият властелин се освободи най-сетне? Четирима вече загинаха. Дали следващият, срещу когото ще тръгне, няма да си ти, Самаил? Какво пък, може и да ти хареса. Най-сетне можеш да се отървеш от този белег, ако го надвиеш. Но все забравям. Колко пъти си се бил срещу него във Войната за Силата? Побеждавал ли си някога? Като че ли не помня такъв случай. — Без да спира, тя се обърна към Грендал. — А може и да си ти. По някаква причина той избягва да наранява жени, но пред теб дори няма да стои изборът на Ашмодеан. Не би могла да го научиш повече, отколкото някоя скала. Освен ако не реши да те задържи край себе си като паленце. Това ще внесе малко разнообразие в навиците ти, нали? Вместо да се мъчиш да решиш кой от красавците ти угажда най-много, би могла да се понаучиш как ти самата да угаждаш.

Лицето на Грендал се изкриви, а Рахвин взе мерки да се заслони срещу онова, което жените можеха да замятат една срещу друга, да Отпътува или дори да духне някой гибелен плам, ако трябва. После усети, че Самаил сбира Силата, долови някаква разлика в това сбиране — Самаил щеше да го нарече посягане към тактическо предимство, — наведе се и го стисна за лакътя. Самаил се отърси сърдито от хватката му, но мигът бе отминал. Двете жени вече гледаха тях двамата, а не се взираха една в друга. Нито една от двете не можеше да разбере какво щеше за малко да се случи, но беше явно, че нещо бе преминало между Рахвин и Самаил, и в очите на двете жени блесна подозрение.

— Искам да чуя какво има да ни каже Ланфеар. — Не погледна към Самаил, но думите му бяха предназначени за него. — Сигурно е нещо повече от глупав опит само да ни сплаши. — Самаил килна глава в някакво подобие на кимане или просто раздразнение, но се съгласи.

— О, имам какво да ви кажа, разбира се, макар че малко сплашване никак не е излишно. — Тъмните очи на Ланфеар все още бяха пълни с недоверие, но гласът й беше спокоен като тиха вода. — Ишамаел се опита да го постави под контрол и се провали, накрая се опита да го убие и пак се провали, но Ишамаел се опита да заложи на заплахите и страха, а заплахите не действат пред Ранд ал-Тор.

— Ишамаел беше повече от полупобъркан — измърмори Самаил — и по-малко от Получовек.

— Нима сме това? — вдигна вежди Грендал. — Просто човеци? Със сигурност сме нещо повече. Ето ви го човека. — Тя погали с пръст коленичилата до нея жена по брадичката. — Нова дума трябва да се създаде, дума, която да ни опише по-добре.

— Каквото и да сме — каза Ланфеар, — можем да успеем там, където Ишамаел се провали. — Беше се навела леко напред, сякаш искаше по този начин придаде по-голяма тежест на думите си. Но Ланфеар рядко проявяваше напрегнатост. Защо сега?

— Защо само ние четиримата? — попита Рахвин. Другото „защо“ засега можеше да почака.

— А защо да сме повече? — последва отговорът на Ланфеар. — Ако принудим Преродения Дракон да коленичи пред Великия властелин в Деня на завръщането, защо да делим честта — и наградите — повече, отколкото е нужно? А навярно той може да бъде използван за… как го каза ти, Самаил?… да окастри мъртвата гора.

Подобен отговор Рахвин можеше да разбере. Не че й вярваше, естествено, нито пък някой от останалите, но амбицията й му беше понятна. Избраниците не бяха престанали да заговорничат за по-високо положение чак до деня, в който Луз Терин ги беше оковал, запечатвайки затвора на Великия властелин, и бяха започнали отново от деня, в който се озоваха пак на свобода. Просто трябваше да се увери, че заговорът на Ланфеар не обърква собствените му планове.

— Говори — подкани я той.

— Първо, още някой се опитва да установи контрол над него. Или може би да го убие. Подозирам Могедиен или Демандред. Могедиен винаги се е стараела да действа скрита в сенките, а Демандред винаги е мразил Луз Терин. — Самаил се усмихна, или по-скоро направи гримаса, но собствената му омраза беше бледо подобие на ненавистта на Демандред, макар да беше с повече основание.

— Откъде си сигурна, че не е някой от нас, присъстващите? — подхвърли закачливо Грендал.

Усмивката на Ланфеар показа също толкова зъбки, колкото тази на другата жена, и беше не по-малко смразяваща.

— Защото вие тримата предпочетохте да си издълбаете нишички и да подсигурите властта си, докато останалите се трепят помежду си. И по други причини. Казах ви, че следя Ранд ал-Тор отблизо.

Последното, което каза за тях, беше вярно. Рахвин лично предпочиташе дипломацията и коварството пред открития конфликт, макар че нямаше да се посвени да прибегне и до него, ако се наложеше. Подходът на Самаил винаги се изразяваше в армии и завоевания. Той нямаше да се доближи до Луз Терин, дори и да е прероден в овчар, преди да е сигурен в победата си. Грендал също се стремеше към завоеванието, въпреки че средствата й не включваха бойци. Колкото и да си падаше по играчките, тя действаше последователно — стъпка по стъпка. Открито, разбира се, според понятията на Избраниците, но без никога да се пресяга по-надалече при всяка стъпка.

— Знаете, че мога да го следя незабелязано — продължи Ланфеар, — но останалите трябва да се държите настрана, за да избегнете риска да ви засече. Трябва да го привлечем към…

Грендал се наведе напред, заинтригувана, а Самаил закима, заслушан внимателно. Рахвин не бързаше с преценките си. Всичко това можеше и да свърши работа. А ако не… Ако не, той самият виждаше поне няколко начина да оформи събитията в своя полза. Но всичко това наистина можеше да свърши добра работа.