Читателски коментари (за „Кроватова България “ от Ганчо Ценов)

  • 1. Жупан Таркан Охсун (26 февруари 2013 в 14:32)

    Странно съвпадение е преиздаването на Ганчо Ценов за първи път през 1998 — точно същата година когато започваме преговорите с Европеиският Съюз. Нали ще ставаме европеици, та извадиха от прахта неисторичните книги на Ганчо, и решиха да пробват да ни убедят че сме древни европеици ранно-християни в историята ни.

  • 2. виталиан (26 февруари 2013 в 15:31)

    Хей, конспиратора, Ценов (като всеки) подлежи на критика, но не и на пълно отричане! А критиката, също в ел. формат, е качена на доста места и всеки може да се запознае с гледните точки и да си реши какво приема за себе си.

  • 3. Жупан Таркан Охсун (26 февруари 2013 в 18:34)

    Нека си припомним моменти от биографията на Тракоганчо Ценов

    http://samoistina.com/2/gancho-cenov.htm

    • 7. Черноризец (12 юли 2013 в 15:42)

      Колко ти платиха да хулиш Ценов?!

      И недей излиза с такива смешни твърдения.

      Кой си ти бе, кажи, ако имаш смелост. Само двама-трима сте такива… които се усмеляват да критикуват такъв човек. А то е нормално да бъде критикуван какво ще правят иначе един куп тиквеници — платени. Трябва да си хвърлят дипломите.

    • 16. kostadyn@kyril (22 януари 2015 в 22:32), оценка: 6 от 6

      Линк към сайта на бившия царски депутат, спонсориран от неоосманистите…. моля ти се. Имай ни за по-разумни

      Ценов е професор в берлинския университет

      Ценов е българина, прекарал най-дълго време във Ватиканските архиви

      Другото са спекулации и лъжи

      • 17. Мостич Арийски (22 януари 2015 в 22:47)

        Неграмотник, я се върни в начален курс и се научи да ползваш родния си език, патриотино. Чел-недочел две-три псевдонаучни матр’ялчета и вече раздава акъл…

        Аман от недоучили комплексарчета!

  • 4. Борислав (12 април 2013 в 17:40)

    абе щом толкова яростно го хулят тоя Ганчо, значи може и да е прав за някои работи. Специално за отношенията ни с Русия преди войната с Турция си е напълно прав. Русия винаги си е гледала интереса, в случая излаз на Егейско море.

    • 6. Wallküre (13 април 2013 в 00:15)

      Морето е по-скоро Мраморно…

    • 12. Эмил (16 ноември 2013 в 18:14)

      Добре, че Русия е имала някакъв интерес, че днес щяхме да сме с министър председател ислямиста Ердоган. Хубаво е когато интересите на малка и слаба нация съвпаднат с тези на голяма и силна.

  • 5. виталиан (12 април 2013 в 20:29)

    Именно! Само „за някои работи“, ама ключови! Е, част от автохтонците приемат всичко за чиста монета.;) Всъщност, най-същественият му, дори велик принос е, че е разчупил ДОГМАТА (внушена от Русия & Co),… че сме дошли отнякъде далече в азиатските простори. Като алтернатива обаче, Ценов опитва да докаже изцяло местен произход, което… ами не е съвсем точно!

    Траките не са „онези българи“, по-скоро днешните българи имат солиден тракийски процент. И то си личи.

  • 8. Иван Делчев (18 август 2013 в 22:11)

    Не се палете господа, всичко се знае ама не е удобно на никой. С тези генетични изследвания няма грешка и вече са направени поне на няколко хиляди човека /българи/ и резултата е скрит.

    Това слага край на сто години разправии ама ако се спре да се пише как ще се вземат заплати, така че пишете спорете и давай да върви заплатата, а това че тази е истината която всеки би искал да знае кой го е еня

  • 9. кардинал (22 август 2013 в 21:21)

    В тази книга грешките са много: една част са естествени грешки, които всеки изследовател на миналото е в състояние да допусне в хода на работата си. Друга част обаче са не грешки, а безпардонни манипулации на източници, на историографски становища и пр. И въпреки това „Кроватова България и покръстването на българите“ е много важна книга и си струва да бъде изучавана — тя по неповторим начин показва как да не се прави наука.

  • 10. pir0 (7 ноември 2013 в 18:38)

    Ясно и повече от категорично разобличава лъжите и спекулациите на Златарски, за тюркско-алтайският произход на Българите.

  • 11. кардинал (16 ноември 2013 в 17:29)

    Категорично — да. Ценов ненавижда Златарски. Само че най-напред му приписва твърдения, които Златарски никога не е изричал и след това ги громи. Личи си,pir0, че пишеш, без да си чел Златарски. Нищо ново впрочем, болшинството привърженици на Ценов го правят, а немалко от тях не са чели дори и самия Ценов.

  • 13. Българофил (13 декември 2013 в 11:50)

    О, неразумни ми Шльоцерианци, натикайте си руско-гръцко-турските дипломи в….

    Ганчо Ценов манипулирал източници. Царе сме да оплюваме истинските, достойните и почтени хора. Този човек е разбил на пух и прах откачените теории на Златарски и неговите руско-австрийски господари. Те заедно са прехвърлили руската история, разбирай историята на карело- финските племена, като узи, самоеди, мордвини, московити и т.н. върху Българския народ, като са ни преписали идиотщини, от сорта на : Българите дошли, млели всичко наред обаче изпадайки в някакво умопомрачение вкупом си загубили езика и заговорили на славянски, Боже каква лудост. Това е истина но за горепосочените племена, които поради ниското си културно стъпало са учили Българския език нашите колонисти и от църковните книги. Днес този език се нарича руски.

    Хайде сега идете и четете по внимателно Ганчо Ценов и не си позволявайте да плюете по единствения българин осмелил се да се противопостави на т.нар. " Велики сили " и да обори по най-аргументирания начин малоумните им теории.

    Колко от Вас, историчари несвестни, биха си дали цялото състояние — финансово, за да проучват и излагат в книги истината за народа си ?

  • 14. кардинал (25 януари 2014 в 14:42)

    Чел съм го съвсем внимателно, Българофил. Но преди да чета него, съм прочел източниците, а също и доста историография, така че няма как да бъда омагьосан от приказките не д-р Ценов. Той може да покорява единствено хора, които са чели само него.

    И — що се отнася до мен — не съм нито българофил, нито българофоб. Аз съм историофил и дали историческата истина е в полза или във вреда на някого, не ме засяга ни най-малко.

  • 15. kostadyn@kyril (22 януари 2015 в 22:30), оценка: 6 от 6

    Книгите на Ценов са най-добре аргументираните по темата за произхода на българския народ.

    Освен че предлага логична и стройна теория, Ценов в по-обемните си трудове дава и всички източници в оригнал за да може всеки сам да си направи изводите.

    Така че внушенията че манипулирал източниците са нонсенс — той ги дава в ОРИГИНАЛ

  • 18. кардинал (27 юни 2015 в 23:25)

    Да приемем. А — като ги дава в оригинал — вие можете ли да ги прочетете? Или съдите по неговите преводи?


  • От край време историята се ползва за политически цели, а научният елемент остава на заден план. Конкретно относно фактологията в българската история, то не веднъж ми е правило впечатление, че родните историци се опират главно на български источници, и при разминаване на фактите са склонни да дават превес на факти от наши литературни произведения, пред факти от официални документи и кореспонденция от чуждестранни източници. Относно произходът на нашата нация, то в наше време, лесно може да се изясни въпроса с помощта на ДНК анализ, и ако не е станало, то рано или късно ще стане, ама да не се окаже, че след това, ще трябва да пренапишем голяма част от историята си.

    • 20. един читател (5 юли 2019 в 23:08)

      ДНК анализът нищо не може да изясни. Защото ние живеем на кръстопът, откъдето който не е минал, той не си е оставил семето… Факторът, който най-малко се променя с времето и дава най-точни резултати за близостта между два народа, е майчиният език.

      • 22. BLM (3 юли 2020 в 22:14), оценка: 5 от 6

        Тия приказки за кой от където е минал си е оставил семето приличат на това, което каза една жена на пазара и предполагат липса на държавност и съпротива по тези земи. Това, което е факт, е, че тия, преминаващите, са оставяли най-често главите си. Пример — кръстоносците на граф Балдуин.

  • 21. LaPhantomaLaOpera (14 декември 2019 в 21:56)

    Това което е писано за европейските хуну, тоест хионити, или „бели хуни“ като предци на България според вас доколко е вярно, и доколко е сензация на проферско ниво само заради едната слава?! Има толкова много статии за хионитите и за хуните на Атила, и за техните разлики в историческо развитие.

  • 23. ValhallaWarrior (6 август 2020 в 12:00)

    Викингите, келтите, и народите близки до тях като история, имат своя писменост! Само аристократите и първосвещенниците са можели да я разтълкуват! Същото е и при цивилизациите в Азия, Африка, Америка, Централна и Източна Европа! Да се търсят преки паралели между аборигените в Австралия, маорите в Нова Зеландия, и островитяните в Тихият Океан, и континенталните основатели на държавите, оставили здравите основи на модерният свят, е обида към предците ни, и към нас, техните съвременници!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.